Så håller du koll på ekonomin med hjälp av en budget

En budget hjälper dig att hålla reda på dina inkomster och utgifter och ger en bra överblick över din nuvarande och framtida ekonomi. I den här artikeln får du lära dig vad en budget är och hur man gör en budget. En budget kan nämligen ge dig bättre koll på din ekonomi, så du slipper stressa över pengar i slutet på månaden.

Hur gör man en budget?
En budget är en översikt över din ekonomi och ska innehålla dina inkomster och utgifter. Att göra en budget behöver varken vara tråkigt eller komplicerat. Hur och vad du använder för att göra din budget är upp till dig, allt från penna och papper till ett Excel-ark och olika appar fungerar alldeles utmärkt. Du kan även använda dig av Konsumentverkets budgetkalkyl för att smidigt komma igång med din budget.

Hur mycket pengar kommer in på ditt konto varje månad? Börja med att identifiera din inkomst, det kan till exempel vara lön, studiebidrag, pension eller a-kassa. Härefter radar du upp dina utgifter. Utgifterna är dina kostnader och dessa är indelade i fasta och rörliga utgifter. Inkomst minus utgifter ska gärna ge ett positivt belopp, som ger spelrum till de rörliga utgifterna och möjlighet att lägga undan pengar på ett sparkonto.

Fasta vs. rörliga utgifter
Fasta utgifter är de utgifter som är livsnödvändiga måsten. Det kan vara hyra, lån, försäkringar och mat. Det vi behöver för att överleva och som betalas kontinuerligt alltså inte spontanköp, fredagsmys eller biobiljetter.

Rörliga utgifter består bland annat av kläder, hygienartiklar, heminredning, resor och upplevelser. Rörliga utgifter betraktas ofta som “vill ha” varor snarare än “nödvändiga” varor. Här hamnar alltså fredagsmys och biobiljetter. De fasta utgifterna håller sig ofta till ungefär samma belopp varje månad, medan de rörliga utgifterna varierar mer beroende på behov och ekonomi.

Det kan vara lite knepigt att peka ut sina exakta utgifter, speciellt när det kommer till de rörliga utgifterna. Vi har ofta en tendens att vara lite väl optimistiska när vi skriver budget. Överdriv hellre och tänk att du spenderar lite mer pengar på dina rörliga utgifter än vad du egentligen gör. Det är mycket bättre att ligga på plus i slutet av månaden!

När pengarna inte räcker till
Om du inser att pengarna inte räcker till i slutet av månaden så bör du skära ner på de rörliga utgifterna. Fasta utgifter är “måsten” och ska alltid kunna betalas. Har du ändå svårt att få ekonomin att gå ihop så kan du undersöka möjligheterna för att ta ett lån.När du ska låna pengar är det också viktigt att göra en budget för att kunna se hur mycket pengar du behöver låna, alltså ditt totala lånebelopp. Dessutom behöver du räkna ut hur mycket pengar du har råd att betala av på ditt lån varje månad.

Innan du ska ta ett lån är det viktigt att undersöka de olika lånealternativen som finns på marknaden, så att det lån du väljer matchar dina behov. Det finns nämligen många typer av lån och långivare, se till att läsa igenom all nödvändig information om lånebelopp, räntor och löptid innan du bestämmer dig. Att hitta rätt lån kan vara lite av en djungel, därför har vi samlat information från lån och långivare för att kunna hjälpa dig på rätt väg.

Att tänka på när du gör gjort en budget

Följ upp på din budget mellan varven, för att se om du har hållit dig inom ramen för den budget du har lagt. Har inkomsten eller någon av utgifterna förändrats? Har du övertrasserat din budget? Följ gärna upp med jämna mellanrum och lite extra ofta i början.

Det är viktigt att förstå att oavsett vilken ekonomisk situation man är i, så bör man inte alltid ha spenderarbyxorna på. Man bör däremot alltid ha undansparade pengar till en buffert. En buffert är både smart och tryggt och fungerar lite som en försäkring. Det är väldigt bra att ha en buffert om man hamnar i en oförutsedd ekonomisk situation, till exempel om ditt kylskåp går sönder.

Håll dig till din budget så får du bättre koll på din ekonomi.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Så håller du koll på ekonomin med hjälp av en budget