Vad är bäst för din ekonomi – fast eller rörlig ränta?

Vad är bäst för din ekonomi-fast eller rörlig ränta_fair laan

Tycker du att det är krångligt med räntor och det det egentligen innebär? Frågar banken dig om du vill ha fast eller rörlig ränta kanske du inte vet vad du ska svara. Genom att använda en lånekalkylator kan du enkelt se vad olika räntor gör för dina lånekostnader. När man pratar om fast eller rörlig ränta är det främst bolån man brukar pratar om. Men vet du vad som gäller för vanliga privatlån, eller konsumtionslån som det också heter? För dig som låntagare och konsument kan det vara bra att reda ut vad fast och rörlig ränta innebär, så att när du själv börjar att titta på lån så vet vad du ska titta efter och vad det betyder för dig och din ekonomi.

Fast och rörlig ränta

Ränta betalar man på alla lån, vare sig det gäller bolån, billån, snabblån eller konsumtionstlån. Räntan är helt enkelt pengarna som banken tjänar på att låna ut pengar till dig. Har du ett lån med fast ränta, innebär det att du låser räntan under en tidsbestämd period. Det kan vara allt från 3 månader till 10 år innan det är dags att omförhandla räntan igen. En rörlig ränta innebär att räntan följer marknaden och att den kan förändras månad till månad. Dock får banken aldrig höja räntan de gett dig vid ansökan, om det inte står i ditt avtal. Vad banker ger dig för ränta beror helt på vilken risk de tar genom att låna dig pengar, tar de en hög risk blir räntan högre och vice versa.

Rörlig ränta

  • Används typiskt vid konsumtionstlån.
  • Oftast billigare än en fast ränta.
  • Går att omvandla till en fast ränta.
  • Kan stiga om långivaren har skäl för det (dock inte över det som står i avtalet).
  • Följer ränteförändringarna på marknaden.

Fast ränta

  • Används främst vid bolån, då brukar man binda halva lånet och låta andra halvan vara rörlig.
  • Ska du betala av lånet i förskott, innebär det oftast att du måste betala en ränteskillnad.
  • Brukar bli dyrare i slutändan.
  • Vid privatlån brukar hela återbetalningstiden vara fast om du väljer att binda den.
rörlig och fast ränta_fair laan

Vad gäller vid konsumtionslån?

I Sverige finns inte många långivare som erbjuder fast ränta på sina konsumtionslån. Precis som det står tidigare i texten så innebär en fast ränta ofta att du får betala mer pengar än nödvändigt än om du hade haft en rörlig ränta. För många innebär det dock en trygghet att veta exakt vad månadskostnaden blir. Det kan vara bra att veta att rörlig ränta inte innebär att du betalar en månadskostnad som skiljer sig med flera hundralappar i månaden, oftast handlar det om ett par kronor, beroende på hur marknaden rör sig. Det vanligaste är att det dröjer ett par månader emellan eventuella höjningar eller sänkningar. 

En långivare får aldrig höja din ränta utan att meddela dig först. En höjning ska också ske på grund av synnerliga skäl, om de ens får höja räntan. Detta framgår i ditt avtal, läs alltid det finstilta innan du signerar en ansökan.

Om du har flera lån och krediter utspridda hos flera långivare kan det vara svårt och krångligt att hålla reda på ränteförändringar och hur mycket de olika lånen och krediterna kommer att kosta dig i slutändan. Då tipsar vi starkt om att samla dina lån till ett enda – på vis sänker du din ränta och har bara en siffra att hålla koll på. Dessutom sänker du din totala månadskostnad och vem vill inte göra det?

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Vad är bäst för din ekonomi – fast eller rörlig ränta?