Fördelar och nackdelar med onlinelån

Fördelar och nackdelar med onlinelån

Det finns otaliga låneformer och långivare på nätet idag och därför kan det vara svårt att bena ut och hitta  precis det lån som passar dig bäst.

Det vill vi gärna hjälpa dig med i denna artikel.

Här på sidan har vi ställt upp olika för-och nackdelar med onlinelån, så att du snabbt och enkelt kan skapa dig en bra överblick.

Fördelar med onlinelån

Det finns många fördelar med att låna online som du inte kan få genom ett vanligt banklån. Framförallt är onlinelån enkelt, snabbt och bekvämt.

3 Fördelar med onlinelån: 

  • Enkel ansökningsprocess
  • Låna till vad du vill
  • Snabb utbetalning

En av de största anledningarna till att onlinelån är så populära är att du aldrig behöver redovisa vad du ska använda pengarna till. Du kan faktiskt använda dem till precis vad du vill.

Många gånger är det relativt små belopp lånar, i jämförelse med banklån. Därför behöver långivarna inte veta vad du ska använda pengarna till.

Onlinelån är också lån utan säkerhet, vilket betyder att du inte behöver ställa en säkerhet för ditt lån, som t.ex. din bostad eller bil.

En annan fördel är att ansökningsprocessen är enkel, smidig och är klar på bara några få minuter. Hos nästan alla långivare får du svar på din ansökan samma dag eller senast nästkommande vardag. Vissa långivare har specialiserat sig i extra snabb handläggningstid och där kan du få svar inom en timme.

Onlinelån ges inte av banker, utan av andra långivare och kreditinstitut som har specialiserat sig på onlinelån och därför har de en snabbare process än en vanlig bank.

Om din ansökan blir godkänd, kan du skriva under med BankID eller E-legitimation online och du har pengarna på kontot inom några timmar om du och långivaren har samma bank. Har du inte samma bank som långivaren brukar det ta max 1-2 dagar.

En del långivare har erbjuder också helgutbetalning.

Nackdelar med onlinelån

Som med alla andra lån, finns det även saker du ska vara uppmärksam på innan du tecknar ett onlinelån.

3 Nackdelar med onlinelån:

  • Ofta hög ränta
  • Dyrt om du inte kan betala tillbaka i tid
  • Ofta kort löptid

Långivarna tjänar pengar på att ge dig lån och vissa vill tjäna lite mer pengar än andra. De tjänar pengar genom ränta och avgifter som du betalar på lånet.

Därför ska du vara uppmärksam på vilken ränta och vilka avgifter du ska betala, innan du väljer vilket lån du vill teckna.

Anledningen till att räntan kan vara hög, är för att långivaren tar en hög risk genom att låna ut pengar utan säkerhet och därför måste kompensera för denna risk genom att höja räntan.

Det finns dock långivare där du kan låna utan ränta om du betalar tillbaka inom 14-30 dagar, undersök dina möjligheter om du vet att du inte behöver låna under en längre tid än så!

Många onlinelån har en relativt kort löptid och det kan bli mycket dyrt om du inte betalar tillbaka lånet i tid. Se till att passa dina återbetalningar och om du en månad inte har möjlighet för att betala, ring långivaren så snabbt som möjligt så att ni kan komma fram till en lösning.

Påminnelseavgiften och dröjsmålsräntan är nämligen avgifter som ofta är väldigt höga. Var därför noga med att kontrollera vilken löptid lånet har, så att du är säker på att du hinner betala tillbaka lånet.

Vem kan ta ett onlinelån?

Det är nästan skrämmande hur lätt det är att ta ett onlinelån. Detta är, som tidigare nämnt, pga att det sällan ställs några krav på säkerhet för lånet. Långivaren värderar alltså inte om lånet är ”lönsamt” eller försvarbart.

Det finns dock en del kriterier för att kunna ta ett onlinelån. Du måste vara myndig, dvs. minst 18 år, men vissa långivare ställer högre ålderskrav på 20 eller 25 år.

Utöver det måste du oftast kunna dokumentera och visa att du har en fast inkomst och på så sätt har möjlighet för att faktiskt betala av lånet i slutändan.

Andra krav som ställs är att du ska vara folkbokförd i Sverige, ha svenskt mobilabonnemang och vissa fall också ett svenskt medborgarskap.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Låna pengar > Fördelar och nackdelar med onlinelån

Senaste nytt