Vill du också låna utan UC?

Här nedan har vi samlat allt du behöver veta. Ta ett par minuter och läs igenom texten och sedan kommer du veta följande:

  • Hur du lånar utan UC.
  • Fördelar och nackdelar att låna med eller utan UC.
  • Hur du hittar de bästa lånen utan UC.

Har du inte tid att läsa igenom hela texten? Kika isåfall på vår video nedan där vi har sammanfattat det allra viktigaste på bara 1 minut.

Att låna utan UC

Förr i tiden när du ville låna pengar kunde du i stort sett bara låna pengarna av en av de fyra stora bankerna. Eftersom alla bankerna tog sina kreditprövningar hos UC var det ofta inte möjligt att få ett lån om du redan hade nekats lån hos en annan bank. Idag ser lånemarknaden helt annorlunda ut. Idag kan du faktiskt låna utan UC!

Med många långivare och kreditinstitut aktiva inom Sverige har du möjlighet att jämföra flera olika låneförslag och hitta det bästa och billigaste lånet.

Eftersom det finns många konkurrerande långivare är det även ganska lätt att ansöka om ett lån utan UC. Idag finns det ganska många långivare som erbjuder dig att låna utan UC. Däremot betyder UC inte detsamma som kreditprövning.

UC är en förkortning av Upplysningscentralen som är ett av flera olika upplysningsföretag. När du ansöker om ett lån utan UC betyder det att långivaren tar sina kreditprövningar hos ett annat upplysningsföretag än Upplysningscentralen. Enligt lagen måste alla långivare ta en kreditprövning innan de bevilja lånet oavsett lånebeloppet så att låna helt utan kreditprövning går inte.

Upplysningscentralen och andra upplysningsföretag

Upplysningscentralen ägs av de fyra stora bankerna: Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea. Därför har UC haft mycket stor del av marknaden för kreditprövningar under många år och används av alla de stora bankerna.

Även kreditkortutgivare och många av de största och äldsta kreditinstituten som bevilja lån har valt att vända sig till UC. Hos UC kan man inte bara ta en kreditupplysning utan företaget erbjuder en rad analys- och marknadstjänster till både företag och privatpersoner. Som privatperson kan man beställa ID-skydd och bevakning som kan hjälpa dig hålla koll på din ekonomi.

TIPS

Om du vill låna utan UC ska du välja en långivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än UC.

Men idag är UC inte det enda upplysningsföretag på marknaden. Istället har långivare flera andra kreditupplysningsföretag att välja mellan som till exempel Creditsafe, Bisnode och Sergel. Det är inte alltid lätt att veta vilket kreditupplysningsföretag en långivare använder sig av för sina kreditprövningar men detta brukar alltid anges på långivarens hemsida.

Du kan alltid kontakta långivaren och fråga om du är osäker. Ganska många av de nyare långivarna på svenska marknaden har valt ett annat företag än Upplysningscentral och därför är det fullt möjligt att teckna ett lån utan UC.

 

lana-utan-uc

 

Varför teckna lån utan UC?

Det kan finnas flera anledningar till att du vill låna utan UC. Den vanligaste anledningen är dock att öka dina chanser att bli beviljad ett lån när du vill ansöka om lån hos flera långivare för att jämföra olika låneerbjudanden. I de flesta fall bestäms räntan på privatlån individuellt, vilket betyder att du inte kan veta precis vilka räntekostnader du kommer att ha förrän du har ansökt om lånet.

Räntan baserad på din kreditvärdighet och hur ”säker” långivaren kan vara på att du kan betala tillbaka lånet i tid. Om du har många kreditupplysningar sedan innan sänder det inga bra signaler och du riskerar att få en högre ränta.

Varje gång en långivare tar ut en kreditupplysning registreras förfrågningen hos kreditupplysningsföretaget och andra långivare kan sedan se förfrågningen när de gör sina egna kreditupplysningar.

Fördelar med att teckna lån utan UC

  • Långivaren kan inte se din kreditvärdighet hos UC.
  • Kreditupplysningen registreras inte hos UC.
  • Ökar dina chanser till lån om du tidigare har många kreditupplysningar hos UC.

Eftersom det bara är kreditförfrågningen som registreras och inte om du har faktiskt tagit lånet eller inte kan det se ut som att du har tecknat flera lån hos olika långivare. Många kreditförfrågningar kan ge ett intryck av att du lever över dina tillgångar eller att du är i ett desperat behov av pengar.

Det här kan alltså göra att du får avslag på din låneansökan eller inte får hyra en lägenhet fast du egentligen är kreditvärdig. Detta kan såklart vara en falsk bild av din ekonomi och behöver inte betyda att det faktiskt är så. Eftersom många kreditinstitut använder sig av UC för sina kreditprövningar kan du då lätt få många kreditförfrågningar i registret.

Men de olika kreditupplysningsföretagen inte delar med sig av sina uppgifter. Det betyder att om du ansöker om ett lån hos en långivare som använder sig av ett annat upplysningsföretag så ser de inte dina förfrågningar hos UC. Motsatt så ser heller inte UC om det finns kreditupplysningar av andra företag. Det kan därför underlätta dina möjligheter att bli beviljad ett lån.

Jämför lån utan UC

Innan du bestämmer dig för att låna utan UC bör du först jämföra de olika låneförslagen.  Eftersom de flesta långivare bestämmer räntan på privatlån individuellt efter du har skickat in din ansökan kan det vara svårt att veta exakt vad ett lån kommer att kosta dig. Men det finns några saker du kan titta på och jämföra även innan du ansöker om lånet.

Först måste du vara säker att du uppfyller långivarens grundkrav. Olika långivare har olika krav när det gäller ålder, inkomst, anställningsform och bosättning. Oftast kan du ansöka om att låna pengar redan när du fyllt 18 år men vissa långivare ställer krav på något högre ålder. Krav på inkomst varierar kraftig beroende på både typ av lån och långivare. Vissa SMS-långivare har inga eller låga inkomstkrav men privatlångivare brukar kräver mellan 100 000 och 140 000 kronor i årsinkomst.

Kontrollera även om långivare har krav på anställningsform. Många långivare beviljar lån endast till personer med fast tillsvidare anställning eller ålderspension. Andra långivare är beredda att bevilja lån om du har studiemedel, deltids anställning eller ojämn inkomst. I de flesta fall måste du vara folkbokförd i Sverige för att teckna ett lån, men ibland ställs även krav på svenskt medborgarskap.

KOM IHÅG

Kolla både ränta, fasta avgifter och krav hos långivaren innan du tecknar ett lån. Det är viktigt att du har koll på allt innan du väljer att ta lånet så du inte får några otrevliga överraskningar.

Kraven ser alltså ganska olika ut och du bör kontrollera alla krav innan du söker ett lån. När du vet att du uppfyller de minimum krav som ställs kan du börja jämföra lånevillkoren och kostnader. Eftersom de flesta långivare ange lånets ränta som ett spann kan du anta att du kommer att få lägre ränta hos en långivare som erbjuder lån med 5% – 17% ränta än hos en långivare som erbjuder lån med 12% – 26% ränta.

Men tänk även på att det kan tillkomma andra avgifter. Kostnader som uppläggningsavgifter och aviavgifter kan betyda att ett lån med låg ränta och höga fasta avgifter kan bli dyrare än ett lån med högre ränta och låga eller helt utan fasta avgifter. Du kan jämföra lån med olika räntor och fasta avgifter genom att jämföra lånets effektiva ränta. Eftersom den effektiva räntan visar alla lånekostnader under ett år kan det användas för att hitta det billigaste lånet vid jämförelse av lån.

Ibland kan du slippa de fasta kostnader genom att t.ex. ta del av specialerbjudande. Ofta bjuder långivare på uppläggningsavgift för nya kunder, eller du kan slippa aviavgifter genom att betala via autogiro. När du har hittat de billigaste och bästa låneförslagen som passar dig och din situation kan du snabbt och enkel ansöker om lånet.

Hur du ansöker om ett lån utan UC

När du vill låna utan UC är det vanligast att du ansöker om ett lån direkt på långivarens hemsida. Ibland kan du även ringa till långivarens kundtjänst och få rådgivning av en lånespecialist innan du ansöker om lån via telefon. I vissa fall kan det kännas tryggare att ansöka via telefon och du kan försäkra dig om att du uppfyller alla krav genom att stämma av med telefonisten innan du ansöker.

När du ansöker om lån online fyller du i dina personuppgifter i ett enkelt formulär. I många fall behöver du bara fylla i din personnummer, namn, inkomst och anställning samt uppgifter om eventuell medsökande, önskat lånebelopp och önskad löptid. Nästan alltid får du ett preliminärt besked direkt på skärmen. Ibland kan långivaren ringa dig för att diskutera din ansökan eller få kompletteringsuppgifter.

Ansök om lån utan UC

1. Hitta den långivare som inte använder sig av UC som du vill ansöka hos.

2. Ansök om lånet online och skriv under med bankID.

3. Få pengarna på ditt konto.

Efter att du har skickat din ansökan tar långivaren deras kreditupplysning och bestämmer hur mycket du få låna och vilken ränta de är beredda att erbjuda dig. Du får ofta det slutgiltiga beskedet efter några timmar via e-post eller SMS.

Vissa långivare erbjuder signering med e-legitimation online vilket är det snabbaste sättet att bekräfta lånet och få dina pengar. Utbetalningen påbörjas direkt efter att du har bekräftat låneavtalet och når ditt bankkonto inom 1-3 bankdagar. Om långivaren erbjuder direktbetalning till din bank kan du till och med få pengarna inom endast några minuter.

Om långivaren inte erbjuder elektronisk signering skickar de låneavtalet via posten. Du skriver sedan under lånebrevet och postar tillbaka det. Långivaren betalar ut pengarna efter att de har fått det undertecknade lånebrevet. Detta tar något längre tid då man måste ta hänsyn till den tid postgången tar.

Öka dina chanser när du vill låna utan UC

Om du har ansökt om flera lån för att jämföra låneförslag kan du öka dina chanser att bli beviljad ett lån genom att ansöka om ett lån utan UC. Det är för att en långivare som tar sina kreditprövningar hos ett annat företag än UC ser inte kreditförfrågningar som har tidigare skickats till UC.

Eftersom UC används av många kreditinstitut och långivare är det lätt att samla på dig många kreditförfrågningar även om du inte tecknar några lån. Om du vill jämföra så många låneförslag som möjligt kan du även ansöka om ett lån hos en låneförmedlare som Lendo eller Freedom Finance.

När du ansöker om ett lån hos en låneförmedlare tas bara en kreditförfrågning men du får låneerbjudande från flera olika långivare. På detta sätt kan du jämföra ett antal olika låneförslag utan att det syns i upplysningsföretagets register.

3 snabba tips

  • Ansök hos en låneförmedlare och få flera låneerbjudanden med endast en                        kreditupplysning.
  • Ansök med en medsökande och förbättra dina chanser för lån.
  • Ansök tidigt på veckan och tidigt på dagen för att få pengarna snabbt.

Ett annat sätt att öka dina chanser att bli beviljad ett lån utan UC är att ansöker och lånet med en medsökande. När du ansöker om ett lån tillsamman med någon annan minskar du långivarens risker och då får du bättre möjlighet att få låna pengarna.

Du och din medsökande har solidariskt ansvar för återbetalning av lånet och långivaren dubblar sina möjligheter att kräva pengarna. I samband med långivarens minskade risker får du även lägre ränta eftersom räntan sätts delvis beroende på långivarens riskbedömning.

De andra faktorer som påverkar dina möjligheter att bli beviljad ett lån är svårare att ha kontroll över. Det är sällan möjligt att på egen hand väsentligt ökar dina inkomster eller minskar dina skulder snabbt, men du kan ha möjlighet att bevisa att du har en sund ekonomi och god betalningsförmåga genom att kontakta långivarens kundtjänst och lägga fram kompletterande uppgifter eller em budget.

Risker med att låna utan UC

När du lånar pengar utan UC har du samma risker som med alla andra lån. Riskerna blir inte alls större bara för att långivaren har valt ett annat företag än UC för sina kreditupplysingar. Däremot finns det alltid några risker när du lånar pengar. Den största risken är förstås att du inte kan betala av ditt lån i tid.

Oavsett hur du hamnar i oväntade betalningssvårigheter kan obetalade eller sena betalningar snabbt blir dyrt. Om lånet skickas vidare till inkasso eller Kronofogden tillkommer ytterligare kostnader och du riskerar även betalningsanmärkningar om du fortfarande inte kan betala av lånet.

Det bästa sättet att minska riskerna när du tecknar ett lån är att kontrollera din ekonomi ordentligt innan du ansöker om lånet. Genom att lista alla dina utgifter och inkomster kan du bedöma hur mycket du har råd att låna. Du ska aldrig låna pengar om du inte vet att du kan betala av lånet i tid, speciellt om återbetalningstiden är kort.

Många lån utan UC är SMS-lån och dessa lån har något större risker än andra lån eftersom de har korta avbetalningstider och det inte är möjligt att omförhandlar ett SMS-lån. Med vanliga snabblån kan du minska riskerna genom att välja längre löptid, eller omförhandlar lånet utan extra avgifter om du hamnar i betalningssvårigheter.

SMS-lån

Du har inte samma möjligheter med ett SMS-lån. Även om du har möjligheten att förlänga ett SMS-lån måste du oftast betala en förlängningsavgift. Den höga räntan minskar inte med förlängning och förlängningskostnaden tillsammans med räntan kan leda till mycket höga månadskostnader som du kan ha svårt att klara av. Det kan till och med bli så att kostnaden för lånet till slut överstiger själva lånebeloppet.

Om du får svårt att betala av ett SMS-lån är lösningen nästan aldrig att ta ett nytt SMS-lån för att betala av de gamla. Om du har samlat på dig många smålån som du inte kan betala tillbaka kan refinansiering vara ett bra alternativ. Genom refinansiering kan du teckna ett större lån för att betala av dyra smålån och krediter.

Privatlån

Genom att välja ett lån med mer än 12 månaders löptid får du direkt mycket lägre ränta, och därmed lägre månadskostnad, samt möjlighet att omförhandlar lånet vid behov. Du kan samla flera små SMS-lån och andra dyra krediter och sänker dina månadskostnader till en rimlig nivå.

Med privatlån har du även möjlighet att teckna ett låneskydd om du har fast anställning och är frisk. Om du då skulle hamna i oförutsedd arbetslöshet eller sjukskrivning träder låneskyddet i kraft för att täcka dina månadskostnader under ett år. Vid dödsfall betalas av hela lånet.

Genom att jämföra olika lån utan UC och kontrollera din ekonomi innan du ansöker om ett nytt lån kan du minskar både riskerna och kostnader samt öka dina chanser att kunna låna pengar när du behöver det.