Typer av lån

Typer av lån

När du behöver extra pengar kan du välja mellan flera olika typer av lån beroende på hur mycket du behöver och vad du vill använda pengarna till.

Vi vet att det kan vara svårt att välja rätt lån, eftersom utbudet är så stort.

Därför har vi samlat många typer av lån här på sidan som du kan läsa mer om.

Lånegrupper

Lån kan delas upp i två huvudgrupper – kreditlån och vanliga pengalån.  Dessa grupper innehåller flera underkategorier med flera olika typer av lån.

Nedan har vi delat upp lånen i dessa två huvudkategorier och du kan läsa mer om vilka lån som passar till vad.

Kreditlån

Skillnaden mellan ett kreditlån och ett vanligt lån är att kreditlån ger dig tillgång till en kredit och inte pengar direkt insatt på ditt konto.

Du beviljas ett kreditbelopp som du får använda när och hur du vill och du betalar endast ränta på det utnyttjade beloppet.

Det kan ge din ekonomi en extra buffert, så att du kan känna dig trygg om du skulle få oförutsedda utgifter.

Köp på kredit

När du köper hemelektronik eller vitvaror på kredit tecknar du ett kreditlån på föremålets värde. I många fall kan dessa kreditlån vara mycket förmånliga, eftersom många försäljare erbjuder räntefria kreditköp under upp till ett år.

Men läs villkoren noga.

Det kan istället förekomma fasta kostnader och ibland äger du inte föremålet förrän sista betalningen är gjord.

Innan dess kan säljaren ha rätt att beslagta föremålet om du inte betalar av krediten i tid.

Om du vet vad du vill köpa och hittar ett bra erbjudande, kan ett kreditköp underlätta inköp av dyra föremål.

Kreditkort

När du blir beviljad ett kreditkort kan du använda krediten hur som helst. Du får en faktura varje månad som specificerar alla inköp under perioden.

Räntan för kreditkort är ofta hög, men du slipper oftast räntekostnaden om du betalar av hela krediten innan förfallodatumet.

Den räntefria perioden brukar gälla i 30, 45 eller 60 dagar.

Det förekommer dock ofta årsavgifter upp till 250 kronor. I de flesta fall får du bonusar eller rabatter på upplevelser, restauranger eller hotell med ett kreditkort.

Eftersom alla kreditkortsutgivare erbjuder olika förmåner kan det vara svårt att välja rätt kreditkort.

Därför är det bra att undersöka vilka förmåner som finns och välja ett som passar din livsstil. Då kan du nämligen spara tusenlappar under året.

Ett kreditkort passar dig som ibland vill göra stora inköp, såsom resor och gärna vill ta del av bonusar som passar din livsstil. 

Kontokredit

Om du ofta upptäcker att pengarna tar slut innan lönebetalningen, kan du ansöka om en kontokredit för att täcka den återkommande bristen. Du betalar ofta en uppläggningsavgift och årsavgift, men räntan betalar du bara om du utnyttjar krediten.

Du ska dock se till att du har råd att betala tillbaka krediten, annars tickar räntan på och det kan snabbt bli mycket dyrt.

En kontokredit är bra om du behöver ett buffert för att täcka oförutsedda kostnader och kan rädda din ekonomi vid behov.

Pengalån

Pengalån eller vanliga lån är det som de flesta tänker på när de hör ordet lån. Även i denna kategori finns det många typer av lån.

Dels finns det lån med och utan säkerhet och så finns det även underkategorier i dessa grupper.

SMS lån

När du behöver låna en liten summa pengar snabbt, kan ett SMS lån vara lösningen.

De vanligaste SMS lånen har en löptid på upp till 90 dagar och lånebeloppet ligger mellan 500 och 5000 kronor.

Vissa SMS-långivare erbjuder ännu högre belopp, på t.ex. 20 000 kronor.

Ibland har du rätt att förlänga lånet en eller flera gånger, men det är dyrt att förlänga SMS lån och kostnaden, tillsammans med SMS lånets höga ränta, kan snabbt överstiga själva lånebeloppet.

Ett SMS lån är bra om du behöver extra pengar tillfälligt och du vet att du kan betala tillbaka lånet i tid.

Hos många SMS-långivare kan du låna pengar utan ränta i 14 eller 30 dagar, men var även här noga med att kolla villkoren innan du tecknar lånet. Ibland tillkommer dyra avgifter.

Privatlån utan säkerhet

De flesta privatlån är utan säkerhet. När du lånar pengar utan säkerhet behöver du inte sätta din bostad eller ett annat föremål som pant och du kan använda pengarna precis hur du vill.

Du kan låna upp till 600 000 kronor utan säkerhet, med upp till 15 års löptid.

Räntan sätts individuellt och kan variera mellan 3% och 30%.

Ett privatlån utan säkerhet kan användas till t.ex. konsumtion, kontanttillsatsen till ett bostadsköp eller renovering av hemmet.

Andra typer av lån utan säkerhet är:

  • Snabblån
  • SMS lån
  • Blancolån

Lån med säkerhet

Du kan förbättra dina chanser att bli beviljad ett lån om du är beredd att låna med säkerhet.

Det betyder att du pantsätter din bostad, bil eller något annat föremål med högt värde för att få bättre lånevillkor eller kunna låna ett högre belopp.

Ett bostadslån är ett exempel på ett lån med säkerhet, men du kan även hitta billån eller båtlån samt vanliga privatlån med säkerhet.

Ett lån med säkerhet är bra om du har svårt att få ett lån utan säkerhet eller om du vill låna höga belopp.

Kom dock ihåg att du måste ha något att kunna ställa som säkerhet för lånet.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Låna pengar > Typer av lån

Senaste nytt