Refinansiering

Refinansiering är när du tar upp ett nytt lån för att betala av gamla lån. Ofta när du har många smålån och dyra krediter som ligger och tickar i olika räntor och med dyra avgifter.

Detta är ofta en bra lösning av flera skäl. För det första så kan du ofta få lägre ränta om du tar ett större lån och du slipper aviavgifter och förseningsavgifter på alla dina lån. Och för det andra blir det lättare att hålla koll på alla avbetalningar och räntor eftersom att du då endast har ett lån du behöver hålla reda på.

I vissa fall kan smålån och krediter nästan eskalera okontrollerbart och månadsavgiften kanske är högre än vad du har plats för i din ekonomi.

Då kan det vara smart att teckna ett refinansieringslån med längre löptid och på så sätt sänka månadskostnaden. I slutändan kanske beloppet blir lite högre att betala tillbaka då räntan blir något högre.

En stor fördel är att när du tar ett refinansieringslån så får du inte in pengarna på kontot, utan långivaren ser till att de smålån och krediter du vill betala av betalas.

Du behöver alltså inte hålla på med att flytta pengar och klura ut hur mycket du ska betala till varje. Detta sparar dig både tid och energi.