Teckna ett lån med betalningsanmärkningar

Du kanske funderar på om det verkligen är möjligt att låna med betalningsanmärkningar?

Då kan vi berätta att det är det. I texten nedan kan du läsa om bland annat:

  • Hur du tar ett lån med betalningsanmärkningar.
  • Vilka långivare du kan vända dig till om du har betalningsanmärkningar.
  • Hur du ökar dina chanser att få lån om du har betalningsanmärkningar.

Om du inte har möjlighet för att läsa hela texten så spana in vår video nedan där vi har sammanfattat det viktigaste.


Om du har dragit på dig en eller flera betalningsanmärkningar kan det vara svårt att låna pengar när du behöver det. De flesta stora banker ser betalningsanmärkningar som en riskfaktor och lånar i många fall inte ut pengar till personer med betalningsanmärkningar.

Även om din ekonomi har förbättrats väsentligt sedan du fick din betalningsanmärkning kan det fortsätta att försämra din ekonomiska ställning i 3 år. Men idag behöver inte betalningsanmärkningar hindra dig från att teckna ett nytt lån. Om du behöver låna ett lägre belopp under en kortare period är SMS-lån en bra lösning.

Även vid större lån är det inte alls omöjligt att låna pengar med betalningsanmärkningar eftersom flera långivare har bestämt sig för att hjälpa personer som annars har svårt att beviljas ett lån. Så det finns gott om alternativ för dig som har betalningsanmärkningar och vill låna ändå.

 

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering hos kreditupplysningsföretag som betyder att någon inte ha betalat av sina skulder i tid och därmed hamnat hos Kronofogden. Det är dock inte Kronofogden själv som registrerar betalningsanmärkningar utan det är kreditupplysningsföretagen själva som gör det. Du kan få en betalningsanmärkning vid till exempel obetalad skatt, utebliven återbetalning av lån eller andra betalningar som uteblivit.

Eftersom det inte är Kronofogden som registrerar betalningsanmärkningar behöver inte alla skulder som skickats till Kronofogden leda till en betalningsanmärkning. Du får nämligen först och främst ett brev från Kronofogden där de berättar att de fått ett krav om betalning.

Brevet kallas föreläggande om betalning och det innehåller information om kravet tillsamman med ett delgivningskvitto. Du måste omedelbart skriva under delgivningskvittot och skicka tillbaka det till Kronofogden. Det betyder inte att du bekräftar skulden utan är endast en bekräftelse på att du mottagit brevet.

Sedan har du en viss tid att betala av skulden eller bestrida det. Det är endast om inte gör någonting som Kronofogden fastställer skulden och det är endast fastställda skulder som registreras med betalningsanmärkningar hos kreditupplysningsföretagen.

En betalningsanmärkning ligger kvar i registret under 3 år och försämrar din ekonomiska ställning under tiden. Det kan vara svårare för dig att hyra en lägenhet, ansöka om ett lån eller köpa någonting på kredit.

 

 

Vilka långivare beviljar lån trots betalningsanmärkningar?

Dina möjligheter att bli beviljad ett lån med betalningsanmärkning beror delvis på hur stor skulden var och hur länge sedan du fick anmärkningen. Om skulden var liten och det var flera år sedan kan ganska många långivare vara beredda att bevilja dig ett lån utan problem.

Detta gäller speciellt om du kan bevisa att din nuvarande ekonomi är stabil och att du har råd med lånet och återbetalningarna. Om du fick din betalningsanmärkning för mer än 3 år sedan har den redan försvunnit från registret och påverkar inte längre din ekonomi.

Om du har betalningsanmärkningar för större eller nyare skulder kan det vara svårare att få ditt lån beviljat. Vilka långivare du ska vända dig till beror främst på hur mycket du vill låna. Det kan vara bra att välja en långivare som jämför flera olika erbjudanden på endast en kreditupplysning.

På så sätt slipper du många kreditupplysningar hos UC som kan vara ett dåligt tecken för många. Du kan också välja att ta ett lån utan UC.

 

SMS-långivare

Om du behöver låna mindre än 10.000 kronor kan du med fördel vända dig till SMS-långivare där det finns några som beviljar lån trots upp till 3 betalningsanmärkningar. De flesta SMS-långivare är mer intresserade av din nuvarande ekonomi än din ekonomiska historik. Om du bara kan bevisa att du har en stabil ekonomi och att du har koll på dina utgifter kan du enkelt få ett lån beviljat.

 

Andra långivare

Trots att många långivare som bevilja privatlån utan säkerhet inte är beredda att låna ut pengar till personer med betalningsanmärkningar finns det några långivare som har valt att specialisera sig på att hjälpa personer som annars har svårt att teckna ett lån. Bluestep är ett av de största av dessa företag men även andra långivare kan bevilja dig ett privatlån trots betalningsanmärkningar.

 

Din bank

När det gäller de stora bankerna i Sverige kan det vara både svårare och lättare att bli beviljad ett lån med betalningsanmärkningar. Å ena sidan har bankerna hårdare krav än många andra kreditinstitut men å andra sidan är det möjligt att träffa en banktjänsteman för att be om lånet och presentera bevis att du nu har en sund ekonomi som klara av lånet. Dessutom kan det vara lättare att förhandla personligen med banken och eventuellt komma överens om en lösning med till exempel en medsökande.

 

lana-med-betalningsanmarkningar

 

Teckna ett SMS-lån med betalningsanmärkningar

SMS-lån är ofta ett bra val för dig som bara behöver låna en mindre summa trots en eller flera betalningsanmärkningar. Eftersom lånebeloppet oftast inte är mer än 5.000 kronor har SMS-långivare lägre krav på lånesökande. Du behöver ofta inte ha en fast inkomst och din ekonomiska historik spelar mindre roll än din nuvarande betalningsförmåga.

Det går snabbt och enkelt att ansöka om ett SMS-lån. Allt du behöver göra är att fylla i dina uppgifter på långivarens webbsida och du får oftast besked direkt på skärmen. Pengarna betalas ut direkt när du bekräftar lånet, ibland inom några minuter. Befintliga kunder hos SMS-långivare kan även ansöka om lån genom att skicka ett SMS med personnummer och önskat lånebelopp.

Så söker du ett SMS-lån trots betalningsanmärkningar


1. Ansök på långivarens hemsida.

2. Skriv under med ditt bankID.

3. Få pengarna direkt till ditt konto.

 

Löptiden på SMS-lån baserats oftast på lånebeloppet och kan vara 14, 30, 60 eller 90 dagar. Därför ska du vara säker att du har råd att betala av lånet i tid innan du ansöker om lånet.

Det är möjligt att ansöka om SMS-lån upp till 10.000. Eftersom att  återbetalningstiden är kort kan det dock vara svårt att klara av återbetalningarna om lånebeloppet är högt. Du bör noga kontrollera att du har råd att låna så du är säker på att du kan betala tillbaka när löptiden är slut.

 

 

Låna mer än 10.000 kronor trots betalningsanmärkningar

Om du behöver låna mer än 10.000 kronor är det inte möjligt att teckna ett SMS-lån och du måste därför vända dig till långivare som erbjuder vanliga privatlån. Ett privatlån skiljer sig från ett SMS-lån på flera sätt. Förutom möjligheten att låna högre belopp, upp till 500.000 kronor, har privatlån längre löptider. Du har oftast större kontroll över val av löptid och kan välja löptid mellan 1 och 15 år beroende på långivare och belopp.

Eftersom löptiden är mycket längre och räntan är mycket lägre än vid SMS-lån kan även månadskostnaden bli lägre vid privatlån vilket underlättar återbetalningen. Det är dock svårare att hitta långivare som är beredda att bevilja privatlån trots betalningsanmärkningar. En möjlighet är att ansöka om lån personligen hos din bank. Om du har sund ekonomi och kan bevisa att du har råd med lånet idag kan du bli beviljad ett lån även om din ekonomi var sämre för något år sedan.

Så ökar du dina chanser att få lån trots betalningsanmärkningar

  • Ansök med en medsökande.
  • Ansök personligen hos din bank eller en långivare.
  • Se till att du har koll på din nuvarande ekonomi.

Om du inte beviljas ett lån hos din bank kan du vända dig till kreditinstitut som är beredd att ta lite större risker vid utlåning. Flera långivare kan bevilja lån till personer som har upp till 3 betalningsanmärkningar och du kan ansöka om lån hos dessa långivare snabbt och enkelt via deras hemsidor.

I många fall kan du kontakta långivaren efter att du har nekats lån för att skicka kompletteringsuppgifter som bevisar din betalningsförmåga. Här kan du hitta de långivare som godkänner lån trots betalningsanmärkningar.

Andra långivare lägger mycket större vikt på din nuvarande och framtida ekonomi än på din ekonomiska historik, vilket kan vara bra om du din ekonomi har nyligen förbättrats eller om du har fått ett nytt jobb.

Om du vill låna pengar med mer än 3 betalningsanmärkningar kan det kännas omöjligt att hitta en tillförlitlig långivare, men det finns faktiskt några långivare som vill hjälpa personer som har svårt att få ett lån. Bluestep är bland den största av dessa långivare och specialiserar sig på att hjälpa människor sam redan har nekats lån hos andra kreditinstitut.

Bluestep är beredda att bevilja lån trots upp till 10 betalningsanmärkningar och erbjuder rådgivning av lånespecialister för att hitta en helhetslösning som passar just dig och din situation.

 

 

 

Att tänka på när du ansöker om lån med betalningsanmärkningar

När du har en eller flera betalningsanmärkningar brukar långivare se dig som en större risk att låna ut pengar till. Eftersom räntan används för att täcka långivarens risker brukar räntan sättas högre för låntagare med betalningsanmärkningar.

Genom att jämföra de olika låneförslagen kan du välja det lån med lägsta ränta, men räntan på privatlån med betalningsanmärkning kommer nästan alltid att vara högre än vid lån utan betalningsanmärkningar.

Det är lätt att jämföra SMS-lån eftersom räntan brukar vara lika för alla låntagare och långivare brukar ange lånens totala kostnad innan du ansöker om lånet.

OBS

Tänk på att räntan ofta är högre om du har betalningsanmärkningar. Detta beror på att långivaren anser det som en större risk att låna ut pengar till någon med betalningsanmärkningar och därför höjs räntan något för att kompensera för risken.

Med privatlån är det svårare eftersom räntan sätts individuellt och du vet inte vilken ränta du kommer att erbjudas förrän du har skickat in din låneansökan. Eftersom det är kostnadsfritt att ansöka om lån och du helt utan förpliktelser kan du ansöka om lån hos flera långivare och välja bara det lånet som passar dig bäst.

Problemet med att ansöka om många lån för att hitta det bästa lånet är att när långivaren ta ut deras kreditupplysningar registreras alla kreditförfrågningar hos upplysningsföretaget, men företaget registrerar inte om du faktiskt har tecknat lånet eller inte.

Eftersom dessa kreditförfrågningar endast visar antal ansökningar, inte antal tecknade lån kan det se ut som att du har dragit på dig många lån och långivare som gör nya kreditupplysningar kan bestämma att inte bevilja dig ett lån alls.

 

Öka dina chanser när du ansöker om ett lån med betalningsanmärkningar

Många långivare använder sig av Upplysningscentralen (UC) för sina kreditprövningar och om du ansöker om många lån för att jämföra kan du lätt få många kreditförfrågningar. Eftersom flera långivare ser många kreditförfrågningar som en riskfaktor kan det bli svårt att ens få ett låneerbjudande från nya långivare om du har måna kreditupplysningar.

En kreditupplysning visar dock inte om du blev beviljad lånet eller om du sökte lånet utan endast hur många kreditupplysningar som har registrerats.

Det finns långivare som inte använder sig av UC när de tar en kreditupplysning. Det är nämligen så att UC är det största kreditupplysningsföretaget men det finns flera andra mindre företag som man också kan använda sig av.

Inga register är delade så UC kan inte se några kreditupplysningar som tagits hos ett annat företag och vice versa. Det betyder att du kan öka dina chanser att bli beviljad ett lån om du ansöker om lån hos en långivare som tar kreditupplysningar hos ett annat upplysningsföretag än UC.

TIPS

Du kan även minska antalet kreditförfrågningar genom att ansöka om ett lån via en låneförmedlare som:

När du ansöker om lån via en låneförmedlare tas endast en kreditförfrågan ut men du få låneerbjudande från flera stora och välkända banker och kreditinstitut.

Eftersom de flesta låneförmedlares samarbetspartners inkluderar långivare som är beredda att bevilja lån med betalningsanmärkningar kan du får flera bra erbjudande att välja mellan.

Ett annat sätt att öka dina chanser att bli beviljat ett lån trots betalningsanmärkningar är att ansöker tillsammans med någon annan. Eftersom medsökande har solidariskt betalningsansvar minskas långivarens risk och många är då beredda att bevilja lånet, speciellt om din medsökande har mycket bra ekonomi. En medsökande kan till exempel vara en förälder, annan släkting eller partner.

 

Minskar riskerna när du lånar pengar med betalningsanmärkning

Innan du lånar pengar med betalningsanmärkningar bör du först kontrollera att din ekonomi klarar av det. Genom att lista alla dina inkomster och utgifter kan du lätt se hur mycket du har råd att betala av varje månad. Du kan då ansöka om lån som passar din betalningsförmåga och därmed minskar risken att du inte kan betala av lånet. Kom ihåg att lämna lite utrymme för oväntade utgifter så att du inte hamnar i betalningssvårigheter om något skulle inträffa.

Om din ekonomi skulle försämras efter att du har tecknat ett lån finns det flera saker du kan göra. Vid SMS-lån är det viktigt att betala av lånet enligt avtal eftersom sena eller uteblivna betalningar snabbt kan bli mycket dyrt. Förlängning av SMS-lån är en mycket dyr lösning och det kan vara bättre att sälja någonting för att betala av lånet och undvika onödiga kostnader.

Om du har dragit på dig många små lån och krediter kan du förbättra din ekonomi genom att teckna ett större lån för att lösa in dina dyra lån. Du får oftast mycket bättre ränta och längre löptid som betyder att du kan spara mycket på månadskostnaden. Detta kallas refinansiering och det finns flera långivare som kan hjälpa dig med detta.

Vid större privatlån har du även möjlighet att omförhandla lånet om du inte klara av månadsbetalningar. De flesta långivare vill hellre att du betala av lånet i lägre takt än att de blir tvungna att skicka skulden till inkasso eller Kronofogden. Det viktigaste är att du kontaktar långivaren så fort du upptäcker att du kommer att ha svårt att betala av lånet så att ni gemensamt kan komma fram till en lösning. Ju längre du väntar, ju mindre chans har du att omförhandla.

Om du har fast anställning och är frisk kan du även teckna ett låneskydd som träder i kraft för att täcka månadsbetalningarna om du plötsligt skulle bli arbetslös eller sjukskriven.