Res tryggt med ditt kort

Res tryggt med ditt kort

Med rätt kort kan du spara pengar både på planering och resa när du ska åka utomlands. Därför är det är viktigt att undersöka vad ditt kort har för villkor, innan du ger dig ut och reser. Har du ett debetkort eller ett kreditkort? MasterCard eller Visa? Olika villkor gäller för olika kort, och alla banker erbjuder dessutom olika fördelar till sina kunder. Den här guiden hjälper dig i rätt riktning när du ska välja kreditkort för resan!

Kreditkort och reseförsäkring

En del kreditkort erbjuder gratis reseförsäkring. En reseförsäkring innebär oftast att du har gratis avbeställningsskydd samt att du får ersättning vid försenat bagage. Det kan även innebära att du får ersättning vid försenad transport på väg till destinationen eller under själva resan. OKQ8 Bank har till exempel gratis avbeställningsskydd, om du köper resan med just det kortet.

Reser du mycket så kan det löna sig att investera i ett kreditkort som är kopplat till ett flygbolag. Dessa kreditkort ger poäng som resulterar i billigare flygresor, förutsatt att du reser med samma bolag som kortet är kopplat till. Bank Norwegian är ett exempel på detta, där du samlar cashpoints som kan användas till att betala för flygbiljetten.

Innan du reser utomlands

I vissa tillfällen behöver du öppna kortet för utlandsköp innan du reser utomlands, då kortet kan vara låst till köp inom Sveriges gränser. Det kan du ofta läsa dig till på din banks hemsida, eller rådfråga din bank om.Många kort har även ett maxbelopp på till exempel 3000 kronor för dagliga bankomatuttag eller kortköp, när du är ute och reser. Dessa kan oftast justeras genom din internetbank eller genom att ta kontakt med banken.

Planerar du att hyra bil eller båt under resan så se till att ha ett kreditkort till eventuella depositioner, debetkort kan sällan användas till att betala en deposition. Du kan även behöva betala depositioner på hotell och vandrarhem. Det kan vara deposition för själva rummet, nycklar eller om du behöver låna något, till exempel ett strykjärn.

Ett litet tips är att spara kvitton på de köp du gör under resan, för att kunna jämföra och säkra att samma belopp som står på kvittot är det belopp som har dras från kortet.

Ta med ett “reservkort”

Det är en bra idé att ha två eller flera kort med sig på resan, på så sätt har du en extra säkerhet om ditt kort skulle bli stulet, borttappat eller fastna i bankomaten. Alla banker har ett telefonnummer eller en digital funktion för att spärra ditt kort, om det av någon anledning skulle försvinna eller sluta fungera under resan.

Se till att undersöka detta innan resan så att du snabbt och smidigt kan spärra kortet om olyckan skulle vara framme. Var alltid lite extra försiktig med var du väljer att ta ut pengar när du är utomlands. Det är säkrast att välja bankomater som är kopplade till de stora, välkända bankerna.

En annan smart idé är att ha ett eller flera kort registrerade på telefonen, nu för tiden kan man betala med Apple-pay eller Google-pay i de allra flesta länder.

Bankomatuttag och valutaomräkning

Det kan bli dyrt att ta ut pengar utomlands, speciellt om du reser utanför EU. Kommer du att behöva ta ut pengar flera gånger under resan, kan det därför vara värt att hitta ett kreditkort som erbjuder gratis uttag utomlands. Avgifterna och räntorna för uttag skiljer sig åt beroende på vilken bank och vilket kort du har. I vissa fall är det mer lönsamt att ta ut pengar och växla till resmålets lokala valuta innan du reser.

När du ska betala med kort utomlands så får du ofta två valmöjligheter: att betala i den lokala valutan eller i din egen valuta. Den lokala valutan är den valuta som används i det landet du ska till, eller befinner dig i. Det kan alltså vara Thai Bath om du är i Thailand, eller pund om du är i Storbritannien. Det är oftast dyrare att betala i din egen valuta eftersom det kan tillkomma ett valutapåslag, därför bör du välja den lokala valutan.

Inom EU är det avgiftsfritt om du betalar med kort, både i butiker och på nätet. Det finns dock även här en del undantag man bör vara uppmärksam på.

I slutändan är det viktigaste att du hittar ett kort som passar dig och dina behov. Trevlig resa!

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Res tryggt med ditt kort