Smidigt och smart – Blippa kontaktlös betalning med kontokort

kontaktlös betalning

Att betala med kontaktlös betalning är ett supersmidigt sätt att snabbt genomföra din betalning i butik. Du lägger helt enkelt kortet mot den kontaktlösa läsaren på kortmaskinen och betalningen registreras, indikerat av ett pip. Det betyder alltså att du inte behöver sätta in kortet i maskinen eller slå in din kod för att betala för dina varor. 

Så här fungerar det

För att en kontaktlös betalning skall kunna gå igenom måste både ditt kort och kortterminalen vara utrustad med en teknik som kallas NFC (Near Field Communication).

Det fungerar genom att både kortet och terminalen har ett chip som kommunicerar när de är nära varandra.

Du vet om kortterminalen är utrustad med kontaktlös betalning om den har denna symbol på. Ditt kort har även en likadan eller liknande symbol om den är klar för kontaktlös betalning.

Köpgräns för kontaktlös betalning

Kontaktlös betalning, eller Blippa som det också kallas, är gjort för att underlätta små köp. Små köp räknas som under 400 kronor, men detta kan skilja mellan bankerna.

Om du gör ett köp för över 400 kronor måste du alltså slå in din PIN-kod för säkerhetens skull.

På så sätt kan du lätt och smidigt handla glass på kiosken eller stödhandla under veckan utan att behöva knappa in koden. Med hjälp av köpgränsen kan du känna dig säker att du inte överstiger någon summa omedvetet. På så sätt kan du vara säker på att du håller dig till din budget utan överraskningar. 

Fördelar med kontaktlös betalning

Allt fler ställen erbjuder nu kontaktlös betalning, bland annat apotek, butiker, kiosker, bussar, tåg, taxis, restauranger och till och med ibland marknader. Du kan dels genomföra din kontaktlösa betalning med ditt kontokort, om det har symbolen på sig.

Du kan också betala med hjälp av din telefon om du har en smartphone. De flesta moderna telefoner har idag tjänster så som Apple Pay och Google Pay som använder den kontaktlösa funktionen för att genomföra köpen. Du behöver då registrera ditt kort på enheten och låsa upp skärmen innan köpet kan godkännas. Ifall ditt kontokort inte är registrerat för kontaktlös betalning bör du kontakta din bank, de kan skicka ut ett nytt kort till dig.

kontaktlös betalning

Säkerheten

Det är helt naturligt att vara misstänksam över säkerheten hos en ny teknik som den kontaktlösa betalningen. Du kan dock vara lugn, det kontaktlösa betalningssystemet är gjort med säkerheten i åtanke. 

Först och främst måste kassören lägga in summan manuellt i kassan och först skicka summan till kortläsaren. När detta är gjort är terminalen redo för betalningen. Tekniken fungerar dock på så sätt att kortet måste vara minst ett par centimeter från läsaren för att den ska registreras.

Det går alltså inte att gå förbi en läsare och råka betala någon annans varor. När du blippat ditt kort hörs ett högt pip som indikerar att kortet lästs av och att betalningen behandlas. 

Den kontaktlösa betalningen är dessutom extra säker då du själv alltid håller i kortet. Du sätter alltså inte i kortet i läsaren eller lämnar bort kortet till någon annan.

Eftersom du inte behöver knappa in PIN-koden är du också skyddad från att eventuella ficktjuvar tittar över din axel.

Du är dessutom skyddad från risk att kortet skimmat eller liknande, då den kontaktlösa tekniken är krypterad och skyddar informationen på ditt kort. 

Kontaktlös betalning under resan

Att ha ett kort som är registrerat för kontaktlös betalning kan vara jättebra på resan. På många ställen ligger tekniken långt fram i utvecklingen och man kan blippa lite överallt. Behöver du köpa en vattenflaska på vägen till utsiktsplatsen? Kanske ett restaurangbesök på kvällen?

Genom att blippa försäkrar du dig om att säkerheten är på topp och betalningen går igenom snabbt och smidigt. På så sätt får du mer tid att njuta av din resa och alla sevärdheter och slipper oroa dig för semesterkassan.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Smidigt och smart – Blippa kontaktlös betalning med kontokort