Vill du också ha ett räntefritt lån?

Här nedan går vi igenom allt du behöver veta när du vill ta ett räntefritt lån.
Du får bland annat veta:

  • Hur räntefria lån fungerar.
  • Hur du tar ett räntefritt lån.
  • Hur du hittar det bästa räntefria lånet.

Finns räntefria lån på riktigt?

När du jämför SMS-lån och andra snabblån kommer du snart att stöta på en del erbjudanden med räntefria lån. Det kan tyckas vara alldeles för bra för att vara sant. Alla vet ju att det kostar att låna.

Långivaren behöver ha kompensation för den risk de tar genom att låna ut pengar. Genom att ta ränta för lånen tjänar långivaren pengar och lånebranschen blir en lönsam affär. Men trots detta finns det faktiskt långivare som erbjuder räntefria lån.

Eftersom det finns många kreditgivare i Sverige idag, konkurrerar de med varandra genom att erbjuda mer och mer fördelaktiga villkor. Det är främst långivare som har specialiserat på SMS-lån som är beredda att erbjuda räntefria lån och därmed kan du låna en lägre summa räntefritt. Även de få privatlångivare som erbjuder räntefria lån har ganska låga beloppsgräns för lån utan ränta.

Trots att de flesta tänker på SMS-lån och andra snabblån när man pratar om räntefria lån finns det en annan typ av räntefritt lån som kanske är ännu vanligare. När du köper någonting på kredit tecknar du ofta ett räntefritt lån.

Om du vill köpa någonting som du får köpa på kredit kan du få bättre villkor än om du lånar samma belopp med ett SMS-lån. Ett köp på kredit gäller oftast minst 3 månaders återbetalningstid, medan ett SMS-lån har högst 3 månaders återbetalningstid. Om du vill ta ett räntefritt SMS-lån måste du oftast betala tillbaka hela lånet inom 1 månad.

 

lana-rantefritt

 

Räntefria lån eller kostnadsfria lån?

Något du måste komma ihåg med räntefria lån är att det ofta tillkommer andra kostnader. Räntefria lån betyder inte automatiskt att lånet är helt kostnadsfritt. Det kan tillkomma fasta avgifter som administrationsavgifter, uppläggningsavgifter eller aviavgifter.

VISSTE DU ATT

Det finns ett fåtal låneerbjudanden som faktiskt är både räntefria och kostnadsfria, det vill säga helt gratis. Dock bör du kontrollera lånevillkoren innan du ansöker om lånet för att vara säker. Dessa lån är ofta på korta perioder med 14 eller 30 dagars löptid.

I de flesta fall anges alla lånekostnader på långivarens hemsida och det är oftast lätt att bedöma om lånet är helt kostnadsfritt eller inte. Lånets effektiva ränta visas också och inkluderar alla lånekostnader under 1 år. Så om räntan ligger på 0% men den effektiva räntan på X% kan du enkelt räkna ut att det tillkommer avgifter. Om båda ligger på 0% är lånet helt kostnadsfritt.

Då brukar det dock tillkomma dyra förseningsavgifter och även dröjsmålsränta om du inte betalar tillbaka lånet i tid. Dock ska du vara medveten om att när det kommer till effektiv ränta är den procentuella siffran är missvisande om lånet har en löptid på under 1 år, men den kan ändå avslöja om lånet är kostnadsfritt eller inte.

Räntefria kreditlån

Du kan få en annan typ av lån när du köper någonting på kredit. Här köper du en vara, oftast hemelektronik eller vitvaror, med upp till 24 månaders räntefri avbetalning. Vissa företag har många års erfarenhet av att erbjuda kredit på köp och många handlare erbjuder olika typer av kreditköp för sina produkter.

Benämning kreditköp täcker alla typer av köp från betalning via faktura med 30 dagars kredittid, erbjudanden om att ”köpa nu, betala senare” samt längre krediterbjudande om 12 till 24 månaders kredit utan ränta.

OBS

Tänk på att räntefria lån inte är det samma som gratis lån. Kontrollera villkoren noga innan du tecknar lånet så du inte åker på otrevliga överraskningar.

Du får ofta bättre villkor och lägre ränta med kreditköp än med ett räntefritt SMS-lån, eftersom säljaren får kräva tillbaka varan om du inte kan betala av krediten i tid. Säljarens risk med lånet minskas reellt och kreditköp med mer än 3 månaders återbetalningstid har mycket lägre månadskostnader.

Men kom ihåg att även räntefria kreditköp kan belastas med fasta avgifter. Både uppläggningsavgift och aviavgifter är vanliga när du köper någonting på kredit. Men i slutändan kan kreditköp vara ett bättre alternativ än ett SMS-lån som oftare är dyrare. 

Hur kan ett lån vara gratis?

Att erbjuda räntefria SMS-lån användas ofta i syfte att marknadsföra lånen och locka kunder. Långivaren erbjuder räntefria lån till nya låntagare för att få nya kunder som förmodligen kommer att återkomma till långivaren om de behöver nya lån.

Långivaren investerar i så fall i sin nya kund med förväntan om att kunna ta ut ränta på andra lån vid ett senare tillfälle. Eftersom räntefria lån är begränsade både i lånebelopp, löptid och vem som får ta del av erbjudandet är många SMS-långivare beredda att faktiskt erbjuda gratis lån. Som nämnt tidigare i texten blir det dock snabbt mycket dyrt om du du inte kan betala tillbaka lånet i tid.

VISSTE DU ATT

Om du är ny kund kan du ofta faktiskt få helt gratis lån hos många långivare.

När det gäller räntefria kreditlån är det enklare att förstå hur lånet kan vara gratis. Eftersom säljaren av varan får sina pengar genom själva försäljningen behöver de därför inte ta betalt för lånet också. SMS-långivare minskar sina risker med räntefria lån genom att begränsa lånebeloppet men säljare som erbjuder räntefria kreditköp har ofta rätt att ta tillbaka varan om du inte kan betala tillbaka och har därmed nästan ingen risk alls.

Hur fungerar lån utan ränta?

Ett SMS-lån utan ränta är ett vanligt konsumentlån utan säkerhet. Det betyder att du får låna pengar till vad som helst utan restriktioner från långivaren. Den enda skillnaden mellan ett räntefritt SMS-lån och ett vanligt SMS-lån är att du inte betala ränta på lånebeloppet.

I vissa fall betalar du inte heller uppläggningsavgifter eller aviavgifter men fasta avgifter kan tillkomma. Därför bör du kontrollera lånevillkoren för att inte drabbas av en negativ överraskning när du ser fakturan.

De flesta räntefria SMS-lån kan oftast tecknas på endast 30 dagar och ibland är lånetiden så kort som 14 dagar. Du får inte heller låna hur mycket som helst. Ett räntefritt lån oftast begränsas till högst 5.000 kronor. Det är för att återbetalningstiden är kort och det kan vara svårt att betala av hela lånet i tid om du lånar ett högre belopp.

Om du vill låna ett högre belopp for att köpa hemelektronik eller nya vitvaror kan du ofta låna pengarna räntefritt genom att köpa varan på kredit. Då får du oftast 12 till 24 månader räntefritt men säljaren har rätt att återfå varan om du inte hinner betala av lånet i tid.

Vem får låna pengar utan ränta?

Hos de flesta långivare är det bara nya kunder som får ta del av räntefria låneerbjudanden. Befintliga kunder har ofta andra fördelar som möjlighet för att ansöka om högre lånebelopp eller få en snabbare ansökningsprocess. Men eftersom många SMS-långivare erbjuder räntefria lån till nya kunder har du som låntagare möjlighet att teckna flera räntefria lån från olika långivare och på så sätt spara pengar under en längre tid.

Det du ska dock komma ihåg är att många långivare äger flera varumärken. Om du då har tagit ett räntefritt lån från en av långivaren varumärke får du inte teckna räntefria lån hos en annan av långivarens varumärke. Du kan då nämligen redan räknas som befintlig kund, även om det var hos en annan långivare du tecknade ditt förra räntefria lån.

Hur mycket kan jag låna räntefritt?

Hur mycket du får låna utan ränta beror på vilken långivare du ansöker om lån hos. I de flesta fall får du låna mellan 500 kronor och 5.000 kronor räntefritt men vissa långivare erbjuder räntefria lån på högre belopp, upp till 15.000 i vissa fall.

Jämför räntefria lån

Innan du teckna ett räntefritt lån bör du först jämföra de olika låneförslagen för att hitta det bästa lånet. Eftersom alla räntefria lån inte är helt kostnadsfria bör du först kika på eventuella lånekostnader. Ett räntefritt lån med höga fasta avgifter kan vara dyrare än ett lån med ränta men utan andra kostnader.

Kom ihåg med räntefria lån

  • Att kontrollera om det tillkommer andra avgifter.
  • Var säker på att du kan betala tillbaka i tid.
  • Kontrollera lånevillkoren noga.

Till exempel, om du lånar 2.000 kronor räntefritt men måste betala 400 kronor i uppläggningsavgift blir kostnaden 20% av lånebeloppet. Eftersom det finns flera långivare som erbjuder lån på 2.000 med lägre än 20% ränta under 30 dagar kan ett SMS-lån med ränta alltså vara billigare än det räntefria lånet (om inte ytterligare kostnader tillkommer).

Kontrollera lånevillkoren och återbetalningstider när du jämför räntefria lån. I de flesta fall måste du betala tillbaka hela lånet inom 30 dagar, men ibland måste du betala av lånet inom 14 dagar för att ta del av det räntefria erbjudandet.

Om du lånar mer än 5.000 kronor kan det vara svårt att hinna med hela återbetalningen i tid. Och om du inte hinner betala tillbaka lånet i tid måste du betala ränta på hela lånebeloppet. Utöver det måste du ofta betala förlängnings- eller förseningsavgifter som kan snabbt bli mycket dyrt.

Det bästa räntefria lånet är ett lån utan fasta kostnader och med en återbetalningstid som du vet att du kan klara av. Därför är det individuellt och ett lån som är det bästa för just dig kanske inte är det för en annan.

Om du inte är helt säker att du kan betala av lånet i tid är det oftast mycket billigare att teckna ett lån med ränta som har en längre återbetalningstid och därmed lägre månadskostnad. På så sätt försäkrar du dig om att du inte hamnar i betalningssvårigheter eller åker på dyra förseningsavgifter.

Hur lånar jag räntefritt?

Det är lätt att ansöka om ett lån idag och det är inte svårare att ansöka om ett räntefritt lån än att ansöka om ett vanligt lån. Räntefria lån brukar vara vanliga SMS-lån som är riktade till dig som ny kund. Därför ansöker du om räntefria lån på precis samma sätt som övriga lån. I de flesta fall behöver du bara fylla i ett formulär på långivarens hemsida.

När du har angett dina personuppgifter och önskat lånebelopp skickar du in formuläret. Ibland får du även välja löptid men i många fall bestäms löptiden efter hur stort lånebelopp du ansöker om. Det brukar vara mellan 14 och 90 dagar vid räntefria SMS-lån.

Så enkelt är det att ansöka om ett räntefritt lån

1. Ansök på långivarens hemsida.
2. Skriv under med bankID.
3. Få in pengarna på kontot.

När formuläret har skickats får du oftast ett preliminärt besked direkt på skärmen. Om du nekas lånet kan du kontakta kundtjänst för att fråga om det finns något du kan göra för att de ska ändra beslutet. Ofta kan du få lån trots att du först nekas lån om du kan bevisa att din återbetalningsförmåga är god.

Om du beviljas lån får du det slutgiltiga beskedet via e-post eller SMS några timmar efter ansökningen skickats. Innan du bekräftar lånet ska du kontrollera att lånet verkligen kommer att löpa helt utan ränta eller avgifter. Med SMS-lån brukar du bekräfta lånet via e-legitimation eller Bank ID och utbetalningen av pengarna påbörjas direkt.

Det kan ta 1-3 dagar innan pengarna är tillgängliga på ditt bankkonto beroende på bank. Men du kan påskynda utbetalningen om du ansöka om lån hos en långivare som erbjuder direktbetalningar till din bank. I så fall får du tillgång till pengarna endast några minuter efter att du bekräftat ditt räntefria SMS-lån.

Att tänka på innan du tecknar ett räntefritt lån

Det finns alltid risker med att teckna ett lån, speciellt om du tar ett räntefritt SMS-lån med kort löptid. Den största risken är att du inte kan betala tillbaka lånet i tid. Obetalade SMS-lån eller sena betalningar kan snabbt stå dig dyrt eftersom det räntefria erbjudandet ofta gäller i högst 30 dagar.

Om du inte hinner betala tillbaka lånet i tid betalar du den ordinarie räntan på hela beloppet plus att det oftast tillkommer förseningsavgifter och dröjsmålsränta som kan vara mycket höga.

OBS

Det kan bli mycket dyrt om du inte kan betala av lånet i tid. Kontrollera därför alltid innan du tecknar ett lån att du har råd med månadsbetalningen.

Ibland har du möjlighet för att skjuta upp betalningen eller förlänga lånet 1, 2 eller 3 månader. Även här måste du dock betala höga förlängningsavgifter och den ordinarie räntan blir inte lägre när du förlänger lånet. De höga kostnaderna tillsammans med hög ränta kan snabbt göra lånekostnader större än själva lånebeloppet.

Om du fortfarande inte kan betala av lånet, trots förlängning, kan långivare driva in lånet med påminnelser, inkassokrav och till slut genom att skickar ärendet vidare till Kronofogden.

Det är därför viktigt att du innan du tecknar ett lån är helt säker på att du kan betala av hela lånet i tid och om det är värt risken att låna pengar eller om du kan vänta till nästa lön.Eftersom att det vid varje försening tillkommer nya kostnader vill du förstås betala av lånet så tidigt som möjligt.

Om ett lån hinner skickas till inkasso är det bättre att sälja någonting eller på annat sätt få in pengar för att kunna betala av lånet än att riskera betalningsanmärkningar om lånet skickas vidare till Kronofogden. Dock är det inte att rekommendera att ta nya SMS-lån för att betala av gamla.

Minskar riskerna när du teckna ett räntefritt lån

Du kan enkelt minska riskerna med ett räntefritt SMS-lån genom att undersöka din egen ekonomi innan du tecknar lånet. Om du behöver låna pengar för att täcka oväntade kostnader fram till lönedagen kan det vara bra att ta ett räntefritt och kostnadsfritt lån under 14 dagar.

Då kan du lätt betala av lånet direkt efter lönen kommer och låna utan kostnad och med minimal risk eftersom att du är säker på att du kan betala tillbaka lånet.

Om du inte är säker på att du kan betala av ett räntefritt lån inom 30 dagar bör du fundera på om andra låneerbjudande skulle passar dig bättre. Det är alltid billigare att ta ett litet dyrare lån under lite längre tid än att belastas med alla kostnader som ett obetalade räntefritt lån tillför.