Lånöversikt

Hitta alla våra långivare här i översikten och läs mer om deras lånevillkor. Vi recenserar långivarna så att du lättare kan hitta ett lån och en långivare som passar dig och dina behov.

Långivare på FairLån

I denna översikt hittar du alla våra långivare och de lån som du kan ansöka om idag. Klicka på långivarens logga i översikten för att läsa mer om dem och hitta nyttiga informationer.

Du kan läsa om långivarens lånevillkor, som t.ex. deras fördelar och krav. Vi recenserar varje långivare utifrån olika parametrar, såsom räntor, utbetalningstid, flexibilitet och extra fördelar.

Överst på långivarsidorna kan du se vilka lån som långivaren erbjuder. Du får en överblick över lånens beloppsgräns, effektiv ränta, löptid, ålderskrav och 3 unika fördelar.

Du kan gå vidare till långivarens egen hemsida och deras ansökningsformulär genom att klicka på ”Ansök nu” på lånet.

Lista över långivare

Vi ger dig en transparent bild av varje långivare så du kan välja den rätta långivaren för dig.

Använd låneupplysningarna för att jämföra olika lån innan du bestämmer dig för vilket lån som du vill teckna. På så sätt kan du vara säker på att välja rätt lån till dig och din situation. Alla långivare i översikten har tillstånd från Finansinspektionen i Sverige och erbjuder därför endast lån efter deras standard och krav.

Oavsett om du vill låna 1 000 kronor eller ett större lånebelopp på 150 000 kronor, kan du tryggt välja bland de olika långivarna här på Fair-laan.se.

Vi har gjort det enkelt och överskådligt för dig att hitta, jämföra och välja lån.

Jämför banker

När man ska ta lån behöver man överväga en hel massa saker och en sak är vilken långivare du vill använda dig av. Det finns massor med långivare på marknaden och de består av olika banker och kreditinstitut. 

Men varför är det egentligen viktigt att vara så noga med vilken långivare man ska välja? Ja, det är en bra fråga och svaret är således att långivarna fokuserar på olika målgrupper. Det har en stor betydelse för dig som låntagare eftersom du ska ha fatt i den långivare som fokuserar på just din målgrupp.

På det viset kan du nämligen säkra dig ett lån som passar dig riktigt bra. Och det kommer förmodligen både din hushållskassa och plånbok tacka dig för.

Hur mycket skiljer sig långivarna åt egentligen?

Det beror lite på vilka man jämför men rent generellt handlar det om att många långivare har en målgrupp. Det kan exempelvis handla om att en långivare fokuserar på låntagare som är ute efter stora lån som betalas av över många år. På samma sätt finns det långivare som fokuserar på små och mindre lån och kredit som betalas av snabbt.

Att välja rätt lån kan nämligen ha en stor effekt på din privatekonomiska situation. För genom att välja en långivare som fokuserar på den målgruppen som du tillhör får du givetvis bäst möjligheter. En bank eller ett kreditinstitut som fokuserar just på din målgrupp erbjuder självfallet Men nog om långivarna nu över till lånen. 

För det är ju i själva verket det allt handlar om, eller? Jo visst är lånen viktiga men minsta lika viktiga är långivarna. Hur som helst ska vi nu titta närmare på hur du som låntagare ska tänka när du ska jämföra olika lån.

Jämför långivare

Det finns många olika lån på marknaden och de skiljer sig åt på olika sätt. Det är viktigt att du är klar över skillnaden på lånen innan du tar väljer. Därför ska vi börja med att gå igenom vilka olika typer av lån som fanns på marknaden i Sverige och vad som skiljer dessa åt. 

Man kan generellt säga att det finns två olika typer av lån. 

  1. Det finns lån med säkerhet och lån utan säkerhet. 
  2. På samma sätt fungerar det med kreditupplysningar. 

Det finns långivare och lån där en kreditupplysning inte tas och det finns långivare och lån där en kreditupplysning är ett krav.

Hur fungerar det med kreditupplysningar?

En kreditupplysning används av långivaren för att avgöra huruvida du har en sund ekonomisk situation eller inte. Den kan helt enkelt berätta en hel del. I gengäld kan det vara negativt för en del låntagare eftersom en kreditupplysning ligger kvar i kronofogdens register i upp till tre år. 

En kreditupplysning kan berätta om den ekonomiska situation som har varit och nödvändigtvis inte är aktuell i dag.

Långivare som inte använder kreditupplysningar tar istället hänsyn till din ekonomiska situation i dag vilket gör att du som har en betalningsanmärkning ändå kan ta lån.

De olika typerna av lån som finns på marknaden

Det finns både mindre och större lån på marknaden och du ska självfallet välja utifrån ditt behov.  De större lånen som finns på marknaden är:

  1. Bostadslån
  2. Samla lån
  3. Privatlån
  4. Små lån
  5. Snabblån
  6. Billån
  7. Båtlån

Om du har svårt att välja vilket typ av lån du ska välja, det kan givetvis hända om du står i en situation där två olika lån passar bra. Till exempel om du ska renovera hemma kan du både välja att ta ett privatlån eller ett snabblån eftersom båda lånen vänder sig till personer som vill kunna göra vad de vill med pengarna. 

Jämför räntor

När det kommer till räntor är det samma sak det gäller att jämföra vilka räntor som erbjuds. Men hur händer det här med räntor ihop? Man kan säga att räntorna som bankerna och kreditinstituten har setts av dem själva. Men de tar alltid utgångspunkt i reporäntan. 

Reporäntan sätts av riksbanken i Sverige och är den instans som tar ansvar för svensk ekonomi.

Reporäntan är ett verktyg som riksbanken kan använda dig av för att styra hastigheten på samhällsekonomin allt efter hur världsekonomin ser ut.

Riksbankens uppgift är att dels styra den svenska ekonomin, men också att studera omvärldens ekonomi. Det görs genom att ekonomer på Riksbanken följer med i hur räntor och ekonomiska medel hanteras världen över.

Den är låg eftersom att det då blir billigare för bankerna att låna ut pengar en låg ränta innebär att det är billigare för företag att ta lån vilket gör att de i sin tur kan investera mycket av sina pengar i att expandera företaget.

Vilken roll spelar Riksbanken i detta?

Riksbanken vill inte att ekonomins hastighet ska vara för hög det beror bland annat på att om många företag expanderar väldigt mycket, väldigt fort kan det uppstå ekonomiska bubblor, som senare kan leda till ekonomiska kriser. 

Det är någonting som Riksbanken vill undvika till varje pris, en upphettad ekonomi kan vara farligt i längden och det är därför Riksbanken med sin ränta, eller den så kallade reporäntan, kan styra hur snabbt eller långsamt ekonomin i samhället fortgår. 

Och nu är ju frågan hur räntan påverkar dig och det gör den man kan säga att räntan är kostnaden för ditt lån en hög ränta innebär alltså att ditt lån är mer kostsamt än om du har en låg ränta. Men man kan inte bara säga att en låg ränta alltid är bra och man kan inte säga att den här glänta alltid är det härligt hög ränta har du förmodligen väldigt sällan nytta av. 

Den låg ränta kan ju komma till godo på grund av att ditt lån då blir billigare men om du bara går efter lån med låg ränta kan du lura dig själv. Och därför är det viktigt att du tänker på att ett lån som betalas av väldigt snabbt.

En högre ränta kan i slutändan bli billigare än ett lån som har väldigt låg ränta men som betalas av över en lång period på flera år.

Det beror bland annat på att du betalar av lånet per månad åker du betalar räntan per månad och om du då lånar pengar över en lång period och även om beloppet och räntan är låga så blir det ju ett högt belopp i slutändan. Eftersom att det är väldigt många månader du betalar.

Jämfört med om du tar ett lån med hög ränta som betalas av enligt snabbt då betalar du kanske bara ränta i 6 månader och sen är ditt lån utbetalt. Så tänk på det när du tar ett lån att undersöka alla möjligheter att ta med alla faktorer när du gör din jämförelse.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Lånöversikt

Senaste nytt