Låna pengar utan UC med BankID

Att låna pengar utan UC med BankID är inte bara möjligt, det är faktiskt enkelt! Det finns flera andra alternativ till kreditvärdering och lån med e-legitimation. Läs vidare så berättar vi hur du gör för att låna pengar utan UC med BankID!

Uppdaterad 20 januari, 2021
låna pengar utan UC med BankID

Hur kan jag låna pengar utan UC med BankID?

Här går vi rakt på sak – du kan absolut låna pengar med hjälp av BankID. De flesta långivare erbjuder faktiskt lån utan UC med BankID!

Idag kan vi vara tacksamma för att det finns så många möjligheter för dig som vill låna pengar.

Inte nog med att det finns ett stort urval av lån, nu är det också både säkrare och enklare att identifiera sig. Om du är på jakt efter ett lån där du önskar svar direkt kan det vara värt att läsa vidare i artikeln.

Vi kommer gå igenom vilka alternativ du har och hur du sköter det direkt via internet – snabbt, säkert och utan krångel.

Låna pengar med BankID utan UC – steg för steg

Ansökningsprocessen är mycket enklare än om du skulle låna pengar utan BankID. Såhär gör du för att ansöka om lån med BankID utan UC:

 1. Jämför och välj vilket lån som passar dig bäst

  Det är viktigt att jämföra långivare och se vilket lån som passar dig bäst. Ha koll på räntor och andra kostnader, samt planera för återbetalningsperioden.

 2. Välj belopp och återbetalningstid

  Tänk på att inte låna mer än vad du behöver. Du har också större chans att få lånet beviljat om du inte överdriver ditt behov.
  Återbetalningstiden har lika stor inverkan på den totala lånekostnaden som räntan, eftersom att en längre återbetalningsperiod innebär fler avbetalningar.

 3. Fyll i några enkla uppgifter

  Du får vanligtvis fylla i uppgifter som namn, adress, telefonnummer och e-post. Eventuellt frågar banken också om du ska ta ett samlingslån och om du har en medsökande.

 4. Legitimera dig med BankID

  När du har legitimerat dig med din e-legitimation görs en kreditupplysning via ett annat kreditvärderingsföretag. UC används alltså inte, utan värderingen görs istället med exempelvis Bisnode eller Creditsafe.

 5. Svaret kommer inom några minuter

  När du har fått svar på din låneansökan och godkänt avtalet kommer pengarna att betalas ut. Beroende på vilken bank du använder tar det olika lång tid. Vissa banker betalar ut omedelbart, medan andra har en handläggningstid på några dagar.

snabblån
låna direkt

Fördelar med att låna pengar utan UC med BankID

Har kreditupplysning skett hos UC registreras detta och om en annan kreditgivare genomför en kreditupplysning kan de se att personen har krediter och lån.

En fördel med lån utan UC är att du undviker riskerna kring många förfrågningar avsevärt, vilket i sin tur ökar chanserna till att ditt lån blir beviljat.

En tidigare förfrågan om kreditupplysning på dig är en tidigare upplysning på dig. Har du många förfrågningar så riskerar du att sänka ditt kreditbetyg och därmed dina chanser till lån.

Tabellen nedan visar hur UC och andra kreditinformationsföretag delar in uppgifterna de hämtar om dig.

KreditinformationsföretagUppgifter som hämtas vid ansökan om lånDelning av kreditbetyg
UC (Upplysningscentralen):Kreditvärdighet, Scoring, Inkomst, Folkbokföringsadress, Civilstånd, Ev. anmärkningar, skuldsaldo och skatteskulder.Ja
Bisnode, Creditsafe, samt övriga kreditinformationsföretag:Kreditvärdighet, Scoring, Inkomst, Folkbokföringsadress, Civilstånd, Ev. anmärkningar, skuldsaldo och skatteskulder.Nej

Som framgår i tabellen ovan är den enda viktiga skillnaden mellan UC och andra kreditupplysningsföretag att de inte delar informationen sinsemellan.

Låna pengar med BankID idag

Om du av någon anledning blev nekad lånet kan det vara bra att kontrollera varför det skedde och leta andra vägar. Att ansöka om och om igen kommer endast att sänka dina chanser, även om du ansöker om lån utan UC.

Du kan alltid kontakta långivaren för att få svar på varför du inte blev beviljad.

Om du har betalningsanmärkningar eller skuldsaldo så kan det vara en stor faktor till varför du inte fick lånet beviljat. Det kan även vara så att din inkomst är för låg för det belopp du ansökt om.

Frågor om att låna pengar utan UC med BankID

Vad är BankID och hur säkert är det?

BankID är din elektroniska identifikation (e-legitimation).
Med andra ord så är ditt BankID ytterst personligt och innehåller information om vem du är. Precis som med ditt körkort eller pass så är BankID huvudsakligen uppgifter om ditt namn och personnummer. Läs mer på denna sida.

Kan jag ansöka om lån med BankID?

Ja! Det här är en stor fördel för dem som kanske inte kan eller vill gå till banken, alternativt prata med någon per telefon. Det kan också vara så att du är utomlands och behöver ett lån snabbt.
Oavsett så får du svaret på några minuter och kan ta beslutet i tryggheten av ditt hem. Hitta snabblån här.

Hur mycket kan jag låna med BankID?

Hur mycket du kan låna med e-legitimation beror på dina personliga ekonomiska förutsättningar.

Lån utan UC med e-leg är osäkrade privatlån som du ansöker om online, och du kan ansöka om belopp upp till 600 000 kronor. Vissa långivare erbjuder lån upp till 500 000 kronor, 300 000 kronor, eller endast 20 000 kronor. Det beror helt enkelt på vilken bank du väljer.

Var finns lån utan UC med BankID?

Många banker och långivare erbjuder lån utan UC med BankID. För att hitta en bra långivare som inte använder sig av kreditupplysningar från Upplysningscentralen kan du börja med att läsa informationen här på hemsidan. Vi har samlat uppgifter från mängder av långivare för att du ska kunna hitta ett lån med BankID utan UC. Jämför lån utan UC här.

Kan jag ansöka om lån utan kreditupplysning?

Om du ansöker om lån utan UC i hopp om att ingen kreditupplysning skulle ske, så har du tyvärr fått det hela om bakfoten. Upplysningscentralen (UC) är endast ett företag som erbjuder tjänsten kreditupplysning. En kreditupplysning sker alltid enligt lag och villkor när du ansöker om ett lån. Hitta lån utan UC här.

Hur säkert är det att ansöka om lån med BankID?

Gällande säkerheten med e-leg så behöver du inte vara orolig. Oavsett om du väljer BankID via en extern enhet (dosa), mobilt eller via en app, så kan du vara säker på att tjänsten är säker.
Var dock noga med att uppdatera tjänsten regelbundet och låt inte andra se dina lösenord. Skulle det mot förmodan ske en kapning, så går det att lösa på precis samma sätt som om du skulle tappa din legitimation.

Både BankID och din vanliga legitimation fungerar på samma sätt. När du ansöker eller beställer en tjänst så behöver du legitimera dig, fördelen med BankID är att du kan sköta det direkt via din mobila enhet eller via din dator. Läs mer här.

Andreas Linde
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Låna pengar utan UC med BankID: 4.7/5 baserat på 58 betyg - Lägg till betyg
Nämndes i