Behöver du låna pengar? Du börjar här.

Tycker du också det är svårt att hitta rätt när du ska låna pengar? Vi har samlat allt du behöver veta här nedan. Du kan bland annat läsa om:

 • Hur du får det billigaste lånet.
 • Hur du lånar utan säkerhet.
 • Hur du lånar trots betalningsanmärkningar.

Har du inte tid att läsa igenom allt?
Se då vår video nedan där vi har sammanfattat det viktigaste.


Vi har skapat fair-laan.se för dig som vill låna pengar med låg ränta. Ovan kan du se en lista över de billigaste lånen som du kan ansöka om online. Med onlineansökningar kan du ofta även signera lånet snabbt och enkelt med e-legitimation. Det ger dig möjlighet att få tillgång till pengarna på ditt konto inom endast några minuter med direkt utbetalning.

Du kan jämföra alla olika låneinstitut och hitta det bästa lånet för dig och din situation baserat på hur mycket du vill låna, hur hög räntan är, vilka villkor som måste uppfyllas och hur bra rykte företaget har bland kunderna.

Olika typer av lån

När du vill låna pengar ska du tänka på att det finns olika lån du kan teckna. Ett lån kan delas in i flera olika kategorier. Bland annat finns det lån med och utan säkerhet, SMS-lån, snabblån, billån, bolån osv. Du kan på vår sida snabbt få en överblick över vilka lån som har lägst ränta, vilka villkor långivarna har, vilka krav du måste uppfylla som låntagare och hur snabbt du kan få pengarna. På denna sida kan du läsa om de olika lånen och vad de innebär.

Lån med säkerhet

När du hör ”lån med säkerhet” är det inte säkert att du vet vad det är. Men de två vanligaste lånen med säkerhet har du garanterat hört om: billån och bostadslån. När du tar dessa lån är det föremålet du köpt för pengarna som är säkerheten i lånen. Det vill säga om du tar ett billån är bilen du köpt säkerheten och om du tar ett bostadslån är det bostaden du köpt för pengarna som blir säkerheten i lånet.

I vissa fall kan långivaren ha krav på vad du ska köpa för pengarna och/eller att de måste godkänna det du köper innan du blir beviljad lånet. Till exempel vid billån har de ofta krav på hur gammal bilen max får vara vid inköp till exempel. Eftersom att banken eller långivaren får ett föremål i säkerhet för lånet minskar det risken för dem att låna ut pengar till dig.

Det betyder i sin tur att du kan få bättre lånevillkor och lägre ränta. Om du inte kan betala av lånet kan banken eller långivaren tvinga dig att sälja det du köpt för att de ska få tillbaka sina pengar.

Bostadslån

Med ett bostadslån har du möjlighet att låna upp till 85 % av fastighetens värde och du kan välja mellan en rad olika bindningstider och räntenivå. Ibland erbjuds ett räntetak som minskar riskerna att räntekostnaden skulle blir för hög.

Löptiden är vanligast mellan 10 och 30 år och räntan för ett bostadslån varierar vanligtvis mellan 4% och 10%. Eftersom du endast får låna 85% av bostadens värde måste du själv betala en kontantinsats för resterande 15%. Om du inte har sparat ihop pengarna kan du teckna ett privatlån utan säkerhet för att täcka skillnaden.

Det finns idag också ett amorteringskrav som du måste ta hänsyn till.

Billån

Ett billån med säkerhet liknar ett bostadslån på många sätt. Du kan endast låna upp till 80 % av bilens värde och måste betala 20 % som kontantinsats. Långivaren brukar ställa även krav på vilken bil du köper. Ofta måste du köpa bilen hos en auktoriserad bilhandlare och bilen få inte vara för gammal. Fördelarna med ett billån med säkerhet är att återbetalningstakten kan justeras enligt bilens värdeminskning.

Du kan även teckna ett billån med restvärde som tillåter dig att byta in bilen eller lösa billånet när avtalstiden löpt ut. Nackdelen med ett billån med säkerhet är att du inte kan köpa vilken bil som helst. Om du letar efter en bra begagnat bil kan det vara bättre att teckna ett privatlån utan säkerhet istället. Då kan du låna 100 % av bilens värde utan förpliktelser eller begränsningar.

Privatlån utan säkerhet

Det finns flera typer av privatlån utan säkerhet. Det betyder att långivaren inte har någon säkerhet för lånet och därmed tar en större risk med att låna ut pengar. Detta brukar ofta kompenseras med något högre ränta. Här nedan kan du läsa om de vanligaste lånen utan säkerhet.

Kreditlån

Kreditlån inkluderar både kontokredit och kortkredit. Med en kontokredit ingår du avtal med din bank som ger dig rätt att övertrassera ditt konto med en viss summa. Beroende på vilken bank du har, kan du ha en summa på allt från 5 000 till 10 000 000 kronor.

Räntan är beroende av din kreditvärdighet, men varierar normalt sett mellan 6% och 10%. Du betalar endast räntan på den del av krediten du utnyttjar. Denna typen av lån är därför perfekt för dig som vill ha en buffert om något oförutsett skulle inträffa eller om du inte vet exakt hur mycket pengar du behöver låna.

Dock betalar du oftast en uppläggningsavgift samt en årsavgift som kan vara en fast summa eller en viss procent av kreditbeloppet. Du bör därför vara uppmärksam på om det lönar sig för dig att ha ett kreditlån om du inte utnyttjar det.

KOM IHÅG

Med kredit betalar du endast ränta på det belopp du använder.

Med ett kreditkort beviljas du en kredit som du får använda för att köpa precis vad du vill och även för att betala räkningar i vissa fall. Kreditkort erbjuder ofta förmåner som bonuspoäng, rabatter eller försäkringar när du köper någonting med kortet. I de flesta fall få du till exempel reseförsäkring om du betalar en viss del av resekostnader med kortet.

Du får en faktura vara månad som samlar alla köp och du kan ofta få upp till 60 räntefria dagar om du betalar av hela krediten innan förfallodatum. Räntan på kreditkort ligger oftast mellan 15% och 30% men betalas bara när du använder krediten. Alltså betalar du självklart ingen ränta om du inte utnyttjar kreditkortet.

När du beviljas ett kreditkort tillkommer ofta uppläggningsavgift och årsavgift, som är oftast fasta kostnader istället för ett procentuellt belopp baserat på kreditbeloppet.

Snabblån

När du gärna vill ha råd med det där lilla extra kan du teckna ett snabblån hos din bank eller hos ett oberoende låneinstitut. Eftersom du oftast kan ansöka om ett snabblån online och även signera lånet med e-legitimation kan du i bästa fallet få tillgång till pengarna redan samma dag du ansöker.

I de flesta fall tar det 1-3 dagar innan pengarna når ditt konto, men om du måste skriva under lånebrevet och skicka tillbaka det via posten kan det ta upp till en vecka mellan dagen du ansökt om lånet och dagen du får tillgång till pengarna.

Däremot slipper du de tidskrävande och krångliga personliga möten med banktjänstemän samt bankens utredningstid som kan bli upp till 3 veckor eller mer.

Snabblån passar dig som:

 • Vill ha pengarna snabbt
 • Inte vill gå till banken och låna
 • Vill låna utan UC


Med ett snabblån kan du vanligtvis låna mellan 5.000 och 350.000 kronor med återbetalningstiden på upp till 12 år beroende på lånebelopp och långivare. Räntan sätts individuellt och varierar kraftigt mellan 5% och 30%. Det är långivaren som sätter räntan baserat på deras risker och din uppskattade betalningsförmåga. Utöver räntan tillkommer ofta uppläggningsavgifter och aviavgifter.

När du jämför olika lån med olika räntor och kostnader måste du därför ta hänsyn till alla lånekostnader. Det lån med lägst ränta är inte automatiskt det lån som är billigast. Med hjälp av den effektiva räntan kan du se lånets totala kostnad och slippa tråkiga överraskningar när du väl har tecknat lånet.

SMS-lån

Ett SMS-lån är en typ av snabblån med lägre maximum lånebelopp och kortare löptid. Med ett SMS-lån kan du vanligtvis låna mellan 500 och 10.000 kronor och du måste vanligtvis betala tillbaka lånet och räntorna inom 30 dagar. Ibland kan du välja mellan 14 och 90 dagars löptid beroende på lånebelopp och långivare.

Vissa långivare tillåter även förlängning av lån en eller flera gånger. Dock tillkommer det förlängningsavgift om du önskar att förlänga lånet. När du tecknar ett SMS-lån får du oftast utbetalning av lånet direkt till dit bankkonto inom några dagar. Om du har samma bank som SMS-långivaren kan du dock ha pengarna på bara 15 minuter. Så om du behöver pengarna snabbt kan det vara en bra idé att kolla vilken bank långivaren använder sig av.

KOM IHÅG

Med SMS-lån kan du ha pengarna inom 15 minuter.

Kostnader är dock höga vid SMS-lån. Räntan räknas månadsvis, vilket betyder att årsräntan kan bli flera tusen procent. Det kan även tillkomma uppläggningsavgifter, aviavgifter, samt förlängningsavgifter och andra fasta avgifter vid sena betalningar. Därför kan ett SMS-lån snabbt bli dyrt och kostnaderna kan ibland överstiga själva lånebeloppet om du inte hinner betala av lånet i tid.

Du kan även hitta SMS-lån helt utan ränta, men här ska du se upp för fasta avgifter. Ett räntefritt lån är inte alltid helt kostnadsfritt. Ibland kan fast avgifterna vara högre än räntan på ett annat SMS-lån. När du jämför SMS-lån ska du alltid jämföra lånens totala kostnader för att hitta det billigaste lånet.

Populära lån

Credway

Credway har snabbt blivit en mycket populär långivare då de inte erbjuder traditionella lån. Hos Credway kan du ta kreditlån som är ett lån som fungerar nästan som ett kreditkort. Det går till så att du ansöker om en kredit, till exempel 10 000 kronor, och får den godkänd. Sedan kan du fritt ta ut så mycket eller lite pengar du vill hur många gånger du vill så länge du inte överstiger ditt kreditbelopp.

Fördelen med detta koncept är att Credway endast tar ut ränta på det belopp du använder. Det passar perfekt för dig som kanske inte vet exakt hur mycket pengar du behöver om du till exempel ska renovera eller ska på semester. Med ett kreditlån hos Credway är du alltid ekonomiskt säkert och kan ta ut pengarna när du behöver.

Hos Credway kan du få ett kreditlån på helt upp till 20 000 kronor med en låg ränta. De tillämpar fast ränta och räntan ligger för närvarande endast på 2,42%. Dessutom kan du låna hos Credway även om du har betalningsanmärkningar.

Credway är en långivare som bryr sig om sina kunder. De har öppet alla dagar i veckan och ger en utmärkt kundservice. Oavsett om det gäller rådgivning med din privatekonomi eller en fråga om ansökningsprocessen svarar de snabbt och konstruktivt.

Nanokredit

Nanokredit är en av de största på marknaden när det kommer till SMS-lån men de erbjuder även privatlån. SMS-lånen ligger på 1000 – 10 000 kronor och har en löptid mellan 30 och 90 dagar. Privatlånen ligger på 11 000 – 20 000 kronor med en löptid på helt upp till 4 år. Om du vill kan du kombinera dessa lån och låna upp till 30 000 kronor samtidigt.

Nanokredit tar inte ut några kostnader utöver räntan vilket betyder att du inte kommer att få några otrevliga överraskningar i form av aviavgifter eller annat. Dessutom tar de ingen UC på lån på 10 000 kronor eller under det. Då använder de sig av ett kreditupplysningsföretag som heter Bisnode.

Nanokredit har ganska låga krav på dig som låntagare och din årsinkomst ska överstiga 50 000 kronor vilket är något de flesta ligger lång över. De erbjuder också en flexibel löptid och du kan själv lägga upp lånet som det passar dig. Nanokredit är utmärkt för dig som vill ha snabb ansökning och enkel låneprocess.

Nanoflex

Nanoflex är en av Sveriges mest flexibla långivare. De är snabba, enkla och transparenta i sin hantering av låneansökningar. De har förstått att när man vill låna pengar så vill man också ha dem snabbt. Därför betalar de ut alla lån som godkänns innan kl 14 samma dag. Då har du pengarna på ditt konto senast kl 17 samma dag. Om du skulle ansöka efter kl 14 så får du pengarna senast kl 12 nästa dag.

Hos Nanoflex är inga kostnader dolda. De är som sagt transparenta och redovisar alla kostnader i en kalkyl innan du ansöker. På så sätt kan du se exakt vad lånet kommer att kosta dig. När du ansöker om lån får du dessutom svar på skärmen direkt. Därefter blir ditt lån bekräftat inom 30 minuter (under vardagar).

Ansökan går snabbt och enkelt och hos Nanoflex legitimerar du dig enklast med E-legitimation. Detta skyndar på låneprocessen nämnvärt. Om du inte har E-legitimation kan du såklart ansöka ändå. Då ringer Nanoflex upp dig för att kontrollera din identitet.

Du kan ansöka om snabblån hos Nanoflex på mellan 1000 och 10 000 kronor. Löptiden bestämmer du själv om den ska vara 61 eller 90 dagar. Ingen UC tas på dessa lån vilket är en stor fördel för dig som inte vill att låneansökan ska registreras hos UC. Nanoflex erbjuder även ett privatlån på 15 000 – 20 000 kronor och då med en löptid på upp till 4 år. Du kan dessutom kombinera snabblån och privatlån hos Nanoflex för att få mest möjligt ut av ditt lån.

Vivus

Hos Vivus lånar du garanterat tryggt och säkert. Vivus har nämligen stor internationell erfarenhet då de opererar i flera länder. Dessutom betygsätter deras kunder dem högt.

Första gången du lånar hos Vivus kan du låna upp till 6 000 kronor helt utan ränta. Om du är kund redan får du ett mycket billigt lån istället. Du kan totalt låna upp till 20 000 kronor och generellt har Vivus bra ränta och bra villkor.

Vivus tar inte någon kreditupplysning hos UC vilket innebär att din ansökan inte registreras där. Dessutom är de snabba med utbetalningar och om du har Nordea eller Handelsbanken får pengarna på 15 minuter. Om du inte har det får du pengarna samma dag om du ansöker innan kl 13.

Vivus erbjuder alltså en snabb och smidig process med snabba pengar. Deras räntefria lån har dessutom snabbt blivit mycket populärt! Behöver du kontakta dem har de öppet alla dagar i veckan.

Annuitet eller rak amortering?

Ett lån är en utbetalning som du ska betala tillbaka inom ett bestämt antal månader. När du lånar pengar betalar du ofta tillbaka ett belopp varje månad tills lånet och räntorna har betalats tillbaka. Det finns två återbetalningsmodeller: rak amortering och annuitet.

Med ett annuitetslån betalar du ett fast månadsbelopp. Vilket betyder att båda amorteringssumman och räntesumman ändrar sig varje månad. I början av återbetalningstiden är räntekostnaden en större del av månadsbeloppet än vid slutet. Allt eftersom du amorterar lånet minskas räntekostnaden och vid sista betalningen utgör räntan endast en liten del av det totala månadsbeloppet.

Med annuitetslån har du tryggheten att du alltid vet hur mycket du måste betala varje månad. Om räntan är rörlig och höjs under löptiden utgör räntan en större del av månadsbeloppet och amorteringens andel minskas. Då kan återbetalningstiden förlängas. Vid räntesänkningar kan återbetalningstiden förkortas eftersom räntedelen minskas och amorteringsdelen blir större.

Med rak amortering betalar du samma amorteringsbelopp varje månad, men räntan ändras varje månad. Det betyder att månadsbeloppet är större vid början av löptiden och sedan minskas i takt med amortering av lånet. Om räntan höjas eller sänkas under löptiden blir dina månadsbetalningar högre eller lägre, men återbetalningstiden påverkas inte. Du vet därför alltid precis när du kommer att betala av hela lånet.


Kan jag låna pengar utan kreditprövning?

En kreditprövning eller kreditupplysning är en kontroll som långivare tar innan de beviljar lån till lånesökande. Kreditprövningen görs för att fastställa din betalningsförmåga och långivarens risk med att låna pengarna. Långivaren vill veta att du har råd att betala tillbaka lånet efter deras villkor.

Långivaren tittar på din inkomst, anställning, kredithistorik och även dina utgifter och skulder. Om långivaren bedömer att deras risk med lånet blir för hög beviljar de inte lånet alls. Eftersom räntan för de flesta privatlån sätts individuellt används kreditprövningen även för att bestämma vilken ränta långivaren är beredd att erbjuda dig. Om din ekonomiska historik inte är så bra, eller om du saknar fast inkomst, kan långivaren erbjuda dig ett lån med högre ränta för att täcka deras ökade risk.

Trots att det kännas lockande att ta ett lån utan kreditprövning är det inte möjligt idag. När SMS-lån var nytt på den svenska marknaden var det möjligt att låna upp till en viss summa utan att en kreditprövning. Men lagen ändrades eftersom antalet obetalade lån som skickades till Kronofogden ökade och många personer fastnade i fällen att ta flera SMS-lån för att betala av gamla SMS-lån.

Bra att veta om kreditprövningar:

  • Det är inte bara UC som får ta kreditprövning.
  • Du får alltid ett brev hem med vem som tagit kreditprövning.
  • Du kan när som helst begära ut att se din egen kreditvärdighet.

Idag får inga kreditinstitut bevilja lån eller krediter helt utan kreditprövning, oavsett lånebelopp. Alla kreditgivare måste ta en kreditprövning varje gång någon ansöker om att låna pengar eller om ett kreditkort. Även vid köp av vitvaror eller hemelektronik på kredit brukar en kreditprövning tas.

Det betyder att det inte är möjligt att teckna ett lån utan kreditprövning. Men en av fördelarna med många snabblån är att kreditprövningen inte behöver hindra dig från att låna pengar. När det gäller SMS-lån är de flesta SMS-långivare beredd att bevilja lån till personer som skulle nekas lån hos de stora bankerna och kreditinstituten.

Det är för att lånebeloppet är lågt och räntan på SMS-lån är hög. Även andra snabblångivare och flera av de nyare banker på svenska marknaden kan bevilja lån till personer som har svårt ett teckna ett nytt lån.

Eftersom de flesta SMS-långivare och många andra snabblångivare lägger högre vikt på din nuvarande betalningsförmåga än på din tidigare ekonomiska historik är det lättare att teckna nya lån om din ekonomi nyligen har förbättrats. Du kan hos många idag låna pengar trots betalningsanmärkningar till och med.

Låna pengar utan UC

Trots att du inte kan teckna ett snabblån utan kreditprövning kan du faktiskt ta ett lån utan UC. Det är för att en kreditprövning inte betyder samma som UC. UC är en förkortning av Upplysningscentralen vilket är ett företag som utför kreditprövningar och andra finansiella tjänster.

Förr i tiden var UC en av få företag som fick utföra kreditprövningar och därför associeras de ofta med just kreditprövningar. Idag är marknaden mycket större och det finns en rad andra kreditupplysningsföretag som en långivare kan vända sig till.

Många SMS-långivare har valt att ta deras kreditprövningar hos andra företag och det är därför ganska lätt att hitta SMS-lån utan UC. De större bankerna däremot använder sig alltid av UC då UC ägs av dem tillsammans.

Att teckna ett lån utan UC kan ha flera fördelar. Den största fördelen är att de olika kreditupplysningsföretagen inte delar register. Det betyder i praktiken att om en långivare tar en kreditupplysning på dig kan varken UC eller något annat kreditupplysningsföretag se detta. Detsamma gäller att det bolag upplysningen tas hos kan inte se din kreditvärdighet eller vilka kreditupplysningar som gjorts hos UC eller andra företag.

3 långivare utan UC

Här kan du låna utan UC:

 • Ferratum
 • EveryDay+
 • FlexLimit


Det som däremot inte registreras är om du har tagit lånet eller inte. Om du skickar många låneansökningar för att jämföra de olika låneförslag kan det därför ser ut som att du ha tagit många lån. Och om en långivare tror att du har många lån och många återbetalningar varje månad kan de bedöma att din betalningsförmåga är lägre än den verkligen är och neka dig lånet.

Eftersom kreditupplysningsföretag inte delar sina register syns inte tidigare förfrågningar hos UC när en kreditupplysning tas hos ett av de andra kreditupplysningsföretagen. En ansökan om ett lån utan UC registreras endast hos det upplysningsföretaget som långivare har använt.

Varken UC eller de andra kreditupplysningsföretagen kan se vilka lån du har ansökt om hos en långivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag. Om du har ansökt om lån hos flera banker eller kreditinstitut och inte blivit beviljat lån, kan du därför öka dina chanser att få ett lån om du ansöker om ett lån utan UC kontroll.

Hitta det bästa lånet med betalningsanmärkning

Med så många långivare och låneerbjudande att välja mellan idag kan det kännas svårt att hitta det bästa och billigaste lånet. Speciellt om du har en ekonomisk historik med betalningsanmärkningar. Men de goda nyheterna är att det stora urvalet leder till stor konkurrens och många kreditinstitut är beredd att bevilja lån till personer med betalningsanmärkningar.

En betalningsanmärkning är en notering hos kreditupplysningsföretag som betyder att du har haft svårt att betala av en skuld. Trots att betalningsanmärkningar registreras efter att en skuld har skickats till Kronofogden är det inte Kronofogden själv som registrerar betalningsanmärkningar. Det är nämligen olika kreditupplysningsföretag som noterar dessa i systemet.

Du kan undvika en betalningsanmärkning trots att en skuld har skickats till Kronofogden genom att betala av hela skulden inom en viss tid efter att du blivit kontaktad av Kronofogden. Det är bara om du inte betalar av skulden i tid och Kronofogden fastställer skulden som du får en betalningsanmärkning. Du kan även bestrida skulden om du inte anser att den stämmer. Du får inga betalningsanmärkningar medan saken utreds.

Om du har belastats med betalningsanmärkningar påverkar det din ekonomi under flera år. En betalningsanmärkning ligger kvar i registret under 3 år och under tiden kan det vara svårt att hyra en lägenhet eller teckna lån. Däremot finns det flera SMS-långivare och andra långivare som är beredda att bevilja lån trots betalningsanmärkningar.

Öka dina chanser

Så ökar du dina chanser med betalningsanmärkningar:

 • Ansök med en medsökande
 • Välj långivare med omsorg
 • Nyligen förbättrad ekonomi

Om du behöver låna upp till 10 000 kronor har du därför ganska bra möjligheter att få att lån med betalningsanmärkningar. De flesta SMS-långivare lägger större vikt på din nuvarande ekonomi än dina tidigare problem och kan bevilja lån trots upp till 6 betalningsanmärkningar. Detta förutsatt att om betalningsförmåga bedöms som god. Eftersom SMS-långivare erbjuder lån med fast ränta och fasta avgifter betalar du inte heller mer för lånet än andra kunder hos långivaren.

När du behöver låna mer än 10 000 kronor minskar dina valmöjligheter. Du kan förbättra dina möjligheter att bli beviljad ett lån med betalningsanmärkningar om du ansöker om lån tillsammans med någon annan. Eftersom du och din medsökande har solidariskt ansvar för återbetalningen av lånet har långivaren större chans att kräva tillbaka pengarna. Långivarens risk minskas och möjligheten att bli beviljat lånet ökas.

Du kan även öka dina chanser om du kan använda något av värde som säkerhet för lånet. Du riskerar dock att långivaren kan tvinga det att sälja säkerheten om du hamnar i betalningssvårigheter. Om du redan har nekats ett lån hos en bank eller annan kreditinstitut på grund av din historik med betalningsanmärkning kan du vända dig till en långivare som specialiserar sig på att hjälpa personer som har svårt att få ett lån.

Den största och mest välkänd av dessa långivare är Bluestep som är duktiga på att hitta bra lösningar till ekonomiska problem och är beredda att bevilja lån trots upp till 10 betalningsanmärkningar.

Går det att hitta lån helt utan ränta?

Räntan är som alla vet din kostnad för att låna pengar. Låneinstitut vill få avkastning för sina utlånade pengar och företagen vill gå med vinst. Därför kan lån utan ränta känns som ologiskt och helt omöjligt. Men det är de inte.

Det du måste dock komma ihåg är att lån utan ränta inte betyder samma sak som lån utan kostnad. I många fall måste du betala uppläggningsavgifter, administrationsavgifter eller aviavgifter även med räntefria lån.

OBS

Tänk på att räntefria lån inte är detsamma som kostnadsfria lån. Det tillkommer ofta andra kostnader i form av administrationsavgift mm. Kontrollera villkoren noga innan du tecknar ett lån.

Det är oftast SMS-långivare som erbjuder räntefria lån och du måste uppfylla vissa krav. För det första, är det oftast endast nya kunder som får teckna lån utan ränta och endast upp till ett visst belopp. Du måste även betala av hela lånet inom en viss tid, oftast 30 dagar. Befintliga kunder hos SMS-långivare har andra förmåner, som möjlighet att låna högre belopp och snabbare ansökningar.

Kontrollera alltid villkoren när du jämför lån utan ränta. Ibland är de fasta kostnaderna högre än räntan på andra lån och den totala kostnaden kan vara högre på räntefria lån om andra lån har inga fasta kostnader alls. Trots att du ofta måste betala fasta avgifter på räntefria lån kan du hitta några lån som är helt utan ränta eller fasta avgifter. Vissa helt kostnadsfria lån har en löptid på endast 14 dagar, så de kan vara ett bra val om du bara behöver låna pengar för att täcka oväntade utgifter fram till lönedagen.

Ansök om nya lån snabbt och enkelt

Det är lätt att ansöka om nya lån idag. I de flesta fall fyller du bara i ett enkelt formulär på långivarens webbsida. Ibland kan du även ringa till långivarens kundtjänst för att ansöka om ett lån, men då måste du ansöka under långivarens öppettider först. Med onlineansökningar kan du påbörja låneansökningsprocessen när som helst under dygnet vilket är en stor fördel.

Låna pengar nu i 3 enkla steg

Det tar bara 10 minuter att låna pengar från en av våra samarbetspartners.

   • Steg 1: Välj ett lån
   • Steg 2: Ansök om lånet
   • Steg 3: Få in pengarna på ditt konto

Nu är det slut med dyra snabblån med dåliga villkor – vi hjälper dig att hitta det bästa lånet för din situation!

När du har fyllt i dina personuppgifter och önskemål om lånebelopp och löptid får du oftast ett preliminärt besked direkt på skärmen. När du får det slutgiltiga beskedet för nya låneansökningar beror på långivaren. Vid ansökningar om SMS-lån får du beskedet inom ett par timmar via e-post eller SMS. Sedan behöver du bara bekräfta lånet med e-legitimation och pengarna betalas ut direkt. Du får oftast tillgång till pengarna inom 1-2 bankdagar. Du behöver alltså inte krångla med underskrift och snigelpost utan allt sköts digitalt.

Ansökningar om större lån kan ta lite längre. Vissa långivare skickar låneerbjudandet direkt via e-post eller SMS. Andra långivare ringer upp dig för att presenterar ett eller flera låneerbjudande. Precis som vid SMS-lån kan du ofta signera lånet med e-legitimation och får direkt utbetalning, men det finns fortfarande flera långivare som skickar lånebrev till dig via posten. Du måste då skriva under och skicka tillbaka lånebrevet för att bekräfta lånet. Pengarna betalas ut efter att långivaren har mottagit det undertecknade lånebrevet.

Låna pengar med direkt utbetalning

Direkt utbetalning betyder att långivaren betala ut ett beviljat lån direkt till ditt bankkonto. Ett äldre utbetalningssätt som ibland används är att skicka en utbetalningsavi till dig via posten, men i de flesta fall använder kreditinstitut och banker direkt utbetalning idag. Det betyder att du får tillgång till dina pengar snabbt, oftast inom 1-3 bankdagar.

Det finns även flera saker du kan göra för att få snabbare betalning. Det enklaste är att välja tidpunkten och dag noga när du skickar in din låneansökan. Eftersom de flesta långivare endast behandlar ansökningar på vardagar kan du få snabbare utbetalning genom att ansöka om lån på en måndagar eller tisdagar.

TIPS

Så får du pengarna snabbt:

   • Ansök en måndag eller tisdag.
   • Ansök tidigt på dagen.
   • Se till att du har samma bank som långivaren.

Pengarna når ditt bankkonto senast fredagen samma vecka. Om du dessutom ansöker om ett lån tidigt på dagen har långivaren tid att behandla ansökan under arbetsdagen. Utbetalningen påbörjas då redan samma dag som du skickar din ansökan.

Om du behöver låna pengarna snabbt finns det ett par knep. Ju tidigare på dagen du tecknar ett lån, desto snabbare får du in pengarna på ditt konto. Du har även möjlighet att låna pengar och få tillgång till de redan samma dag om du hittar en långivare som gör direkt utbetalning till just din bank.

Om du har ett bankkonto hos samma bank som långivaren använder för sina utbetalningar kan du få tillgång till pengarna redan några minuter efter att lånet beviljas.

När du ska låna pengar snabbt är det viktigt att det är en kort process från ansökan tills att pengarna är inne på ditt konto. I översikten kan du se de billigaste onlinelånen som du kan teckna idag. I nästan alla situationer kommer du att få pengarna samma dag, men i vissa fall kan det hända att det tar en eller flera bankdag.

Risker vid lån av pengar

Om du väljer att ta ett nytt lån bör du vara medveten om att det medför en mängd risker. Dessa risker kan dock minskas genom att ta några enkla steg innan du ansöker om lånet.

När du tar ett snabblån måste du vara ärlig mot dig själv. Om du inte har råd att amortera och betala tillbaka lånet ska du inte teckna det. Om du inte betalar dina amorteringar blir du registrerad i skuldregistret, vilket gör din vardag svårare under minst 3 år framöver.

Betalningsanmärkning ligger kvar i registret under 3 år och det blir inte längre lika enkelt att hyra en lägenhet, köpa hemelektronik på kredit eller ta ett banklån till låg ränta om du har en skuld registrerat hos Kronofogden.

Det är lätt att hamna i en ond cirkel, där du känner dig tvingad att ta flera snabblån för att kunna betala dina amorteringar. I en sådan situation kan det sluta med att du måste ta dyra lån med höga räntor. Eftersom snabblån ofta har en högre ränta än allmänna banklån kan det sluta med att du måste betala mer i ränta och andra lånekostnader än själva lånebeloppet.

Istället för att teckna nya lån för att täcka amortering av andra lån kan du ansöka om ett lån på högre belopp för att lösa in dina små och dyra lån. Räntan på högre lån brukar vara lägre än korttids lån och löptiden kan bli upp till 12 år. Det betyder att du har bättre möjligheter att påverkar din månadskostnad och lägga den på en nivå du klara av i längden. Ett lån med längre löptid blir ju dyrare än ett lån med kortare löptid, men ibland är en låg månadskostnad viktigare än en låg totalkostnad.

Vi rekommenderar att du alltid lägger tid på att hitta rätt lån för din situation. Det är möjligt att låna pengar med låga räntor, speciellt om du har en fast inkomst och inga skulder hos Kronofogden. Men det är även möjligt att låna pengar när du behöver det även om din tidigare ekonomi inte har varit så bra. Det stora urvalet av långivare inkluderar långivare som specialiserar sig på att hjälpa personer som annars har det svårt att teckna nya lån. Det ger dig möjlighet att ha råd med det du drömmer om!

Låna pengar utan säkerhet

Du har möjlighet att ta ett lån, även om du inte erbjuder någon säkerhet. I en sådan situation kan du ofta räkna med att betala minst 10 % i ränta. Om du har möjlighet att erbjuda säkerhet, kan du i de flesta fall lyckas få ett lån på 6,9 %. Räntan betyder väldigt mycket för din privatekonomi. Du kan spara upp till 50 000 kronor om året genom att ta det billigaste lånet istället för det dyraste lånet i denna översikt.