De bästa tipsen på sparande

De-basta-tipsen-pa-sparande

Att spara pengar är för många en självklarhet – men inte för alla. Det kan vara svårt att komma i gång och det tar ett tag innan man ser att pengarna faktiskt växer. Sitter medlen på ett vanligt sparkonto så växer de ofta inte alls. Då är det lättare att spendera pengarna och göra impulsköp i stället för att sätta undan dem till någonting oklart i framtiden. Här listar vi ett par steg som gör det lättare att börja spara pengar, utan att behöva tumma på sin levnadsstandard:

  • Det kan vara bra att börja med en plan för din budget.
  • Se över din konsumtion – behöver du verkligen alla streamingkonton? Måste du dricka det take-away kaffet eller köpa den tröjan?
  • Samla ihop dina försäkringar hos en rådgivare, ofta kan man få rabatt.
  • Gör upp dina matveckor, det blir billigare matkassar när du bara handlar exakt det du behöver.
  • Samla dina lån och krediter och sänk din totala månadskostnad. Så slipper du dras med onödiga räntor och avgifter. Det finns mycket pengar att spara!
  • Tänk på din energiförbrukning och spara samtidigt på miljön. Överanvänd inte vatten, släck lampor när du inte vistas i rummet och dra ur kontakter ur hushållsapparater som bara står i viloläge. Där kan man spara hundralappar varje månad!
  • Sätt upp ett mål – vad ska du använda pengarna till? Det blir roligare att spara om du ser den där resan, väskan eller till och med huset framför dig!

Att komma i gång

När du kartlagt din ekonomi och räknat på hur mycket du kan spara i månaden, är det dags att placera pengarna. Här finns lite olika vägar att gå, antingen börjar du med en summa på ett konto med låg risk, exempelvis i en fond. Tabellen nedan visar hur det skulle kunna se ut och vad den faktiska vinsten blir. Fonder är ett bra sparande att ha under en längre tid, då pengarna kan behöva tid på sig att växa. Inget för kortsiktiga mål alltså.

Avkastning:4 %6 %
Insatt belopp100 000kr100 000kr
Avkastning (netto)48 024kr79 085kr
Avgifter12 245kr13 572kr
Din behållning148 024kr179 085kr

Sparar du mot ett längre mål, men som ändå kan ge avkastning fort och där möjligheten finns att plocka ut vinst, kan det vara värt att köpa in sig i aktier. Det innebär ofta lite högre risk men kan också ge mer i fickan. Följ bloggar om aktier och andra hemsidor som specialiserar sig på aktier innan du sätter i gång, det finns flera förmedlare som kan hjälpa dig!

Att komma i gång

Våga spara mer

Det kan vara otäckt att kasta sig ut med sina egna pengar, kanske har man redan en tight budget, kanske vill man inte förlora det lilla man har. Eller kanske har du redan påbörjat ett sparande i aktier, fonder eller under madrassen och vågar nu satsa lite mer. Att låna pengar för att investera dem på andra sätt kan ge en hög avkastning snabbt och är ett vanligt sätt för vardagshjälten att komma i gång med sitt sparande.

Det finns alltid risker med att investera pengar, se till att vara väl påläst innan du sätter i gång med att placera större summor.

Spara tryggt

Det absolut tryggaste sättet att spara dina pengar är på ett vanligt sparkonto, särskilt om du vet med dig att det är för en kort period och att du gör det för ett specifikt mål. Att se över dina omkostnader och att samla ihop de lån du har är ett sparande i sig. De pengar du får över kan då enkelt föras över till ett konto som förvaltas av dina drömmar och mål, och där de tids nog tar dig dit du vill – till ett tryggare och roligare liv där du inte måste vända på varje slant.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > De bästa tipsen på sparande