Swedbank recension

Swedbank är en av de största bankerna och erbjuder en rad lån för konsumenter. Fairlån förser dig med en utförlig, utarbetad och detaljerad översikt över Swedbank för att göra det enklare för dig att fatta mer rationella beslut när det kommer till banken i fråga. Några av de element som vi analyserar härleds till utbudet av produkter, kostnader, kundtjänst, användarupplevelse, för att nämna några.

4
Kundservice
4
Behandlingstid
3
Pris
5
Extra fördelar
4
Användarupplevelse
4

Om Swedbank

Swedbank verkar som en av de absolut största långivarna på den svenska lånemarknaden. Banken har gjort sig känd för att vara en pålitlig, aktad och framför allt auktoritär långivare med flexibla villkor. Banken erbjuder en rad olika typer av lån där några av de primära återfinns form av följande lånetyper:

 • Privatlån – Ett privatlån är en form av lån som kan nyttjas till vanlig konsumtion, för att täcka upp för oväntade kostnader eller nyttjas till kontantinsats.
 • Samlingslån – Erbjuder dig möjligheten att samla dina mindre dyrare lån till en större men betydligt billigare låneform. 
 • Bolån – Banken erbjuder konkurrenskraftiga och noga utarbetade bolån vilka kan skräddarsys efter egen bevåg.

Man erbjuder även andra mer nischade låneformer, såsom medlems- och energilån som du kan välja att ta del av beroende på dina nuvarande behov.

Sammanfattning av recension

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce gravida rutrum nunc vitae elementum. Donec eget aliquam turpis. Pellentesque laoreet maximus purus. Nullam convallis scelerisque sapien ac aliquam. Aliquam in nunc convallis, tincidunt mi at, dapibus risus. Mauris bibendum commodo metus at eleifend. Vestibulum ornare ipsum ut pharetra aliquam. In aliquet rhoncus scelerisque. Vivamus tincidunt dui a turpis gravida mattis.


Kundtjänst

Swedbanks kundtjänst har länge prisats för deras förmåga att ta hand om sina låntagare. Man håller öppet 24-timmar om dygnet där man tillhandahåller ett flertal olika sätt att komma i kontakt med deras kunniga medarbetare. Några av de primära återfinns i form av telefon, chatt och sociala medier.


Pris

När det kommer till de priser som du kommer att bli erbjuden så är det hela ytterst flexibelt. I grund och botten så beror kostnaderna för lånet på ett flertal faktorer där en fläckfri kreditvärdighet, stabil privatekonomi och sparande hos banken i fråga utgör de väsentligaste aspekterna när det kommer till det hela. 


Användarupplevelse

Medan användarupplevelsen är i överlag positiv så klagar vissa kunder på att man kan få vänta länge i telefon innan ens ärende behandlas. Det hela har lett till en rad dåliga omdömen hos de större recensionsplattformarna. Förutom det så har även kunderna visat på ett stort missnöje under de perioder då de inte kunnat använda banken på grund av driftstörningar, vilka ska tilläggas blivit mer frekventa på senare tid.


Behandlingstid

Behandlingstiden för låneansökningar håller en hög nivå. Det hela beror dock på typen av lån som du ämnar ansöka om. För att förse dig med ett konkret exempel i sammanhanget så kommer du att ha pengarna på ditt konto före 18:00 (gäller vardagar) om du ansöker genom internetbanken vill säga.


Andra fördelar

En viktig aspekt i det hela är att om du är en ”nyckelkund” hos Swedbank så kommer du att bli erbjuden betydligt mer förmånliga lånevillkor i kombination med lägre räntesatser för lån utan säkerhet. Detta är dock inte allt utan du kommer även att slippa betala uppläggningsavgift, inklusive de (ofta) onödiga aviseringsavgifterna. Dock så kräver det hela att du kan uppvisa en god kreditvärdighet utan några betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden.


Swedbank lån

Lånebelopp:20 000 – 500 000 kr
Återbetalningsperiod:1 – 12 år
Effektiv ränta:3,45% – 13,59%

Fördelar

 • Banken verkar som en av de största långivarna på den svenska marknaden.
 • Du kan ansöka på flera olika sätt beroende på din egen ekonomiska förmåga.
 • Bli guidad genom hela låneprocessen med hjälp av en handläggare.

Nackdelar

 • Det går inte att ansöka om ett lån online såvida du inte redan är en kund.
 • Kreditupplysningarna initieras genom UC, där Swedbank även står som delägare.
 • Det preliminära lånelöftet som du motar är ej en garanti för att lånet beviljas i slutändan.

Kundtjänst

När det kommer till kundtjänsten hos Swedbank så blev vi överraskade av den artificiella chattboten faktiskt lyckades bevara de flesta av våra frågeställningar. Vi provade dock att ställa lite mer komplexa frågor där chattboten föreslog att vi antingen skulle ringa in, skicka e-post eller kontakta Swedbank på de sociala medierna.

Vi gillade att man kunde nyttja flera olika sätt att komma i kontakt med Swedbank eftersom du som konsument kan få svar på dina frågor, även om du råkar befinna dig på en buss, sitter i ett möte, befinner dig på resande fot eller på andra platser där du inte vill exponera din privata ekonomi för andra.

En fallgrop som vi insåg upprepas ofta utgörs av det faktum att som privatperson så kunde man få vänta i telefonkö upp till en timme, framförallt vid lunchtid och timmarna efter kontorstid, något som är bra att ha i åtanke om du har tankar på att ringa till banken under dessa tider. Enligt Sparbankernas undersökningar så hade man de nöjdaste kunder under 2020 på ett flertal punkter i jämförelse med konkurrenterna.

Företagsinformation

FöretagSwedbank
Adress i SverigeLandsvägen 40, 172 63 Sundbyberg, 105 34 Stockholm
E-postinfo@swedbank.se
Telefon(+46) 07 71 22 11 22

Öppettider för kundtjänst

Måndag07:00 – 20:00
Tisdag07:00 – 20:00
Onsdag07:00 – 20:00
Torsdag07:00 – 20:00
Fredag07:00 – 20:00
Lördag07:00 – 20:00
Söndag07:00 – 20:00

Pris

När det kommer till prisnivån så är de initiala räntorna ganska höga, men kan pressas ned till ganska förmånliga nivåer, i takt med att man flyttar över sina besparingar, lån, placeringar och dylikt, till Swedbank.

Avgifterna i fråga befinner sig på marknadsmässiga nivåer och ligger ej högre än konkurrenternas. Denna typ av information återges i form av exempel, såsom vid exempelvis privatlån där man påvisar hur mycket lånet kostar totalt i form av den effektiva räntan.

Om man dock vill räkna på en valfri ränta och kostnad så måste man först bli kund hos banken i fråga, något som vi anser vara en stor akilleshäl i sammanhanget och således drar ner betyget en aning.


Swedbank krav

 • Du måste ha fyllt 18 år vid tiden som du ansöker.
 • Du måste uppvisa en deklarerad och fast inkomst.
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar vid tiden för din ansökan.
 • Du får heller inte ha några utestående skulder hos Kronofogden.

Användarupplevelse

När det kommer till användarvänligheten så upplevde vi att den ligger på en hög nivå. Dock så insåg vi att högre lånebelopp kräver att man blir uppringd, som så är fallet vid bolån, där en handläggare går igenom det hela med dig över telefon. 

Det hela har dock en logisk förklaring, detta på grund av att banken behöver enligt lag ställa ett antal frågor vilka härleds till ”Känn-Din-Kund”-lagen som definierats av Finansinspektionen ska tilläggas

Vid mindre lånebelopp eller om man redan har ett sparande hos banken så tenderar man att bli föremål den så kallade ”KYC”-lagen (Know Your Customer) betydligt mindre om man redan blivit föremål för den tidigare.

En annan barriär som ej framkommer så tydligt är det faktum att du behöver ansöka om att faktiskt få bli kund hos Swedbank för att överhuvudtaget kunna få ansöka om det tänkta lånet.

Dock så är ansökningsprocessen ganska enkel, förutsatt att du har ett BankID vill säga. Du kan nämligen ansöka om att bli kund med ditt BankID över nätet varav du vid godkännande kan även välja ansöka om den tänkta lånet per omgående. Saknar du ett BankID så måste du bege dig dock till din lokala filial för att realisera det hela.


Behandlingstid

När det kommer till behandlingstiden kring låneansökningar så konstaterade vi att det hela skiljde sig åt nämnvärt, beroende på typen av lån som vi önskade ansöka om hos Swedbank.

Detta kunde vi konstatera efter att vi provat att ansöka om ett privatlån, där vi mottog ett preliminärt besked inom endast några minuter från att det hela godkänts. Låneerbjudandet som vi mottog skulle även betalas ut samma dag eftersom vi ansökte på eftermiddagen, samtidigt som vi initierade det hela under en vardag.

Dock så krävde andra typer av lån, framförallt bolån, betydligt längre behandlingstider där man skulle kunna få vänta 1-3 dagar från att få besked på huruvida låneansökningar som du lämnat in godkänts eller om vi behöver komplettera det hela.


Andra fördelar

Swedbank har även en användarvänlig, intuitiv och ytterst användbar app för både iOS och Google Play. Här får du en översikt kring dina nuvarande lån inklusive inbetalningsavier för lånet i fråga, förutsatt att du valt e-faktura vill säga.

Du kan även sköta de flesta av dina ärenden genom appen där du kan betala, överföra och även välja att spontanspara. Appen utvecklas löpande och nya versioner släpps kontinuerligt vilka avser förbättra och åtgärda upptäcka fel! Självfallet så är appen helt kostnadsfri att ladda ner!


Slutsats

Swedbank är en av Sveriges största banker, något som innebär att du kan vara trygg när du väljer långivaren i fråga. Du kan ansöka om lånet på flera olika sätt, men vanligtvis så genomförs hela processen med hjälp av internetbanken.

Det hela förutsätter dock att du först godkänns som kund hos banken eftersom grundförutsättningen för att överhuvudtaget kunna ansöka om ett lån är att du faktiskt är en Swedbank kund.

Du kan självfallet även besöka en av deras lokala kontor för att bli kund och ansöka om ett lån, om du upplever det hela mer adekvat för din del. Swedbank är en bank som enligt egen utsago arbetar hårt för att tillhandahålla en adekvat kundservice inom alla segment.

Fairlån rapporterar från ett brett utbud av den svenska lån leverantörer som finns på marknaden. Några av lån leverantörerna samarbetar vi med vilket innebär att vi får provision från dessa.
Fairlån > Lånöversikt > Swedbank recension

Senaste nytt