Samlingslån

Hitta och ansök om billiga samlingslån här

Uppdaterad 1 mars, 2021
  • Nämndes i
  • Breakit
  • Nöjesguiden
  • Allt för föräldrar
  • Realtid
Samlingslån: 4.6/5 baserat på 32 betyg - Lägg till betyg
samlingslån

Hitta samlingslån idag

Har du mer än ett lån? Och letar du efter möjligheten att få ett samlingslån så att du lättare kan hålla jämna steg med avbetalningen?

Om du har flera små skuldåterbetalningar som kostar dig dyrt varje månad, kan det vara värt att undersöka möjligheten att återfinansiera genom ett samlingslån.

Genom att samla dina lån på ett ställe behöver du bara betala ett lån. Du sparar både pengar och undviker mycket krångel.

Vill du läse mer om din förmåga att samla lån på ett ställe hos en långivare?

Samla in dina lån – Men titta här innan du väljer ett samlingslån!

Vad är ett samlingslån?

Ett samlingslån är precis vad namnet avslöjar – ett lån som samlar andra lån (också kallad samla lån).

Ett samlingslån, oftast ett vanligt privatlån, tar man för att samla ihop alla sina mindre lån och tillhörande räntor.

Att ha många, mindre lån och krediter kan bli väldigt dyrt i längden. Mindre lån och snabblån brukar nämligen vara dyrare än större privatlån.

Därför så är ett samlingslån ofta större än andra lån, för att på så sätt kunna täcka alla de små lånen som man redan har. Pengarna från ett samlingslån går således till att betala av alla de mindre lånen.

Genom att göra sig av med sina mindre lån och samla dem i ett större lån så har man bara en en enda avbetalning att ta itu med varje månad, det vill säga amorteringen och räntan på sitt samlingslån.

Samla lån
privatlån

Fördelar med samlingslån

Om man har ett par eller flera olika mindre lån så finns det egentligen bara fördelar med att ta ett samlingslån, för att på så sätt samla de små lånen i ett enda, större lån.

Många låntagare märker framför allt snabbt av de ekonomiska effekterna av ett samlingslån.

Som tidigare nämnts så är mindre lån, som till exempel snabblån, ofta dyrare än större privatlån. Det beror på att dessa lån många gånger har lägre krav och är enklare att få beviljade, vilket i sin tur innebär högre räntor.

Många snabblån har räntor på mellan 20-30 %, vilket är betydligt högre än en ränta kring 10 % vilket är vanligt för privatlån. Höga räntor kan leda till att man betalar några extra tusen kronor varje månad.

Om man dessutom har ett flertal lån så tillkommer det såklart också fler aviavgifter och eventuella månadsavgifter, utöver själva amorteringarna.

När det kommer till samlingslån, det vill säga privatlån, så brukar räntan faktiskt bli lägre ju större lånebeloppet är!

Top 3 fördelar med ett samlingslån

Exempel på ett samlingslån

Lånebelopp:500 000 kr
Återbetalningstid:12 år
Nominell ränta:7,40 %
Effektiv ränta:7,66 %
Månadskostnad:5 249 kr
Total belopp att betala:755 875 kr

De pengar som man sparar in på sitt samlingslån kan man antingen spendera fritt, eller använda till att amortera mer på sitt lån.

På så sätt kan ett samlingslån hjälpa till att betala av sitt lån snabbare.

Genom att samla ihop sina mindre lån i ett större privatlån så kan man också aktivt förbättra, alltså höja, sin egen kreditvärdighet. Det kan göra det enklare för en att få lån beviljade i framtiden. Mer om detta går vi igenom i avsnittet här under!

Samlingslån hjälper låntagare med låg kreditvärdighet

Samlingslån är ett säkert, och enkelt, sätt att hjälpa låntagare med låg kreditvärdighet att höja sin kreditvärdighet.

Att ha flera olika mindre lån eller krediter kan indikera att man ofta har problem med sin ekonomi och i behov av extra pengar, det sänker ens kreditvärdighet.

Att å andra sidan ha ett enda större lån under en längre tidsperiod där man alltid betalar tillbaka i tid kan höja ens kreditvärdighet.

För att kunna ta ett samlingslån så gäller det dock att inte ha allt för låg kreditvärdighet, eftersom att det kan göra att långivare inte vill låna ut pengar till dig.

Ju lägre kreditvärdighet, desto högre anses nämligen risken vara att låntagaren inte kommer kunna betala tillbaka sitt lån i tid. Ju lägre kreditvärdighet, desto högre blir också räntan om man lyckas få sin låneansökan beviljad.

Omstartslånet

För de som lyckas ta ett samlingslån trots låg kreditvärdighet kan ett samlingslån ibland kännas som att man startar om sin ekonomi.

Därför kallas samlingslån ofta för omstartslånet. Samlingslån hjälper helt enkelt till att styra upp sina skulder, lån och månadsbetalningar.

Lån utan UC
Lån med betalningsanmärkningar

Samlingslån med anmärkningar och trots många UC

Att ta ett samlingslån, eller vilket lån som helst egentligen, är nästan alltid svårare när man har betalningsanmärkningar eller när man har många kreditupplysningar registrerade hos UC.

Dessa faktorer leder ju nämligen till den lägre kreditvärdighet. Men det behöver dock inte vara omöjligt.

Det finns till och med de långivare som riktar sig just till dem låntagare som vill ta lån utan kreditupplysning via UC eller som har en eller flera anmärkningar hos kronofogden.

Om man har svårt att få ett samlingslån på grund av sin låga kreditvärdighet så finns det några olika saker man kan göra:

Hur hittar man det bästa samlingslånet?

Det enda sättet att ta reda på vilket samlingslån som har de bästa villkoren för just dina ekonomiska förutsättningar och dina lånebehov är att jämföra olika samlingslån med varandra.

Det kan du enkelt göra här på Fair-laan.se.

På Fair-laan.se kan du både se vilka kostnader och villkor som gäller för varje lån, samt vilka olika krav varje långivare ställer på sin låntagare, så som exempelvis ålder, inkomst och om det är OK med betalningsanmärkningar.

Då till exempel räntan och andra villkor bestäms individuellt för varje låntagare så kan det dock vara svårt att veta exakt hur mycket ett lån kommer att kosta innan man ansöker om lånet.

För att undvika att registrera för många kreditupplysningar hos UC när man skickar iväg flera låneansökningar så är det säkrast att gå via en låneförmedlare.

Hos en låneförmedlare skickar man bara in en enda ansökan, vilken kan nå ut till uppemot 35 olika långivare. Här på Fair-laan.se kan du också jämföra olika låneförmedlare och hitta den vars villkor passar dig bäst!

Frågor och svar om samlingslån

Finns det ett maximalt antal lån som man får samla ihop?

Det Finn Singer maxtak på hur många mindre lån man får lov att samla ihop genom ett samlingslån. Den begränsande faktorn är istället lånebeloppet på samlingslånet och enskild långivare tillåter olika höga lånebelopp. Så länge det totala lånebeloppet för alla de mindre lånen inte överstiger samlingslånets lånebelopp spelar det alltså ingen roll hur många lån man samlar ihop. Läs mer på denna sida.

Vilka är de vanligaste kraven som ställs på en låntagare?

Minst 18år, svensk folkbokföringsadress, svenskt personnummer, inkomst (varje långivare har olika minimumkrav), inget skuldsaldo hos kronofogden och inga betalningsanmärkningar (vissa långivare accepterar som sagt betalningsanmärkningar – hitta dessa lån här).

Finns det något sätt att ta ett samlingslån om man inte uppfyller alla lånekrav?

Det räcker med att man inte uppfyller ett av kraven som en långivare ställer för att ens ansökan ska bli nekad. Om det är så att man vet att man inte kan uppfylla alla lånekrav så kan man ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande. Då måste naturligtvis den medsökande uppfylla alla kraven. Läs mer här.

Vad kan påverka samlingslånet ränta?

Lånebeloppet, återbetalningstiden för lånet, låntagarens inkomst och kreditvärdighet samt eventuella betalningsanmärkningar. Läs mer om samla lån här.

Vad är viktigast att att titta på när man jämför samlingslån?

Det kan vara svårt att förstå exakt hur mycket man kommer behöva betala tillbaka på sitt lån varje månad och hur mycket ens samlingslån kommer att kosta i slutändan. De faktorer som framför allt kommer att avgöra detta är den effektiva räntan och återbetalningstiden på lånet. Den effektiva räntan på samlingslånet består av den nominella räntan samt alla kostnader som tillkommer, så som exempelvis uppläggningsavgift och aviavgift. Hos en del långivare ligger dessa kostnader på noll.

Återbetalningstiden skiljer sig åt hos olika långivare. Generellt sett så brukar månadskostnaden för ett lån bli lägre ju längre återbetalningstiden är. Å andra sidan betalar man mer i ränta ju längre lånet löper på. Här gäller det att hitta en balans, och välja en återbetalningstid som passar ens ekonomiska situation och förutsättningar bäst. Jämför samla lån här.

Det är vad våra användare säger

Andreas Linde
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Nämndes i