4 tips för att bli skuldfri

När du har dragit på dig en massa småkrediter och hamnat i skuldfällen är det inte lätt att klättra ut. Att teckna nya lån för att betala av de gamla är aldrig lösningen. Varje nytt lån måste ju bli större för att täcka lånekostnader och din totala skuld kommer bara att öka. Därför är det ofta en dum idé för att ta nya smålån för att lösa av gamla.

Om du verkligen vill bli skuldfri tar det tid och krävs uppoffringar, men det är möjligt. Här har du 4 tips som hjälper dig att bli skuldfri.

1. Samla smålån och krediter

Om du har många SMS lån eller dyra kreditköp kan du minska dina månadskostnader genom att samla dessa krediter till ett större lån. Då får du lägre ränta och längre löptid samt att det är lättare att hantera ett lån än flera.

Då minskas risken att du missa en betalning och drabbas av påminnelsekostnader och andra kostnader. Några långivare som kan samla dina dyra smålån till större är till exempel Zmarta eller Lendo.

2. Betala av det minsta lånet först

Om du använder extra pengar för att göra extra betalningar på ditt minsta lån kan du betala av lånet snabbare. Om du sedan använder pengarna du tidigare betalade på detta lån för att göra extra betalningar på ditt näst minsta lån kan du snabbt bli av med detta lån också.

Fortsätter du så här med alla dina lån bli du helt skuldfri mycket fortare än du tror. Detta är det mest effektiva sättet att betala av smålån på.

3. Skriv en utgiftsjournal och håll dig till en budget

Genom att hålla koll på dina utgifter kan du upptäcka precis vart pengarna försvinna. De små utgifterna blir snabbt mycket pengar och här kan du göra stora besparingar. Om du skriver en journal över alla dina inköp inklusive mat, snacks, kläder och nöje kan du dela upp dina kostnader i nödvändiga kostnader och onödiga kostnader.

Det är inte lätt att ändra din livstil men om du bestämmer dig för att dra ner på de onödiga kostnader och använda de sparade pengarna till extra lånebetalningar kan du betala av dina lån mycket snabbare. Genom att göra en budget över dina inkomster och nödvändiga utgifter kan du lättare hålla koll på dina utgifter.

Du kanske måste leva snålt under en period, men det är bättre att göra så än att en skuld skickas vidare till inkasso eller Kronofogden med tillhörande extra kostnader. Tänk på att detta bara är för en period och ju fortare du betalar av ditt lån, ju snabbare kan du återgå till din ”normala” konsumtion.

4. Kontakta dina långivare om du inte kan betala

Om du inte kan betala av dina lån och krediter är det bättre att du kontaktar långivarna direkt och förklarar din situation. Ofta kan ni tillsammans lägga upp en avbetalningsplan som du klarar av att hålla. De vill helst inte skicka någon vidare till inkasso eller Kronofogden, så kan de undvika det genom att ge dig lite mer luft i dina avbetalningar så gör de gärna det.

Det är alltid bättre att förklara din situation ärligt och visa att du vill göra rätt för dig än att bara strunta i att betala eller låta ärendet gå vidare till inkasso.