Recension av Klarna Lån

Klarna är en respekterad aktör på den svenska marknaden, både vad gäller företag och privatkunder. Här hittar du inga renodlade lån för privatkunder, de erbjuder istället möjligheten att betala på kredit, men då måste du först köpa något i någon av deras anslutna butiker.

Företag får dock möjlighet till ett smart företagslån, men bara om man driver en ansluten butik.

8.4
Kundservice
9
Behandlingstid
10
Pris
7
Extra fördelar
6
Användarupplevelse
10

Om Klarna Lån

Klarna är ursprungligen svenskt och grundades i Stockholm för 15 år sedan, 2005. Idag är Klarna en av Europas större banker med över 85 miljoner konsumenter och 205 000 butiker som deras kunder.

Kunderna hittas i hela 17 olika länder. Klarna fokuserar framför allt på smarta betalningslösningar på internet, men erbjuder numera också lån till sina företagskunder.

För privatpersoner så erbjuder Klarna inga lån. Det närmsta man kommer ett privatlån hos Klara är genom deras delbetalning, där man i praktiken betalar en ränta på 19-20 %. Men denna kredit kan man endast använda vid köp på internet och går inte att använda till att göra vad man vill med pengarna.

Sammanfattning av recension

Klarnas tjänster skiljer sig från resterande aktörer på marknaden. Detta kan vara en nackdel för dig som letar efter ett vanligt lån, men det är även den stora fördelen med Klarna. De erbjuder helt enkelt en annorlunda tjänst som gör det möjligt för dig att betala med faktura eller delbetala i samband med köpet, utan att du behöver ansöka om lån eller få en beviljad kredit.


Kundtjänst

9

Klarna erbjuder en fantastisk kundtjänst som är tillgänglig dygnet runt. Hur många andra aktörer kan stoltsera med samma sak? Därmed kan du lita på att du snabbt och smidigt får hjälp om du stöter på problem eller frågor, något som ökar kundupplevelsen rejält.


Pris

7

Om du betalar det fullständiga beloppet innan kredittiden är slut kostar det inte ett enda öre att använda Klarnas tjänst för dig som privatperson. Men om du väljer att delbetala eller inte betalar innan tidsfristen är slut kan du förvänta dig en ganska saftig ränta likt ett kreditkort.


Användarupplevelse

10

När du använder Klarna för att genomföra ett köp får du ett flertal olika alternativ att välja mellan, exempelvis att betala direkt, månadsfaktura eller delbetalning. Samtliga alternativ är tydliga och bidrar med en bra och smidig användarupplevelse. Samma sak gäller för deras webbplats och kundtjänst.


Behandlingstid

10

När du använder Klarna som betalningsmetod, oavsett vilket alternativ du väljer, kan du lita på att upplevelsen är smidig. Här finns ingen utbetalningstid eftersom att “lånet” betalas ut direkt i samband med ditt köp. Därmed kan du använda Klarna när som helst, oavsett tid på dygnet eller dag på veckan.


Andra fördelar

6

Klarna erbjuder även ett flertal andra tjänster, exempelvis Klarna-kortet (fungerar som ett kreditkort), engångskort, sparkonto, tillsammans med ett flertal andra tjänster för både företag och privatpersoner. För dig som driver e-handel väntar även en smidig betalningslösning som de flesta kunder uppskattar.


Klara Lån Lånekalkylator
1 000 kr 150 000 kr
12 månader 96 månader
8.57 % 236 %

Månadsbetalning

Total kostnad

Återbetalning


Klarna Lån Lån

Klara Lån

Lånebelopp 1 000 – 150 000 kr
Varaktighet 12 – 96 månader
Ränta 6.84 – 39.5 %
Effektiv ränta 8.57 – 236 %
Ålder 18 år

Fördelar med Klarna Lån

  • Kundtjänst dygnet runt
  • Ingen ränta eller avgifter om du betalar tillbaka inom tidsfristen
  • Erbjuder även andra tjänster

Klarna Lån Nackdelar

  • Hög ränta om du väljer delbetalning
  • Vissa villkor kan vara otydliga

Kundtjänst

9

Klarna gör mycket rätt, men deras kundtjänst är en av de bästa i branschen. Anledningen till detta är att den är öppen dygnet runt, vilket gör att du kan få prata med en representant från företaget även på natten. Därmed kan du lita på att du snabbt får hjälp om du stöter på problem eller funderingar.

Här kan du välja mellan chatt, mail och telefon, därmed finns det förmodligen något som passar för dig. Deras kundtjänst är även enkel att få kontakt med, och du behöver vanligtvis inte vänta i kö särskilt länge (det finns dock perioder då köerna är ganska långa). Det är dock endast chatten som är tillgänglig dygnet runt, för resterande alternativ gäller öppettiderna som visas nedan.

Kundtjänsten är lätt att hitta på hemsidan. Här klickar du helt enkelt på “hjälp” i toppmenyn, och väljer sedan det alternativ som är mest relevant för dig. Som grädde på moset erbjuder de även massvis med frågor och svar, vilket gör att du i många fall inte ens behöver höra av dig till supporten för att få svar på dina frågor.

Företagsinformation

FöretagKlarna Group 
AdressKlarna Bank AB, Sveavägen 46, 111 34 Estocolmo
E-post
Telefon+46 8 120 120 10

Öppettider för kundtjänst

Måndag08:00 – 16:00
Tisdag08:00 – 16:00
Onsdag08:00 – 16:00
Torsdag08:00 – 16:00
Fredag08:00 – 16:00
Lördag08:00 – 17:00
Söndag08:00 – 17:00

Pris

7

Om du alltid genomför dina betalningar i tid kommer det att vara helt gratis att använda Klarna. De tar inte ut några avgifter i samband med att du utnyttjar deras kredit, men du kommer att behöva betala ränta om du väljer delbetalning eller inte betalar fakturan i tid.

Information om detta visas direkt i gränssnittet när du väljer dem som betalningsmetod, men de är även väldigt öppna och transparenta om du besöker deras webbplats. Här finns massvis med information som beskriver deras tjänster i detalj, och inkluderar självklart tydliga texter om eventuella räntor och avgifter som kan tillkomma till deras tjänster.

Samma sak gäller om du använder Klarna-kortet, vilket i princip fungerar som ett kreditkort. Även här är det gratis så länge du betalar dina fakturor i tid, men du kan förvänta dig ganska saftiga räntor om du inte betalar i tid.


Krav för Klarna Lån

Klarna har väldigt låga krav när det gäller att använda deras tjänster. Nedan är de grundkrav som gäller:

  • Minst 18 år gammal
  • Du är bosatt i Sverige
  • Möjlighet att ta emot verifikationskoden via SMS
  • Giltigt bankkonto i Sverige
  • Bra kredithistorik

Användarupplevelse

10

Få andra företag erbjuder en lika smidig och “smooth” upplevelse som Klarna, vilket även är deras signum. Deras fokus ligger på användarupplevelsen, och jobbar stenhårt på att göra den så enkel och smidig som möjligt.

Det finns många starka argument för att de har lyckats med detta, eftersom de allra flesta väljer Klarna som betalningsmetod när så är möjligt. En stor del av de webbutiker som finns i landet väljer även att erbjuda Klarna, eftersom de vet att deras kunder ser det som en stor fördel.

Det krävs ingen tidigare erfarenhet för att förstå hur Klarna fungerar, och om du stöter på problem kan du som sagt få hjälp dygnet runt. Det finns även en stor mängd stödmaterial att ta del av, vilket minskar risken för störningar och problem.


Behandlingstid

10

Eftersom Klarna är direkt integrerat i butikens gränssnitt behöver du inte vänta på godkännande eller utbetalning. Det är istället Klarna som genomför betalningen till butiken, och du betalar sedan Klarna (om du väljer faktura eller delbetalning vid utcheckningen). Därmed slipper du vänta på långa utbetalningstider när du ska genomföra köpet. 

När du väljer Klarna som betalningsmetod tar det endast någon minut innan betalningen är genomförd. Det kan dock hända att du behöver signera med BankID för att verifiera din identitet, men det är något som ökar säkerheten för både dig och företaget.

Om du ansöker om Klarna-kortet kan du förvänta dig en snabb ansökningsprocess. Med tanke på att det endast tas en mjuk kreditprövning kan du förvänta dig att få svar snabbt, och vid godkänd ansökan skickas kortet inom 5-7 arbetsdagar.


Andra fördelar

6

Du kan inte ansöka om lån eller samla lån hos det här företaget, de erbjuder istället helt andra tjänster. Men det är detta som gör att Klarna skiljer sig från resterande aktörer i branschen. De satsar istället på att göra köpupplevelse så smidig som möjligt, snarare än att du behöver vänta på ett lån för att genomföra köpet.

Det finns dock ett par kringliggande tjänster som vi har nämnt lite högre upp i den här recensionen. Här finns bland annat Klarna-kortet som i princip fungerar som ett vanligt kreditkort, tillsammans med möjligheten att använda ett konkurrenskraftigt sparkonto.

Deras sparkonto kommer i flera olika former och baseras på om du vill låsa pengarna eller inte. Hur som helst är räntorna i linje med vad som förväntas inom branschen, och är ett bra alternativ om du vill ha ett sparkonto bortom de stora bankerna.


Slutsats

Klarna är en riktigt bra tjänst som förenklar utcheckningen i samband med köp online. Här får du ett flertal olika alternativ att välja mellan, exempelvis delbetalning, faktura eller direktbetalning. Oavsett vilket alternativ du väljer kan du förvänta dig en snabb och smidig hantering, samt att företaget är tydliga med vad som gäller.

Många kunder gillar även det faktum att tjänsten är gratis att använda, men när krediten väl blir räntebärande kan du förvänta dig en saftig ränta. Detta gäller oavsett om du väljer faktura, delbetalning eller Klarna-kortet.

Deras användarupplevelse är dock bland de bästa i branschen. Hanteringen är blixtsnabb, och om du stöter på problem är deras hemsida fylld med information som kan hjälpa dig. Om du inte hittar svar på deras frågor finns det även en kundtjänst som är tillgänglig dygnet runt.

På det stora hela är Klarna en bra tjänst som utmanar de traditionella aktörerna, och erbjuder en tjänst som skiljer sig från de vanliga privatlånen.

Fairlån rapporterar från ett brett utbud av den svenska lån leverantörer som finns på marknaden. Några av lån leverantörerna samarbetar vi med vilket innebär att vi får provision från dessa.
Fairlån > Lånöversikt > Recension av Klarna Lån

Senaste nytt