Spara in på dina matkostnader och få mer över till annat

Spara in på dina matkostnader

Om det är något vi alla behöver är det mat. Oavsett hur vi vrider och vänder på det är matkostnaden en given del av dina utgifter varje månad. Men hur kommer det sig att det är en kostnad som kan rusa i väg månad efter månad?

Här nedan kommer våra bästa tips för att ta kontroll över dina matkostnader. På så sätt kan du få mer pengar över att göra annat för. 

6 sätt att minska dina kostnader

1. Laga mat hemma

Det mest självklara tipset är också det viktigaste. Genom att laga mat och äta hemma kan du spara enorma summor varje månad. Det gör gott för din budget. Att gå ut och äta på restaurang eller beställa hämtmat drar snabbt i väg och blir dyrt.

Genom att handla och laga mat själv kan du spara många slantar, på så sätt får du dessutom får du en bonus i och med förbättrad hälsa och nyttigare måltider. Byt ut hämtmaten och spara till en restaurangmiddag vänner i stället. Det blir ett speciellt tillfälle för alla att minnas. 

2. Ta med lunchlådor till jobbet. 

Hur många gånger har man inte suttit vid skrivbordet vid lunchdags utan något att äta? Det blir då en snabb promenad ner till närmsta café för en sallad eller pastarätt. En lunchrätt kan kosta allt från 70 till 100 kronor. Gör du detta varje lunch under arbetsveckan drar det snabbt i väg i matbudgeten.

Äter du ute varje dag kan det kosta uppåt hela 1600 kr per månad. Lösningen är att laga lite extra mat till middagen kvällen innan och förbereda en matlåda att ta med till jobbet. På så sätt kan du spara hela 19 200 på ett helt år. 

Spara in på dina matkostnader

3. Gör upp en veckoplanering

Ett utmärkt sätt att förutse dina utgifter och undvika att du står framför kylskåpet utan något att äta är att göra upp en matsedel. Varje vecka planeras måltiderna upp för varje dag.

Baserat på matsedeln skriver man en inköpslista till alla ingredienser. På detta sätt har du alla måltider planerade och du vet precis vad du ska laga varje dag. Detta leder till att du undviker spontana inköp eller att du beställer hem dyr mat.

Genom att planera dina måltider kan du också se till att du får i dig nyttig mat.

4. Håll koll på reklambladen

Butikskedjornas reklamblad är fulla av erbjudanden, reor och extrapris. Kanske säljer de 1kg köttfärs för halva priset denna vecka? Köp hem och frys in i portionsförpackningar.

5. Handla hos olika kedjor

Det bästa sättet att se till att du får varor för de bästa priserna är att handla på mer än ett ställe. Kanske har en butik bra priser på färskvaror medan en annan har bra priser på bröd och konserver?

Bor du nära fler butiker så betalar det sig att göra sin research på butikens priser och erbjudanden. Planera sedan din handling efter de olika butikerna och du kan spara in rejäla summor. 

6. Bunkra upp med konserver

Att bunkra upp med billig mat i skafferiet är ett toppenbra sätt att se till att du alltid har mat till hands. Håll utkik i butikerna för extrapriser på konserver eller torrvaror som pasta och ris.

Dessa är perfekta att förvara länge hemma i skafferiet. De brukar även säljas för riktigt låga priser och du kan ofta med fördel köpa stora förpackningar för ett lägre jämförelsepris. 

Spara in på dina matkostnader

En god motivation

Att spara in på maten kan verka tråkigt och krångligt, men det krävs oftast bara lite planering. Det finns mycket pengar att spara på maten du äter.

Varför lägga kronorna på den torra lunchsalladen som inte ens mättar, när du kan spara dem till ett fint restaurangbesök? Varför inte se fram emot en god biff i slutet av månaden? Eller kanske lägga undan alla sparade slantar till en härlig resa där du kan utforska en ny matkultur i stället?

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Spara in på dina matkostnader och få mer över till annat