Låneskydd

Låneskydd

Har du hört talas om låneskydd när du har varit på utkik efter lån?

Det är något som många långivare idag erbjuder, men vad är det?

Här på sidan svarar vi på detta och varför det kan vara en bra idé att ha. 

Vad är låneskydd och hur fungerar det?

Ett låneskydd är en slags försäkring som vissa långivare erbjuder dig att teckna när du tar ett lån hos dem. Det finns olika slags låneskydd med olika villkor, därför är det viktigt att du läser igenom avtalet noga innan du skriver under det.

Låneskydd, eller betalningsskydd, blir en extra utgift i samband med ditt lån och har du en tight ekonomi i förvägen kan detta verka onödigt.

Men låneskyddet kan vara en bra investering om din livssituation skulle förändras.

Låneskyddet fungerar nämligen på så sätt att om du blir ofrivilligt arbetslös, betalas dina kostnader på lånet av under ett år (och i vissa fall längre). Även vid nedsatt arbetsförmåga och därmed förlorad inkomst, kan låneskyddet gå in och täcka dina lånekostnader. Lånekostnaderna täcks till en viss del eller helt. Du kan välja hur stort försäkringsbeloppet ska vara när du tecknar ditt låneskydd. Vid dödsfall betalas hela skulden av.

Vem kan teckna ett låneskydd?

I princip kan alla som tecknar ett lån också teckna ett låneskydd.

Dock är det inte alla långivare som erbjuder låneskydd till sina lån. 

Det finns också några krav som du som låntagare ska uppfylla för att kunna teckna det.

När du tecknar ett låneskydd måste du vara frisk och ha ett arbete.

En del långivare har också en åldersgräns och då ofta både en övre och en undre gräns. Du får inte heller ha kännedom om avskedningar på din arbetsplats, kommande arbetslöshet eller sjukskrivning.

Ett låneskydd är direkt kopplat till det lån du tar och kan inte överföras till andra lån eller andra personer. Ett motsvarande eller liknande skydd kan du få genom att till exempel teckna liv-, inkomst- eller sjukförsäkring.

Vad kostar låneskydd?

Låneskydd brukar kosta en liten slant, denna avgift kallas premie. Dock beräknas denna försäkringspremie inte på samma sätt som andra premier.

När det kommer till låneskydd beräknas premien utifrån en viss procent av lånets storlek.

Olika långivare tillämpar olika procentsatser, men de brukar ligga på ca 6% – 9%. Premien betalas varje månad på samma faktura (eller autogiro om du har valt det som betalningssätt) som amortering och ränta.

Ibland erbjuder långivare låneskydd gratis i en viss period, det kan t.ex. vara lånets första 2 månader. 

På de flesta långivares hemsida kan du tydligt se om de erbjuder låneskydd eller inte.

Även om det kostar lite extra att teckna låneskydd, kan det verkligen vara värt det om du plötsligt hamnar i en oväntad och svår ekonomisk situation. Dessutom är det oftast billigare än de andra nämnda försäkringarna.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Låna pengar > Låneskydd

Senaste nytt