Låna 20000 kronor

Hitta lån på 20000 kronor du kan få billigt utan säkerhet

Uppdaterad 26 januari, 2021
 • Nämndes i
 • Breakit
 • Nöjesguiden
 • Allt för föräldrar
 • Realtid
Låna 20000 kronor: 4.9/5 baserat på 34 betyg - Lägg till betyg
Låna 20000

Vill du låna 20000 kronor? Se hit!

Här kan du läsa hur du hittar det bästa lånet på 20 000 kronor, och vad du ska tänka på innan du lånar pengar online.

Ibland krisar det i ekonomin och ett lån på 20000 kr kan vara nödvändigt. Innan du lånar måste du dock tänka till ordentligt.

Du bör lägga upp en budget och se till att du kommer ha råd att betala av ett lån på flera månader och kanske till och med flera år. Du kan sedan anpassa löptiden på ditt lån efter hur mycket du har råd att betala av varje månad.

Kom ihåg att ha lite marginal om en stor oförutsedd kostnad skulle dyka upp.

Ett lån på 20 000 kr tillhör oftast kategorin osäkrade privatlån, och du kan enkelt hitta det bästa och billigaste lånet genom att jämföra lån hos oss på fair-laan.se. 

Ansök om ett lån på 20 000 kronor

Att ansöka om ett lån på 20 000 kronor kan vara enkelt. Såhär gör du:

 1. Jämför lån och banker

  Det skiljer stort i kostnader och villkor på lånemarknaden. Utbudet av lån är stort och det är enkelt att ansöka, därför är det extra viktigt att du jämför olika lån noggrant innan du ansöker.

 2. Fyll i ansökan

  Du fyller enkelt i låneansökan på långivarens webbsida, via din dator eller mobiltelefon. I ansökan anger du önskat belopp att låna, löptid och några personuppgifter.

 3. Vänta på svar

  Vissa banker erbjuder svar redan inom ett par minuter om du har verifierat din identitet med BankID. Du får svar med ett låneerbjudande direkt på skärmen, via e-post eller sms.

 4. Godkänn / Signera avtalet

  Här gäller det att vara uppmärksam. Vissa lån använder själva ansökan som låneavtal, medan andra vill att du skriver under ett kontrakt som skickas på posten. När du har godkänt och skrivit under avtalet kan långivaren skicka utbetalningen.

 5. Pengarna kommer och låneperioden börjar

  Många långivare betalar ut pengarna redan samma dag medan andra kan dröja upp mot en vecka efter att du skrivit under. Om du behöver pengar snabbt får du se till att ansöka hos en bank som erbjuder utbetalning direkt. 

Hur du jämför olika låneförslag

När du jämför lån så ska du komma ihåg att det inte bara är räntan som avgör kostnaden på lånet. Det tillkommer oftast andra avgifter såsom uppläggningsavgift och aviavgift.

Har ditt lån en löptid på under 1 år, ska du dock se den effektiva räntan som vägledande. Den slutgiltliga effektiva räntan får du på ditt lånebesked.

Ofta kan du även slippa dyra aviavgifter om du väljer att betala av lånet via autogiro, vilket kan spara dig många slantar. Därför bör du djupdyka i de lånen du kommit fram till efter att du sorterat bort vissa med hjälp av den effektiva räntan.

Det viktigaste att kolla innan du tecknar ett lån på 20 000 är dock absolut att din ekonomi klarar av månadskostnaden.

Med en flexibel löptid kan du bestämma själv hur mycket du ska betala tillbaka varje månad. Men du bör tänka på att ju längre löptid du har, ju högre blir den totala räntan i slutändan även om månadskostnaden blir lägre.

lån utan säkerhet
billiga lån

Tabellen nedan visar hur ett lån på 20 000 kronor kan skilja sig i kostnad beroende på löptid. 

(Lånebelopp: 20 000 kronor. Nominell ränta: 6,95%.  Effektiv ränta: 7,19%)

LåneperiodMånadskostnadTotalt belopp att betala
1 år1730 kr20 761 kr
5 år396 kr23 733 kr
10 år232 kr27 804 kr

Det är alltså billigare att låna med kortare löptider, om du har råd att betala en högre månadsbetalning.

Se även: Snabblån

Här hittar du det lån som passar dig och din situation bäst. Jämför ränta och löptid och hitta det billigaste lånet.

Minskar riskerna när du lånar 20000 kronor

Innan du lånar 20.000 kronor bör du veta vilka risker som finns och hur du minskar dem.

Den största risken är förstås att du inte klarar av betalningar som du ska. Vid obetalat månadsbelopp får du först en påminnelse. Efter det kan ärendet skickas till inkasso och sedan Kronofogden.

Varje steg tillför extra kostnader och om ärendet skickas till Kronofogden riskerar du betalningsanmärkningar som kan påverka din ekonomi under många år.

Det bästa sättet att undvika betalningsanmärkningar och att ett ärende går vidare, är att kontakta långivaren så snart du anar att du kommer att få svårt med en betalning. De hjälper dig då oftast att hitta en lösnings som passar er båda så att de slipper skicka ärendet till inkasso.

Ett låne- eller betalningsskydd kan vara en bra försäkring att teckna när du lånar 20000 kr.

Detta innebär att om du skulle bli sjuk eller ofrivilligt arbetslös och mista eller minska din månadsinkomst, så blir dina lånekostnader betalda i ett år.

Denna typ av försäkring kostar såklart en slant, men kan rädda dig från en dyr historia om något oväntat skulle inträffa.

Vill du låna utan betalning

Sammanfattningsvis

Innan du tecknar ett lån på 20 000 kr bör du alltså kolla fasta kostnader, räntan och det totala beloppet du kommer att betala tillbaka varje månad.

Det kan vara svårt att hitta ett lån som är lägst på allt, men istället bör du se på vilka lån som kan ge dig den lägsta kombinationen av alla faktorer.

Låna 20 000 kronor – Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna som konsumenter ställer gällande lån på 20 000 kronor.

Var kan jag låna 20 000 kronor?

Det finns mängder av banker som idag lånar ut 20 000 kr. Börja med att jämföra lån här hos fair-laan.se för att hitta det optimala lånet för just dig.

Vad kan jag använda ett lån på 20 000 kronor till?

Ett osäkrat privatlån på 20 000 kronor kallas också för mikrolån. Det kan också passa in i kategorierna snabblån och onlinelån. Den här typen av lån kan användas till vad som helst, och du behöver inte redogöra för banken vad du ska använda pengarna till. Hitta privatlån här.

Vad kostar det att låna 20 000 kronor?

Det kan ibland vara svårt att få en överblick över alla räntor och kostnader. Det bästa när du jämför olika lån på 20000 kr är att kolla på den effektiva räntan. Effektiv ränta inkluderar alla kostnader som lånet löper upp i under ett år.

Den effektiva räntan är en bra jämförelsefaktor och du kan enkelt sortera bort de dyra lånen. På så sätt kan du få en bra överblick och bestämma vilka lån du vill kika närmare på, innan du bestämmer dig för vilken långivare du vill låna 20 000 kr från. Se billiga lån här.

Kan jag låna 20 000 kronor utan UC?

Ja. Om du vill låna utan UC kan du välja en långivare som använder ett annat kreditupplysningsbolag. Många banker använder Bisnode eller Creditsafe för lån på 20 000 kr, och på så vis slipper du UC. Hitta lån utan UC här.

Det är vad våra användare säger

Andreas Linde
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Nämndes i