4 tips för att bli skuldfri

När du har dragit på dig en massa småkrediter och hamnat i en skuldfälla är det inte lätt att klättra ut.

Att teckna nya lån för att betala av de gamla är aldrig lösningen.

Varje nytt lån måste ju bli större för att täcka lånekostnader och din totala skuld kommer bara att öka.

Därför är det ofta en dum idé att ta nya smålån för att lösa av gamla.

Om du verkligen vill bli skuldfri tar det tid och kräver uppoffringar, men det är möjligt.

Här har du 4 tips som hjälper dig att bli skuldfri.

1. Samla smålån och krediter

Om du har många SMS lån eller dyra kreditköp, kan du minska dina månadskostnader genom att samla dessa krediter och smålån till ett större lån. Då får du lägre ränta och längre löptid, samt att det är lättare att hantera ett lån än flera.

Det betyder också att det endast är ränta och avgifter för ett lån som ska betalas och inte flera. På så sätt kan du spara pengar varje månad på dyra avgifter.

Några långivare som kan samla dina dyra smålån till större, är till exempel:

2. Betala av det minsta lånet först

Om du använder extra pengar för att göra extra avbetalningar på ditt minsta lån, kan du betala av lånet snabbare. Om du sedan använder pengarna du tidigare betalade av på detta lån för att göra extra avbetalningar på ditt näst minsta lån, kan du snabbt bli av med detta lån också.

Fortsätter du så här med alla dina lån bli du helt skuldfri mycket fortare än du tror.

Detta är det mest effektiva sättet att betala av smålån på.

3. Skriv upp dina utgifter och gör en budget

Genom att hålla koll på dina utgifter kan du upptäcka precis vart pengarna försvinner. Små utgifter blir snabbt mycket pengar och när du blir uppmärksam på alla dina utgifter upptäcker du att det finns pengar att spara.

Om du gör en lista över alla dina inköp inklusive mat, snacks, kläder och nöje kan du dela upp dina kostnader i nödvändiga kostnader och onödiga kostnader.

Det är inte lätt att ändra sin livstil, men om man bestämmer sig för att dra ner på ”onödiga kostnader” och använder de sparade pengarna till extra lånebetalningar, kan lånen betalas av mycket snabbare.

Genom att göra en budget över dina inkomster och nödvändiga utgifter kan du lättare hålla koll på dina utgifter.

Du kanske måste leva snålt under en period, men det är bättre att göra så än att en skuld skickas vidare till inkasso eller Kronofogden med tillhörande extra kostnader.

Tänk på att detta bara är för en period och ju fortare du betalar av ditt lån, ju snabbare kan du återgå till din ”normala” konsumtion.

Du kan också söka efter extra sätt att tjäna pengar. Från deltidsarbete till en loppmarknad, det finns flera olika sätt.

4. Kontakta dina långivare om du inte kan betala

Om du inte kan betala av dina lån och krediter är det bättre att du kontaktar långivarna direkt och förklarar din situation.

Ofta kan ni tillsammans lägga upp en avbetalningsplan som du klarar av att hålla. De vill helst inte skicka någon vidare till inkasso eller Kronofogden, så kan de undvika det genom att ge dig lite mer luft i dina avbetalningar så gör de gärna det.

Det är alltid bättre att förklara din situation ärligt och visa att du vill göra rätt för dig, än att bara strunta i att betala eller låta ärendet gå vidare till inkasso.

Ifall din räkning går vidare till inkasso, är det en bra idé att börja amortera skulden så fort som möjligt. Ju längre tid skulden är i inkassoföretaget, desto högre blir räntorna och kostnaderna.

Om det är frågan om en gammal skuld, kan du också fråga om det är möjligt att få en ackorduppgörelse.

En ackorduppgörelse innebär att inkassoföretaget minskar din skuld för att du lättare ska kunna betala av den. 

Det är också viktigt att veta vad är ditt mål är. Ett bra tips är att ställa upp positiva mål som är realistiska. Det här hjälper att skapa ett positivt läge som kan öka motivationen för att fortsätta kämpa.

Nämndes i