SEB recension

SEB är en bank som verkar på den svenska marknaden sedan början av 1970-talet. Man verkar i form av en aktad aktör som erbjuder olika typer av lån till marknadsmässiga och adekvata villkor.

4
Kundservice
4
Behandlingstid
1
Pris
5
Extra fördelar
4
Användarupplevelse
3

Om SEB

SEB står idag som en av de absolut största bankerna på den svenska marknaden. Man tillhandahåller ett brett utbud av lån med varierande villkor. När det kommer till

SEB står idag som en av de absolut största bankerna på den svenska marknaden. Man tillhandahåller ett brett utbud av lån med varierande villkor. När det kommer till privatlån så fokuserar man på en enda typ av lån, som man valt att döpa till den ”Enkla lånet”, som vi för övrigt belyser kortfattat nedan för att göra dig införstådd med vad du kan förvänta dig av det hela:

Det enkla lånet 

SEB använder sig av (som redan nämns ovan) termen ”Enkla lån” för att beskriva ett privatlån. Långivaren erbjuder dig möjligheten att ansöka om ett privatlån, eller lån utan säkerhet som den ofta benämns för.

Du kan även välja att ha en medsökande på privatlånet, något som för övrigt ökar dina chanser avsevärt om du vet med säkerhet att din kreditvärdighet inte är den bästa för närvarande.

Räntan som du blir erbjuden för blancolånet (lån utan säkerhet) baseras på din kreditvärdighet och individuella återbetalningsförmåga. Lånet betalas ut inom 4-5 dagar från att du signerar skuldebrevet och returnerar den till SEB.

Sammanfattning av recension

Den första aspekten vi ämnar beröra handlar vad konsumenterna anser om SEB-kundtjänsten. Vi vill även ta reda på vilken prissättning som SEB ligger på i jämförelse med deras främsta konkurrenter.

Det hela tar inte slut där dock utan vi önskar även ta reda på vad konsumenterna anser om den övergripande användarupplevelsen. Den sista stege innebär att vi även fokuserar på att ta reda på huruvida det existerar andra element vilka du som konsument bör ha kännedom om.


Kundtjänst

Många är i överlag positiva till SEB-kundtjänsten. Man anser att handläggarna är kompetenta och håller en hög nivå. Det som dock får konsumenterna att höja sitt betyg är det faktum att kundtjänsten har öppet 24-timmar om dygnet. Förutom telefonsupport så finns det en rad andra kanaler som du kan ta kontakt med supporten på i form av chatt, sociala medier med mera.


Priser

Man upplever att prissättningen ligger i paritet med resten av marknaden. Man menar på att avgifterna för de lån och tjänster som erbjuds skiljer sig ej nämnvärt från de prissättningar vilka anammas av deras konkurrenter.


Användarupplevelse

När det kommer till själva användarupplevelsen hos SEB så uppfattar många webbplatsen som komplex och svårnavigerad. Man menar på att det hela upplevs som en labyrint där man inte riktigt vet vad man ska trycka för att hitta fram till den information som man letar efter.


Behandlingstid

SEBs behandlingstid ligger dessvärre utanför det som anses vara acceptabelt när det kommer till privatlån. I genomsnitt så behöver banken 4-5 dagar från att du skickar in skuldebrevet signerat till att pengarna betalas ut till ditt SEB-konto. Om du har ett konto hos en annan bank så kan du få komma att vänta ytterligare några dagar på att få pengarna utbetalda.


Andra fördelar

Banken erbjuder även en tilläggsförsäkring som gör det möjligt att få lånet bekostat av SEB om man skulle ha oturen att bli sjukskriven eller bli av med sitt jobb. Det hela infaller 24-timmar från att du gör SEB medveten om din situation.


SEB lån

Lånebelopp:20 000 – 350 000 kr
Loan duration:2 – 10 år

Fördelar

 • Du kommer att få ett svar på din låneansökan 24-timmar från att du ansöker
 • Banken erbjuder dig möjligheten att ansöka om att låna pengar utan krav på säkerhet
 • Du kan teckna produkten ”låneskydd” som täcker upp för dig vid sjukdom & arbetslöshet

Nackdelar

 • Du kan ej nyttja betalningsfria månader eftersom SEB ej erbjuder dessa till kunderna
 • SEB kräver att du kan uppvisa en deklarerad inkomst på minimum 190 000 kr
 • Du får heller inte ha några aktiva betalningsanmärkningar vid tiden för låneansökan

Kundtjänst

SEB är en bank som har en kundtjänst som håller öppet 24-timmar om dygnet. Som konsument så kan du komma i kontakt med kundtjänsten oavsett var i världen du befinner dig för närvarande. Om du inte kan ringa in till supporten så kan du använda dig av deras andra kanaler vilka utgörs av chatt, sociala medier.

Man erbjuder dig även möjligheten att ta kontakt med supporten med hjälp av den populära appen Whatsapp, vilken ska tilläggas, finns tillgänglig för kostnadsfri nedladdning för både iOS- och Google Play enheter.

Många finner det dock lite konstigt att man inte kan skicka e-post till SEB-kundsupport. Denna funktion utgör dock inte ett handikapp eftersom de andra kanalerna gör det betydligt enkelt att komma i kontakt med en ledig handläggare.

Företagsinformation

FöretagSkandinaviska Enskilda Banken AB
Adress i Sverige106 40 Stockholm
E-postn/a
Telefon(+46) 771 36 53 65

Öppettider för kundtjänst

Måndag00:00 – 24:00
Tisdag00:00 – 24:00
Onsdag00:00 – 24:00
Torsdag00:00 – 24:00
Fredag00:00 – 24:00
Lördag00:00 – 24:00
Söndag00:00 – 24:00

Pris

När det kommer till prissättningen för de lån som SEB erbjuder så uppfattar många att det hela får anses ligga i paritet med det som konkurrenterna erbjuder och gör inga större invändningar kring det hela.

Vidare, de räntor som SEB påför till sina konsumenter utgörs av listräntor, något som innebär att räntan som påvisas för lånetyperna i de flesta fall kommer ändras, beroende på kreditvärdighet hos den sökande.

För att hålla diskussionen kort så kan man säga att ju bättre din kreditvärdighet är, desto lägre ränta kan du räkna med när det kommer till ett blancolån. Å andra sidan, ju sämre kreditvärdighet, desto högre ränta kommer du att bli erbjuden i slutändan.


SEB krav

 • För att överhuvudtaget kunna ansöka så måste du ha fyllt minst 18 år.
 • Du måste kunna uppvisa en deklarerad inkomst på 190 000 (föregående år).
 • Som sökande får du inte ha några betalningsanmärkningar vid tiden för låneansökan.
 • Du får heller inte ha några kvarstående skulder hos Kronofogden.
 • Du måste ha varit folkbokförd i Sverige under minst 2 år.

Användarupplevelse

Den användarupplevelse som tillhandahålls av SEB upplevs av många konsumenter som enkelt och tillmötesgående. Vidare så uppskattar man det faktum att SEB gjort det möjligt att både signera dokument och ansökningarna för lånet i fråga med hjälp av BankID.

På minuskontot så anser man att webbplatsen är onödigt komplex och svårnavigerad. Man uppfattar att det för närvarande är ytterst svårt att hitta den information som man är intresserad av.

Några påvisar även missnöje gällande att det kan vara svårt att veta vad man egentligen ska klicka på eftersom hela webbplatsen uppfattas som en enda stor labyrint som man inte kan ta sig ur!


Behandlingstid

Den behandlingstid som SEB applicerar när det kommer till blancolån (Enkla lånet) är något som många har svårt att acceptera. Det hela innebär att du först ansöker om lånet i fråga, där du sedan får vänta 24-timmar på att få motta ett besked.

När det hela är avklarat så måste du vänta på att signera skuldebrevet som skickas till dig med traditionell post. När du signerat skuldebrevet så skickar du tillbaka det hela till SEB, där du sedan får återigen vänta 4-5 dagar på att få pengarna utbetalda.

Har du ett bankkonto hos en annan bank så kommer det hela att dröja ytterligare några dagar tills du ser pengarna på kontot. Det hela är ytterst svårt att acceptera eftersom de oftast behöver få tillgång till pengarna under samma dag som lånet godkänns.


Andra fördelar

SEB gör det möjligt för existerande kunder att teckna en tjänst vid namn Låneskydd. Det hela innebär att om du råkar ha oturen att bli sjukskriven eller förlorar din anställning så kommer SEB att stiga in och täcka upp för dig. 

Själva tjänsten aktiveras 24-timmar efter att du gjort SEB medveten om din rådande situation. Den totala månadskostnaden ligger för närvarande på 15 000 kr och inkluderar amorteringar, ränta och tillhörande avgifter.


Slutsats

SEB är i grund och botten en auktoritär bank som opererat inom den svenska branschen under mer än 50 år. Man erbjuder idag en rad olika lösningar där det Enkla lånet utgör deras flaggskepp när det kommer till lån avsedda för privatpersoner utan säkerhet.

Utbetalningarna av lånen anses av många att vara alltför långa, där du kan räkna med att få lånet utbetalt inom 4-5 dagar, förutsatt att du har ett SEB-bankkonto. Om du har ett bankkonto hos en annan bank så kan det hela dröja ytterligare några dagar.

Det hela sänker tyvärr betyget en aning för SEB som långivare eftersom konsumenterna som ansöker om lån behöver ofta få tillgång till dess under en och samma dag (ej senare än nästa dag) eftersom de ofta behöver täcka upp för akuta utgifter!

Fairlån rapporterar från ett brett utbud av den svenska lån leverantörer som finns på marknaden. Några av lån leverantörerna samarbetar vi med vilket innebär att vi får provision från dessa.
Fairlån > Lånöversikt > SEB recension

Senaste nytt