Lånekalkylator
Räkna på vad det kostar dig att ta ett lån - Ange lånebelopp och löptid nedan
kr
%
månader
Lånebelopp
50 000,00 kr
Månadsbetalning
1 527,90 kr
Total ränta
5 004,50 kr
Betalning totalt
55 004,50 kr
Hitta lånet
Se vilka lån passar dina behov bäst - Ange lånebelopp och löptid nedan.
kr
månader
Loading...

Den ultimata guiden till en perfekt budget

Det är i dag lätt att leva över sina tillgångar vilket vi kan se i program som till exempel Lyxfällan. En sund ekonomi är inte självklart för alla och det kan kännas svårt och komplicerat när man hör ord som kostnadsbudget, hushållsekonomi, fasta kostnader, rörliga kostnader med mera.

Men du kan vara lugn! Vi hjälper dig. Genom en privatbudget får du bättre koll på din ekonomi vilket drastiskt minskar risken för ekonomiska svårigheter. På denna sidan hjälper vi dig med allt du behöver för att lägga en budget.

Du får bland annat veta: 

 • Varför man bör lägga en budget.
 • Hur du gör för att lägga en budget.
 • Hur en budget kan hjälpa dig till en sund ekonomi.

Så läs vidare om du också vill bli expert när det kommer till just din privatekonomi.

Varför en budget?

Att lägga en budget över sin ekonomi är bra oavsett vilken ekonomisk situation du befinner dig i. Med en budget får du en översikt och sammanställning av dina inkomster och utgifter och kan därmed kontrollera din ekonomi, ditt sparande och din konsumtion.

En budget kan hjälpa dig med flera saker. Kanske vill du spara till något speciellt? Då kan du lägga in ett sparmål som en budgetpost och därmed få kontroll över ditt sparande och göra en realistisk plan på hur lång tid det kommer att ta att uppnå ditt mål.

Eller kanske har du kanske ett lån du måste betala av på? Då kan du lägga in en ”lånepost” och på så sätt säkra att du har råd att betala av lånet varje månad. Kanske du också känner att pengarna bara försvinner varje månad utan att du vet vart de tar vägen? Oavsett så är du är inte ensam.

Oavsett vad du behöver hjälp med i din hushållsekonomi kan en budget hjälpa dig. Inte minst att få koll på och inse hur mycket pengar som går till vad varje månad. Ett bra tips är att göra din budget i excel.

Lägg en budget – 5 enkla steg som alla kan följa

Steg 1. Rannsaka din budget 

Det första du bör göra är att sätta dig ner och gå igenom dina konton de senaste månaderna. Använd till exempel ett dokument i excel och skriv ner de poster du har och skriv upp alla utgifter och vad pengarna har använts till. 

Steg 2. Kategorisera dina poster 

Du har vid detta laget redan skrivit ner de poster du har från steg 1 men fler kan tillkomma. Gå igenom varje post och bestäm exakt vad den ska innehålla.

Exempel:

Många har en post som heter “Mat”. Här bör du bestämma om det endast ska vara mat som ingår i denna post eller om även städgrejer, schampo, toalettpapper osv ska ingå.

Posterna kan variera mycket beroende på hur du lever ditt liv. Till exempel kan poster tillkomma om du har en dyr hobby, ett husdjur eller något speciellt du vill lägga pengar på.

De vanliga standardposterna brukar dock vara:

 • Boende (hyra, bolån, el mm)
 • Mat 
 • Transport (bil, bilförsäkring, bensin, busskort mm)
 • Nöjen (Bio, middagar ute, mindre resor mm)
 • Sparande (kan delas upp på kortsiktigt, långsiktigt och sparmål om man önskar)
 • Hobby (om man har djur eller annan hobby som kostar mycket)
 • Övrigt (TV-licens, försäkringar, mobil, internet mm)
 • Lån (om man har lån bör en lånepost finnas)

Det är helt upp till dig vilka poster du vill ha och om du till exempel vill dela upp en post i flera eller slå ihop några. Du bör utgå från dig själv och din egen ekonomi. Kom ihåg att du alltid kan ändra posterna efter hand.

Steg 3. Avsätt pengar till varje post i budgeten 

Kika på dina inkomster och bestäm hur mycket varje post ska få per månad. Vissa poster har rörliga utgifter och vissa fasta kostnader.

Exempel på fasta kostnader:

 • Hyra, försäkring, lån, internet mm.

Exempel på rörliga kostnader:

 • Mat, bensin, nöjen mm.

Börja med de viktigaste posterna (boende, mat, lån) och fördela inkomsten på dessa. Sedan tar du övriga poster allt eftersom. Ta den minst viktiga posten till sist. Utgifterna måste såklart vara relevanta och i balans med inkomster i hushållet.

Följande fördelning rekommenderas:

 • ”Reality” – Hyra, mat mm. 60%
 • ”Shit happens” – Oförutsedda kostnader 10%
 • ”Desire” – Nöjen, hobbies, shopping mm. 10%
 • ”The future” – Långsiktigt sparande 20%

KOM IHÅG:

Kom ihåg att det är viktigt att vara realistisk när man lägger en budget. Du måste kunna leva ditt liv och hålla den.

Steg 4. Sänk dina kostnader

En av fördelarna med en budget är att du får koll på fördelningen av utgifter. Du kan också se om en post drar iväg eller om du betalar onödigt mycket till en post.

Nu när du har en överblick kan du enkelt gå igenom telefonkostnader, internet, försäkringar mm och se vilka som kan sänkas.

Andra sätt att sänka kostnaderna kan vara att till exempel storhandla för att få mer koll på hur mycket man faktiskt handlar för. Skriv matlista för hela veckan och storhandla en gång i veckan. Sedan kan du fylla på med färskvaror såsom mjölk, frukt eller grönsaker om det behövs. 

TIPS:

Du kan enkelt sänka dina matkostnader genom att bland annat:

 • Handla nedsatta varor. Utgå från butikens kampanjvaror när du gör matsedel för veckan.
 • Skaffa kort hos din lokala matbutik. Till exempel Icakort eller Coopkort. Då får du extraerbjudanden och bonuspoäng.
 • Ät matlådor till lunch. Uteluncher är extremt dyrt jämfört med matlåda. Du kan spara tusentals kronor varje år.

Steg 5. Följ, justera och rätta till

Nu kommer vi kanske till den svåraste punkten när det kommer till budgeten, nämligen att faktiskt följa den. Det är en bra idé att sätta sig ned en gång i veckan och utvärdera vad man har använt pengarna på och se till så att man ligger rätt till i sin budget.

Efter ett par veckor kan du utvärdera din budget. Om det visar sig att en post är överskattad eller underskattad, justera den så att den fungerar bättre. Men var realistisk och hård mot dig själv och bli inte för generös bara för att det är svårt.

Det kan kännas ovant och krångligt i början men så fort du kommer in i det kommer du märka att din budget hjälper dig. Med en månadsbudget får du utrymme för till exempel månadssparande och betydligt bättre koll på din ekonomi.

En budget hjälper dig till en sund ekonomi 

Om du upptäcker att du har fler utgifter än inkomster under vissa månader bör du lägga undan pengarna de månader du har en slant över. Betalningar som till exempel försäkringar, CSN-lån och annat betalas ibland endast var 3:e månad. Det är viktigt att du har räknat med detta i budgeten så du vet att du har råd när utgiften kommer även om den inte är med i din månadsbudget.

TIPS:

Ofta kan man till exempel samla alla försäkringar hos ett bolag och därmed få rabatt. Internet och telefon kan ofta enkelt ses över och för det mesta kan man hitta billigare alternativ.

 På så sätt kan du undvika tillfällig brist på pengar och du behöver inte ta ut ett smålån eller SMS-lån för att betala dina räkningar.

Om dina utgifter ofta överstiger dina inkomster vet du att du måste drar ner på kostnaderna eller justera din budget. Alternativt kan du flytta pengar från en post till en annan om det finns en post du inte utnyttjar fullt ut (till exempel mat eller-hobbyposten).

Med en budget får du stor kontroll över din ekonomi kan kan enkelt se var du kan spara in pengar varje månad och hur mycket du får lägga i varje post.


TIPS:

Använd appen Tink för att få bättre koll på din ekonomi. Klicka här för att läsa mer.

Så använder du din budget för att spara pengar 

När du har upprättat en årsbudget med alla dina inkomster och utgifter under varje månad kan du använda budgeten för att behålla en sund ekonomi. Med hjälp av din budget kan du hitta möjligheter att spara pengar.

Du kanske kan få ett billigare mobilabonnemang eller ett bättre elavtal. Om lånekostnader för flera olika lån är en stor del av dina utgifter kan du minska dessa kostnader genom att samla dessa lån

Utgifter som brukar vara enkla att förhandla eller bra se över:

 • Elavtal
 • Internet
 • Mobilabonnemang
 • Försäkringar
 • Lån (har du flera lån kan du kanske slå ihop dem och få bättre ränta)

Att leva efter en budget är inte alltid lätt, speciellt om dina marginaler är små. Men när du vet precis vad du har att leva på är det lättare att inte spendera pengar på saker du vet att du faktiskt inte behöver.

Du kan motivera dig själv att ju snabbare du betalar av dina lån, ju snabbare får du mer utrymme i din budget. En budget kan på så sätt hjälpa dig att få en sund ekonomi som håller i längden.