Få en stark privatekonomi 2022

personal finances

Efter 2021 med en fortsatt ostadig världsekonomi, vilket även gett avtryck i plånböckerna på folk, så är många försiktigt optimistiska inför det nya året. Är 2022 kanske året som vi lämnar pandemin bakom oss? Oavsett utgången av året så är det alltid en bra idé att ha en sund och genomtänkt privatekonomi. Med en sådan står du rustad för det mesta, och den här artikeln ger dig några tips som du kan ha med i ryggsäcken när du skålat in det nya året.

Ge dig själv de bästa förutsättningarna för en god privatekonomi

Vi lever i en tuff tid där restriktioner, uppsägningar, hemarbete och minskade sociala kontakter blivit det nya normala. Många har fått lida av pandemins konsekvenser, och det märks överallt, inte minst i plånboken hos många privatpersoner. Kanske har du under året velat göra en stor förändring i ditt liv och ta ett lån för att finansiera ett drömprojekt?

När vi nu går in i 2022 är det många som hoppas på ett bättre år, och med en rätt planerad privatekonomi har du möjligheten att gå en ljusare framtid till mötes.

Bästa sättet att spara pengar på är att inte köpa något alls – är det en del finansiella rådgivare som ibland påstår. Visserligen med glimten i ögat, men det ligger faktiskt något i det. En god grundregel för att ha bra koll på sin ekonomi är att minska dina utgifter.

Budget och buffert – verktyg för att stå redo när det oväntade sker

  1. Genom att vid årets start sätta dig ner och gå igenom alla dina inkomster och utgifter gör du dig själv en tjänst. Gör upp en budget och skriv in din genomsnittliga inkomst för varje månad, samt alla tänkbara utgifter du vanligen har. På så sätt får du en överblick, och ser var du kan spara pengar på saker som kanske inte är nödvändigt. Många utgifter gällande din bostad är relativt fasta, men genom att sätta dig in i vad du betalar för exempelvis mat och försäkringar så finns det pengar att spara.
  2. Framtiden är oviss, och så kommer den alltid att vara. Det bästa sättet att förbereda sig på oförutsedda utgifter – förutom att ha en utarbetad budget – är en ekonomisk buffert, som kan ge lite andrum om du skulle förlora jobbet, behöva köpa ny bil eller flytta till en ny bostad. Några extra tusenlappar på ett konto kan vara guld värt.

Kom igång med ditt långsiktiga sparande

Det är lätt att dras med i den tid vi lever i och sätta sprätt på pengarna som kommer in varje månad. Men genom att lägga lite åt sidan så ger du dig de bästa möjligheterna till en god ekonomi även långt in i framtiden. Börja med det lilla, och sätt in någon tusenlapp på ett konto varje månad. Du kan sedan välja att skala upp ditt sparande efterhand, kanske med en särskild investering i sikte.

Har du en god grundekonomi och är nyfiken på sparande finns även möjligheten att månadsspara genom att köpa fonder eller aktier. Det kan göras med relativt enkla medel på olika plattformar online, och du väljer själv hur stora risker du är beredd att ta. Men kom ihåg att den här typen av sparande alltid är förenat med en viss risk, och det finns inga garantier på aktiemarknaden.

Det finns olika typer av sparande, men det viktigaste är att du har någon form. Kanske drömmer du om att köpa ett hus eller en bil, och då kan en god besparing hjälpa dig en bra bit på vägen, så när du väl behöver ta ett lån så behöver det inte bli lika stort, och du kan få det till förmånligare villkor.

En annan bra idé är att starta ett renodlat pensionssparande, vilket du med all säkerhet kommer tacka dig själv för när pensionsdagen kommer. Det handlar bara om att sätta igång!

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Få en stark privatekonomi 2022