Recension av ViaConto

Viaconto erbjuder högkostnadskrediter till privatpersoner på den svenska marknaden. Den tjänst som erbjuds är flexibel, där fokus ligger på smidighet och utan krångel. 

Räntan som erbjuds är hög, och det tillkommer ett flertal andra avgifter som ökar det totala beloppet som ska betalas tillbaka. 

På det stora hela är dock detta en intressant aktör som bör finnas med i beräkningen när du letar efter en kontokredit online.

5
Kundservice
5
Behandlingstid
5
Pris
5
Extra fördelar
5
Användarupplevelse
5

Ny produkt
5.5
Recension
Lånebelopp 1 000 – 20 000 kr
Varaktighet 3 – 28 månader
Effektiv ränta 263.43 %
Utbetalning I morgon 08:00
  • Låna trots betalningsanmärkningar
  • Ansökan online
  • Inget pappersarbete
Högkostnadskredit
Exempel: Kreditbelopp: 8 500 kr. Återbetalningsperiod: 17 månader. Nominell ränta: 43,5 %. Effektiv ränta: 263,43 %. Minimum effektiv ränta: 263,43 %. Maximal effektiv ränta: 263,43 %. Uppläggningsavgift: 0 kr. Månedlige gebyrer: 0 kr. Månadskostnad: 998 kr. Samlede kreditomkostninger: 8 371 kr. Totalt att betala: 16 971 kr. (Annons)

Om ViaConto

ViaConto är en snabbväxande långivare som erbjuder snabblån. De tillhör VIA SMS-gruppen som grundades i Lettland år 2008 och är nu etablerade i ett flertal europeiska länder, inklusive Sverige. De har som mål att erbjuda kunder förstklassig service och finansiella tjänster som uppfyller kundernas egna behov.

Den tjänst som erbjuds av företaget liknar på många sätt ett kreditkort, snarare än ett vanligt lån. Här får du möjlighet att ansöka om en kontokredit, och du betalar endast för den del av krediten som du faktiskt använder.

Till skillnad från ett kreditkort är det inget kort inblandat i det här fallet. Här för du istället över pengar till ditt konto, och kan sedan använda dem på det sätt du föredrar. Du betalar sedan tillbaka krediten med hjälp av bankgiro, autogiro eller Swish.

Företaget satsar hårt på att erbjuda en så användarvänlig tjänst som möjligt, med flexibilitet och transparens genom hela processen.

Sammanfattning av recension

Viaconto erbjuder en bra och flexibel kontokredit till privatpersoner i Sverige. Användarupplevelsen är i topp, vilket även stämmer för kundtjänsten som till och med har öppet på lördagar. Att det sedan finns många olika kontaktalternativ är ett stort plus i kanten.

Räntorna och avgifterna är dock dyra, men företaget är väldigt transparenta med vad deras krediter kostar, samtidigt som behandlingstiden är blixtsnabb, inte minst om du har Nordea, SEB, Swedbank eller Handelsbanken.


Kundtjänst

5

Deras kundservice är öppen varje dag (förutom söndagar) och chatt på hemsidan är också möjligt. Ifall funderingar och tankar uppstår, men du inte har tid till att ringa eller chatta med handläggare, finns en tydlig och informativ flik ”Frågor & Svar” på hemsidan. Den täcker ett flertal frågor kring kreditlån, ansökan och villkor. 


Pris

5

Priserna är en av de stora nackdelarna med den här tjänsten. Detta är en högkostnadskredit, vilket betyder att räntan är minst 30% + referensräntan. Utöver detta betalar du även andra typer av avgifter, som gör att totalbeloppet blir väldigt dyrt, inte minst i det långa loppet. 


Användarupplevelse

5

Om priset är det negativa, är användarupplevelsen det motsatta. Här erbjuds en smidig och tydlig upplevelse. Det är enkelt att ansöka om en kredit, och när du väl är registrerad och godkänd är det smidigt att göra återbetalningar och kontrollera ditt saldo, med mera.


Behandlingstid

5

Din ansökan behandlas direkt efter att du skickat in den och oftast får du svar inom 20 minuter. När du fått din ansökan godkänd får du dina pengar på kontot redan samma dag ifall du blir beviljad innan klockan 13.30. Annars sker utbetalningen vanligtvis nästa bankdag.


Andra fördelar

5

Deras kundtjänst bidrar med en riktigt bra upplevelse. Här kan du till och med skicka meddelanden via Skype, och deras kundtjänst öppet på lördagar. Layouten på hemsidan är även vacker och tilltalande, inte minst i jämförelse med många andra tjänster på marknaden.


ViaConto Lånekalkylator
1 000 kr 20 000 kr
3 månader 28 månader
263.43 % 263.43 %

Månadsbetalning

Total kostnad

Återbetalning


ViaConto Lån

ViaConto

Lånebelopp 1 000 – 20 000 kr
Varaktighet 3 – 28 månader
Ränta 43.5 %
Effektiv ränta 263.43 %
Ålder 18 år

Fördelar med ViaConto

  • Bra kundtjänst
  • Flexibel återbetalning
  • Går att återbetala med Swish

ViaConto Nackdelar

  • Dyr ränta
  • Tillkommer andra avgifter

Kundtjänst

5

Den kundtjänst som erbjuds hos Viaconto är i världsklass. Det är tydligt att deras personal vet vad de pratar om, samtidigt som de vet att kundkontakten är viktig för att göra kunderna nöjda. Därmed är de både tillmötesgående och förstående, och gör det lilla extra för att svara på kundernas frågor och funderingar. 

Företaget går att kontakta på många olika sätt. Här kan du välja att ringa eller skicka mail, men du kan även skriva på Skype eller använda den integrerade livechatten som finns direkt på hemsidan.

Vad gäller öppettider imponerar de med hela 6 timmars öppettid under lördagen (10.00-16.00), samt mellan 08.30 och 17.00 på vardagar. Detta ger dig gott om tid att kontakta företaget om du har frågor och funderingar, och det faktum att de har öppet under lördagar är ett stort plus i kanten och något som gör att de utmärker sig på marknaden.

Företagsinformation

FöretagViaconto Sweden AB
AdressHolländargatan 27, 113 59 Stockholm, Sweden
E-postinfo@viaconto.se
Telefon+46 75 757 50 23

Öppettider för kundtjänst

Måndag8:30 – 17:00
Tisdag8:30 – 17:00
Onsdag8:30 – 17:00
Torsdag8:30 – 17:00
Fredag8:30 – 17:00
Lördag10:00 – 16:00
SöndagStängt

Pris

5

Priserna är Viacontos svaga sida. Deras krediter är riktigt dyra, och klassificeras som högkostnadskrediter. Detta innebär att räntan är minst 30% + referensräntan, vilket är betydligt dyrare än traditionella privatlån.

Krediter av detta slag tenderar dock att vara väldigt dyra, men Viaconto lägger även till ytterligare avgifter, såsom administrationsavgifter och fakturaavgifter. Även om beloppen kanske inte är särskilt stora i sig, blir det mycket i det långa loppet. 

Företaget är dock väldigt tydliga med vad det kostar att ta en kredit här. Här finns ett skjutreglage där du kan se exempel på vad en kredit kommer att kosta, tillsammans med tabeller och i vanlig skrift. På så sätt går det inte att undgå vad krediten faktiskt kostar. Det är tydligt att de är transparenta, och förmedlar informationen på ett bra sätt som är enkelt att förstå.

Om du letar efter ett lite billigare alternativ finns det dock många tjänster som erbjuder billigare lån och krediter än detta.


Krav för ViaConto

ViaConto erbjuder krediter till dig som är minst 18 år och är folkbokförd i Sverige, samt har varit det i minst 2 år. Utöver detta måste du ha ett privatkonto hos en svensk bank, ha en egen mobiltelefon, någon typ av deklarerad inkomst i Sverige, samt genomgå en sedvanlig kreditprövning.

Du får heller inte ha skyddad identitet eller stå under förvaltarskap.


Användarupplevelse

5

Vi har tidigare nämnt att det är vid användarupplevelsen som Viaconto verkligen skiner. De har lagt ner mycket tid och möda på att göra upplevelsen så smidig och snabb som möjligt, samtidigt som en hög nivå av säkerhet uppfylls.

Deras webbplats är bra utformad med tydliga menysystem som gör det enkelt att hitta till de olika delarna av sidan, oavsett om du vill ansöka om en kredit eller komma i kontakt med deras kundtjänst. Dess layout är tilltalande för ögat, samtidigt som sidans responstid är väldigt bra, vilket gör att den laddas blixtsnabbt i takt med att du klickar runt på sidan.

Varje enskild del av sidan är bra uppbyggd med tydliga och logiska rubriker och struktur, samt är fylld med information som är lätt att förstå och bearbeta.

Sist men inte minst fungerar webbplatsen på de flesta typer av enheter, inklusive datorer, mobiltelefoner och surfplattor. På så sätt kan du själv välja vilken enhet du vill använda när du besöker Viacontos webbplats.


Behandlingstid

5

Behandlingstiden är en av de bästa sakerna med Viaconto. I de flesta fall får du svar på din ansökan inom loppet av 5 minuter, vilket är en imponerande behandlingstid för vilken aktör som helst inom branschen.

Om din ansökan blir godkänd får du pengarna nästan omedelbart om du har Nordea, SEB, Swedbank eller Handelsbanken. Samma sak gäller för de uttag som du kan göra om du redan har fått en beviljad kredit hos företaget.

Detta gäller endast om du ansöker om en kredit innan 13:30 på vardagar. Om du genomför din ansökan efter detta kan du istället förvänta dig att få in pengarna på kontot nästkommande bankdag.

Under vissa omständigheter kan ansökan och utbetalningar ta längre tid än detta. Exempel på detta är om företaget behöver få in kompletterande uppgifter, något som i sådana fall kräver en manuell hantering av din ansökan. Men även vid dessa fall kan du förvänta dig en snabb hantering av din ansökan.


Andra fördelar

5

Företaget är tydliga med de avgifter som krävs för att ta en kredit via dem. Det betyder att du inte kommer stöta på några dolda avgifter. Notera att detta inte betyder att det inte finns övriga avgifter, eftersom administrationsavgift och fakturaavgifter tillkommer utöver räntan.

Här finns tyvärr ingen räntefri period eller möjlighet till samlingslån, företaget fokuserar istället på att erbjuda smidiga krediter som är enkla att hantera, exempelvis via snabba utbetalningar och tydliga regler och villkor.

En annan stor fördel är att det finns många frågor och svar som du kan ta del av på den här sidan, något som underlättar upplevelsen ytterligare. Det finns även en bloggsektion där de regelbundet lägger ut nya informationsrika artiklar som du kan ta del av. Här kan du bland annat läsa om vad ränta är för något, hur du blir ekonomiskt smartare, tillsammans med många andra ämnen som kan hjälpa dig med din privatekonomi.


Slutsats

Viaconto är en aktör som erbjuder en väldigt nischad tjänst inom branschen. Här ligger fokus på flexibla kontokrediter av mindre art, och med snabb hantering och utbetalningar. Upplevelsen är transparent och tydlig, vilket gör det enkelt att förstå vad som gäller, oavsett om det gäller utbetalningstid eller de räntor och avgifter som krediten kräver.

Deras kundtjänst skiner i en bransch där många är mindre bra, och det faktum att kundtjänsten är öppen i hela 6 timmar på lördagar visar hur ambitiösa Viaconto är vad gäller kundkontakt. De många kontaktalternativen underlättar även detta ytterligare, vilket gör att deras kundtjänst är i världsklass.

De dyra räntorna och avgifterna är dock en negativ punkt som inte får förbises. Detta är en högkostnadskredit med ytterligare avgifter, vilket gör att den effektiva räntan kan bli riktigt dyr, inte minst vid mindre lån. Men det är svårt att hålla detta mot företaget med tanke på hur transparenta de är med vad det faktiskt kostar att ta en kredit via dem.

Fairlån rapporterar från ett brett utbud av den svenska lån leverantörer som finns på marknaden. Några av lån leverantörerna samarbetar vi med vilket innebär att vi får provision från dessa.
Fairlån > Lånöversikt > Recension av ViaConto

Senaste nytt