Behöver du ett billån?

Tycker du också det är svårt att hitta marknadens bästa billån? Vi gör det enkelt för dig. Ge oss ett par minuter och läs igenom nedanstående text. Då får du bland annat veta:

  • Hur du hittar det billigaste billånet.
  • Vad du ska tänka på innan du tar ett billån.
  • Fördelar och nackdelar med billån med och utan säkerhet.

Har du inte möjlighet att läsa hela texten? Se då vår video nedan där vi har sammanfattat det viktigaste på 1 minut.

Vilken typ av billån ska du välja?

Ska du köpa en ny bil? Eller letar du efter en bra begagnad bil? När du letar efter finansiering för ditt bilköp kan du välja mellan olika typer av lån, med eller utan säkerhet eller kontantinsats. Vilken bil du vill köpa kan påverka vilket billån du ansöker om och vice versa kan vilken långivare du väljer påverka vilken bil du kan köpa. Oavsett vad du vill, kan du hitta ett bra billån genom att jämföra de olika förslagen hos oss.

TIPS

Läs vår artikel om billån och vad du bör tänka på innan du lånar till en bil här.

Billån med kontantinsats

Det vanligaste billån är förmodligen billånen som bilhandlare erbjuder i samband med bilköp. Dessa lån är enkla att ansöka om eftersom du gör det direkt när du har valt bilen och slipper extra krångel med andra långivare. På så sätt kan du dessutom genomföra bilköpet samma dag. Nackdelen är dock att du i de flesta fall måste vara beredd att betala 20% av bilens pris som kontantinsats eftersom billånet beviljas till högst 80% av bilpriset.

TIPS

Ta inte första bästa billån utan ta dig god tid att hitta det billigaste lånet. Det kan spara dig flera tusen kronor varje år.

Om du inte vill ansöka om lån hos bilhandlaren kan du ibland hittar bättre villkor och ränta genom att ansöka om ett billån hos banken eller en annan aktör. De traditionella billån som erbjuds har samma krav på 20% kontantinsats, men eftersom du då har möjlighet att jämföra flera låneerbjudande innan du bestämma dig kan du välja det billigaste lånet och spara pengar.

KOM IHÅG

Kom ihåg att långivare även kan ställa krav på vilken bil du köper och du måste oftast köpa från en auktoriserad bilhandlare. Kontrollera detta innan du väljer ut vilken bil du vill köpa.

Ibland kan du få ett lånelöfte med det högsta lånebeloppet du kommer att beviljas innan du hittar bilen du vill köpa. Då kan du köpa vilken bil som helst från en godkänd bilhandlare med ett maxpris på summan på ditt lånelöfte. Annars måste du veta vilken bil du ska ha innan du ansöker om lånet och då tar det längre tid att utföra själva bilköpet.

Oavsett om du tecknar billån direkt hos bilhandlaren eller hos annan kreditgivare, kan ett traditionellt billån anpassas i förhållande till bilens värdeminskning. Ett traditionellt billån har oftast löptid på 5 till 7 år. Du kan även välja ett billån med restvärde som tillåter dig att byta in bilen eller lösa billånet när avtalstiden löpt ut.

Billån med säkerhet

När du köper en bil med 20% kontantinsats använder du ofta bilen som säkerhet för lånet. Det innebär att det långivaren har rätt att kräva att du säljer bilen om du inte kan betala av lånet, men eftersom långivarens risk minskas med säkerhet får du oftast bättre ränta om du lämna bilen som säkerhet. Ibland får du även låna mer än 500.000 kronor om du har bra betalningsförmåga.

Däremot får du inte köpa en allt för gammal bil. I många fall måste lånet återbetalas helt innan bilen är 8-12 år gammal. Om du tecknar ett billån hos en bank som kräver att du betalar tillbaka hela lånet innan bilen är 8 år gammal och du köper en bil som är 5 år gammal måste du alltså betala av hela lånet inom endast 3 år.

Eftersom lagen kräver att billån med säkerhet inte får bestå av mer än 80% av bilens pris, får du inte teckna ett lån med säkerhet men utan kontantinsats. Om du vill låna pengar till bilköp och inte har råd med 20% kontantinsats kan du istället ansöka om ett privatlån som är helt utan kontantinsats och säkerhet.

Privatlån som billån

Du kan välja att ta ett vanligt privatlån och använda det till att köpa en bil. Då ställs inga frågor om vad du ska använda pengarna till och du behöver inte ställa bilen som säkerhet eller betala någon kontantinsats. Nackdelen kan dock vara att räntan är något högre.

 

billaan

Billån utan kontantinsats eller säkerhet

Det är oftast inte möjligt att teckna ett traditionellt billån om du vill köpa en bil av en privatperson eller om du vill ha en bil som hinner bli äldre än 12 år gammal innan du hinner betala av hela billånet. Då kan du istället ansöka om ett vanligt privatlån.

När du tecknar ett privatlån ställer långivare inga krav på var du köper bilen eller på bilens ålder. Du får använda lånet till precis vad du vill och kan därför låna upp till 100% av bilen värde, eller mer om du vill ha en buffert för försäkringskostnader och andra avgifter. Med de flesta långivare kan du låna upp till 450.000 kronor utan säkerhet.

Räntan på privatlån brukar vara något högre än på traditionella billån, men eftersom de olika långivarna konkurrerar med varandra kan du hitta ett riktigt bra privatlån med förmånliga villkor och bra ränta. Du behöver inte heller veta vilken bil du vill ha i förväg.

Om du söker efter en bra begagnat bil är det bra att teckna ett privatlån innan du börjar leta efter din nya bil. Då kan du köpa bilen direkt när du hittar den, istället för att riskera att du förlorar bilen till någon annan i väntan för pengarna från ett traditionellt billån.

Jämför billån innan du teckna lånet

Innan du ansöker om ett nytt billån, oavsett om du vill ha ett traditionellt billån med säkerhet eller ett privatlån utan kontantinsats, bör du jämföra flera olika låneerbjudande för att hitta det bästa lånet.

Det första du bör se över är själva räntan, men tänk även på återbetalningstiden eftersom ett lån med längre löptid alltid blir dyrare än ett lån med kortare löptid. Även fasta kostnader kan tillkomma, som uppläggningsavgifter eller aviavgifter, speciellt med privatlån utan säkerhet.

TIPS

För att jämföra olika lån med olika räntor och fasta avgifter kan du använda dig av den effektiva räntan.

Långivare är skyldiga att ange lånets effektiva ränta för alla lån med mer än 12 månaders löptid. Eftersom den effektiva räntan tar hänsyn till alla lånekostnader under 1 år blir det än mer rättvist verktyg för jämförelse av olika lånekostnader vilket ger dig en mer realistisk och mer pålitlig bild av vad lånet faktiskt kostar och vilket som är billigast.

Räntan som anges brukar vara rörlig ränta och kan därför ändras när som helst under löptiden. Eftersom den brukar bestäms individuellt är det inte möjligt att veta precis vilken ränta du får förrän du har ansökt om lånet.

Du kan däremot bedöma om en långivare brukar erbjuda höga eller låga räntor genom att jämför deras räntespann eller exempelränta. En långivare som anger ett räntespann på 3-15% kommer troligtvis att erbjuda lägre ränta än en långivare som ange räntespann på 10-25%.

När du jämför billån bör du även jämföra de olika lånekraven som finns. Nästan alla långivare ställer krav på din ålder, inkomst och/eller anställning, men vid traditionella billån ställs även krav när det gäller bilens ålder och vilka bilhandlare du får köpa bilen av.

Spara pengar med det bästa billånet

När du tecknar ett billån hos bilhandlaren kan räntan blir lägre än vid ett vanligt privatlån eftersom bilen står som säkerhet för lånet. Däremot krävs en kontantinsats på 20% av bilens värde som kan minskar dina chanser att få just den bilen du vill ha. Det tillkommer även fasta avgifter som administrativa avgifter och bilhandlarens pålägg som gör att den totala kostnaden för billånet kan bli onödigt hög.

Du kan slippa några av dessa kostnader och därmed få ett billigare lån genom att teckna ett privatlån utan kontantinsats. Eftersom det finns så många lånegivare på marknaden idag är det lättare att hitta lån med låga eller inga fasta kostnader.

KOM IHÅG

Det bästa billånet ställer de kraven som passar just din situation och dina önskningar och kan därför variera från person till person. Därför finns det inget universalt billån som är bäst för alla.

Ofta bjuder långivaren på uppläggningsavgift och aviavgifter kan ofta undvikas om du väljer att betala av lånet via autogiro. Du får även välja löptiden själv och på så sätt har du mycket mer kontroll över hur stor dina månadsbetalningar blir.

Ett annat sätt att begränsa dina kostnader är att välja ett lån med räntetak. Det ger dig en extra trygghet när du tecknar ett lån med rörlig ränta. Ett räntetak betyder att räntan på ditt lån aldrig kan vara högre än en bestämd procent av den räntenivå som gällde när du tecknade billånet. Ibland kan du även få ett lån med fast ränta under en viss period som betyder att dina månadskostnader inte kommer att ändras alls under perioden.

Hur du ansöker om ett billån

Om du inte vill ansöka om ett billån hos bilhandlaren i samband med köpet kan du ansöka om lånet direkt på långivarens hemsida. Du behöver inte längre besöka banken och slösa tid på krångliga och krävande möten. Till och med de större bankerna tillåter ansökningar via deras hemsida idag så du har möjlighet att välja mellan många olika långivare, både stora och små.

Ansök snabbt och enkelt

3 enkla steg när du vill ansöka om ett billån:

  1. Hitta det lån du vill ha.
  2. Fyll i ansökan på långivarens hemsida.
  3. Skriv under med bankID och få pengarna.

Efter att du har jämfört flera olika låneerbjudanden och valt det du vill ha fyller du enkelt i ett formulär på långivarens hemsida. Med ett privatlån utan säkerhet behöver du bara fylla i dina personuppgifter, årsinkomst, önskad lånebelopp och ibland önskad löptid.

När du skickar in formuläret får du ofta ett preliminärt besked direkt på skärmen. Långivaren gör sedan en kreditprövning för att kunna bestämma vilken ränta och vilket lånebelopp de är beredda att bevilja och du får låneerbjudandet via e-post eller SMS några timmar efter att du har skickat ansökan.

Om du ansöker om ett traditionellt billån med kontantinsats och säkerhet måste du även ange information om bilens ålder, modell och ibland bilens skick. Det betyder att du måste veta vilken bil du vill köpa innan du ansöker om lånet.

Vad påverkar mitt billån?

Det finns flera faktorer som påverkar vilket billån du får teckna och hur mycket du lånar. Vem du köper bilen av spelar roll. Om du vill få den billigaste bilen och slippa bilhandlarens administrationsavgifter kan du köpa en begagnad bil från en privatperson. Då har du oftast inget val förutom att teckna ett privatlån.

Det finns få långivare som bevilja traditionella billån med säkerhet till dig som köper bilen från en annan privatperson. I så fall måste bilen värderas av en tredje part som långivaren bestämmer. Om du vill köpa bilen av en auktoriserad bilhandlare har du flera möjligheter till billån.

Bilens ålder påverkar också billånet. De påverkar inte bara lånebeloppet, men även lånetiden. Ofta måste du betala av hela lånet innan bilen hinner bli 8 eller 12 år gammal. Så om du köper en bil som är 5 år gammal kan din återbetalningstid begränsas till 3 år om långivaren kräver hela återbetalningen innan bilen är 8 år gammal. Bilens modell kan även påverka billånet, speciellt om du väljer en miljöbil.

TIPS

Vissa långivare har speciella erbjudande på lån till miljöbilar. Då kan detta vara ett perfekt alternativ för dig som samtidigt vill värna om miljön.

Vissa långivare erbjuder billån med restvärde, som betyder att du kan välja att ha kvar en skuld på bilen när avtalstiden löpt ut. Du betalar inte av hela bilen med har en restskuld som ligger på bilens marknadsvärde vid slutet av avtalstiden. Du betalar restskulden genom att lämna in bilen när du köper en ny bil. Du kan även välja att förlänga lånet eller betala av hela restskulden på en gång.

Hur bestäms räntan vid billån?

Räntan bestäms individuellt när du ansöker om ett billån. Varken bilens värde, modell, ålder eller säljare påverkar räntan, men andra faktorer påverkar vilken ränta du erbjuds. I vissa fall kan du även påverka dessa faktorer själv och på så sätt minska räntan.

#1 Säkerhet eller inte.
Om du väljer att teckna ett billån med bilen som säkerhet kan du oftast få lägre ränta. Detta beror på att långivarens risk minskas eftersom de kan kräva att du säljer bilen för att långivaren ska få tillbaka sina pengar om du inte kan sköta dina avbetalningar. När du tecknar ett lån utan säkerhet har långivaren större risker som de måste täcka med högre ränta.

#2 Årsinkomst och anställning. Det är svårare att påverka din årsinkomst och anställningsform när du ansöker om ett lån. Med bra lön och en sund ekonomi får du bättre ränta eftersom att du då anses ha bättre återbetalningsförmåga än någon med lägre inkomst. Studerande, personer med vistids- eller deltidsanställningar och arbetslösa brukar erbjudas lån med högre ränta och i vissa fall kan det vara svårt att till och med teckna ett billån. Även egen företagare kan ses som högre risk än personer med en heltids- och tillsvidare anställning eftersom att deras inkomst kan vara ojämn och variera mycket.

#3 Medsökande.
Du kan öka dina chanser att bli beviljad ett billån om du har en medsökande med god ekonomi. Det här är för att långivare kan sprida risken och kräva återbetalningen från både låntagarna. Med minskad risk för långivaren får du lägre ränta.

#4 Livssituation.
Även din livssituation kan påverka räntan på ett billån. Är du gift ses du ofta som en mer stabil låntagare och därför kan du erbjudas längre ränta. Dessutom kan du enkelt be din partner att vara medsökande och på så sätt minskar du risken för långivaren. Nyskilda personer bedöms ofta som en låntagare med något högre risk. Detta beror på att när man går igenom en skilsmässa påverkas ofta privatekonomin negativt. Därför kan det vara en bra idé att vänta några månader med att ansöka om ett billån om du precis skilt dig. Det är dock till stor fördel om du kan bevisa att du har god ekonomi trots att du är skild.

Bra att tänka på när du tecknar ett billån

Innan du väljer ett billån bör du alltid gå igenom din ekonomi. Om du teckna ett traditionellt lån med 20% kontantinsats måste du vara säker på att du har råd med insatsen. Eftersom du har färre möjligheter att bestämma löptiden med traditionella billån, och därmed färre möjligheter att påverkar din månadskostnad, måste du även vara säker att du kommer att kunna klara av månadsbetalningar under återbetalningstiden.

Med ett privatlån utan säkerhet har du friare händer att bestämma löptiden och månadskostnaden, och även större möjligheter att förhandla om lånet om du skulle hamna i betalningssvårigheter. Ett lån med en kortare löptid är alltid billigare än ett lån med längre löptid, men ibland är det viktigare att hålla månadskostnaden låg än att hitta det lånet med det lägsta totalkostnaden.

Oavsett typ av lån har du ofta möjlighet att försäkra dig mot framtida betalningssvårigheter genom att teckna låneskydd. Låneskyddet träder i kraft om du skulle råka ut för oförutsedda arbetslöshet eller sjukdom och täcker månadskostnaden under 1 år.