Vad är hållbar finansiering?

haallbar-finansiering

Hållbarhet är ett begrepp som har blivit alltmer aktuellt på senare år. Men hållbarhet handlar inte bara om att värna om miljön och bidra till att minska påverkan på klimatet och därmed bromsa klimatförändringarna i det stora hela. Nej, hållbarhet är ett begrepp som även används inom ekonomi.

När det kommer till ekonomi handlar hållbarhet i mångt och mycket om att göra hållbara val. Det kan exempelvis handla om att välja ett lån som är fördelaktigt för dig som låntagare, framför ett dyrt lån. Vi ska titta närmare på vilka val du kan göra för att göra din privatekonomiska situation mer hållbar än vad den är idag.

Ofta är det räntan som är avgörande när de kommer till kostnaden för ett lån. Därför är det viktigt att du överväger om du ska välja fast eller rörlig ränta.

Hållbar finansiering

Men vad är egentligen hållbar finansiering? Ett kort svar är att välja en bra ränta, men finansiering är ett brett begrepp och kan betyda många saker. Begreppet används främst inom finans och bankvärlden. Begreppet är ett så kallat paraplybegrepp och kan betyda många olika saker. Hållbar finansiering kan dels syfta på länder som väljer att satsa på exempelvis sol eller vindenergi och därmed gör en hållbar investering inför framtiden. Energi som kommer från vatten, sol eller vind är så kallad hållbar energi eftersom energikällorna anses som hållbara.

Hållbar finansiering

Att investera i lösningar som skapar hållbar energi är mycket kostsamt. Men det är en investering som på sikt är mer hållbar för ett land, dels ur ekonomisk synvinkel, dels klimatmässigt. Sverige ligger långt före de andra Skandinaviska länderna och är enligt Eurostat i själva verket det land i hela EU som får mest energi från förnybara källor, men tillbaka till ekonomin igen.

När det kommer till privatpersoner handlar hållbar finansiering ofta om att skapa ett hållbart sparande. Vi ska titta närmare på vad ett hållbart sparande betyder för dig som privatperson, vad du behöver göra för att komma igång med ett hållbart sparande och inte minst hur det går till väga. Här nedan följer en steg-för-steg-guide som du kan följa om du vill komma igång med ett hållbart sparande så snabbt som möjligt.

Ett hållbart sparande med tre enkla steg

Att spara hållbart betyder enkelt förklarat att du sparar på ett bra sätt. Vad är ett bra sätt, tänker kanske du? Jo, ett bra sätt är en sparandeform där pengarna växer. Visst växer alltid sparandet, även om du lägger pengarna under madrassen. Varje gång du tillför pengar till ditt sparande växer det – vilket är ganska logiskt. Men det finns i själva verket sparandeformer där pengarna även växer i värde, utan dina insättningar medräknade. För att pengarna ska kunna växa behöver de investeras i produkter, tjänster eller liknande. Om det du har investerar dina pengar i ökar i värde så kan man säga att din investering har vuxit. Ett exempel är att investera i konst, fastigheter eller något vanligare, aktier samt fonder. När du investerar pengar i aktier och fonder kan du se dina pengar öka i värde parallellt med fondernas och aktiernas värde, om det ökar vill säga.

Vill du komma igång med ett hållbar sparande kan du följa dessa enkla steg:

  1. Gör en budget för att ta reda på hur mycket pengar du kan spara varje månad utan att du välter din månadsbudget.
  2. Öppna ett ISK-konto
  3. Gör en automatisk överföring till det konto där du har ditt sparande
Tips: ISK-konto står för Investeringssparkonto och är en sparform som beskattas lägre än andra former för sparande.
Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Vad är hållbar finansiering?