250 omdömen

Smålån

Hitta smålån här på sidan

Uppdaterad 24/09/2020
  • Nämndes i
  • Breakit
  • Nöjesguiden
  • Allt för föräldrar
  • Realtid
Smålån: 5/5 baserat på 8 betyg - Lägg till betyg

Hitta bästa smålån

Om du är i behov av att ta ett mindre lån på några få hundralappar eller tusenlappar så finns det många olika alternativ för dig.

Idag är det väldigt enkelt att få så kallade smålån.

Det finns också bra möjligheter att få mer förmånlig ränta, eftersom konkurrensen har ökat. Det är till fördel för dig när du ska ta ett smålån.

Vad är ett smålån?

Smålån används för att finansiera mindre saker som kostar upp till 10000 kr. Dessa smålån kan oftast lånas från 500 kr men det räknas fortfarande som smått runt 2000 kr. 

Varför ta ett smålån?

Många av långivarna erbjuder att få in pengarna snabbt på kontot. Vi vet nämligen att många gånger man behöver smålån behöver det gå fort. Man behöver alltså ha pengarna på kontot snabbt när man tar smålån i de flesta fall. Ofta kan det vara oväntade kostnader man inte räknat med som göra att man behöver ta ett smålån. 

Hur kan ett mindre lån hjälpa din situation?

Smålån hjälper många i jobbiga situationer när pengarna inte finns kvar i slutet på månaden. Det kan även vara så att man inte har någon närstående att fråga om ett snabbt mindre lån och då är smålån definitivt ett alternativ för dig.

Vad behöver man tänka på om man ska ta ett smålån?

Om man ska ta ett mindre lån behöver man framförallt ha koll på hur räntan ser ut samt hur lång återbetalningstiden är. Märker man att den slutgiltiga summan är okej att betala tillbaka ska mana absolut inte tveka att ta ett smidigt smålån.

Vi vill lista saker du bör tänka på när du ska ta ett mindre smålån, därför har vi tagit ut ett exempel på hur det skulle kunna se ut hos en långivare:

BeloppTidMånadskostnad
5 000 kr1 år433 kr
5 000 kr2 år224 kr
10 000 kr1 år865 kr

Vad vi kan se utifrån detta exemplet är att det lönar månadskostnaden att förlänga återbetalningstiden över längre tid. Men man bör ha i åtanke att desto längre tid du har på dig att betala tillbaka så blir oftast räntan i slut ändan högre än om du hade kunnat betala in summan snabbare.

Så tar du ett smålån

Att ta ett nytt lån är idag väldigt enkelt.

Först gäller det att du hittat en långivare som passar dig och din ekonomiska situation. Att ansöka om ett lån är en enkel sak hos de flesta företagen. Till att börja med väljer du det belopp du önskar, samt avbetalningstiden för lånet.

Efter att du fyllt i dina personuppgifter får du oftast ett preliminärt besked inom någon minut.

Efter det så är det dags för dig att skriva på avtalet för lånet. Hos de flesta långivare kan du idag enkelt skriva under med hjälp av BankID.

Ett minilån ska vara enkelt att ansöka om och det är därför onödigt att vänta på att du ska få hem papper att skriva under.

Efter att du skrivit under lånet så får du pengarna utbetalade.

Exakt hur snabbt du får dem beror mycket på företaget och vilken bank du använder. Det är idag väldigt vanligt att du får pengarna samma dag som du ansökt om lånet. Det går även hos en del låneföretag att få pengarna utbetalade på kvällar och helger.

Det är praktiskt ifall du snabbt behöver pengarna.

Att tänka på inför lånet

Det är viktigt att du gör rätt när du ansöker om ditt nya minilån. Det är inte ovanligt att den effektiva räntan är väldigt hög på mindre lån. Det kan även tillkomma dyra uppläggningsavgifter vilket gör det hela ännu dyrare för dig.

Därför är det viktigt att du tittar på totalkostnaden för ditt lån innan du skriver under på något.

Underskatta inte heller räntan. Minilån är menade att avbetalas snabbt, helst samma månad. Det blir lätt dyrt ifall du tar ett större mikrolån som snabbt kommer växa på grund av räntan. Det finns dock långivare som erbjuder låga räntor.

Det är därför viktigt att du jämför olika företag innan du tar något beslut.

Räntan kan vara markant olika hos två olika låneföretag.

Fördelar med smålån

Något som kan vara bra att veta gällande smålån är att de vanligtvis är små till summan, något som också gör avbetalningstiden kortare.

Det är inte ovanligt att löptiden för smålån endast är en månad, vilket är en stor fördel för dig som har detta som tidsperspektiv. 

Kan man få smålån trots betalningsanmärkningar?

Alla långivare har sina egna villkor och krav för lån. Några vanliga krav för att få ta ett smålån är bland annat att du ska vara minst 18 år, folkbokförd i Sverige, ha en inkomst (dock brukar kravet inte vara särskilt högt) och inga betalningsanmärkningar.

Notera dock att det finns en del långivare som faktiskt beviljar lån till personer med betalningsanmärkningar.

Många gör en individuell bedömning för varje låneansökan. För även om du haft en betalningsanmärkning så innebär det inte nödvändigtvis att du fortfarande har en skuld. 

Läs mer om lån med betalningsanmärkningar här.

Jämför smålån enkelt

Det behöver inte vara jobbigt att jämföra olika långivare. 

Alla de företag som är seriösa med sina låneerbjudanden har idag all nödvändig information direkt på startsidan eller på den sida du ansöker om lånet på.

Du ska även kunna dubbelkolla vilken exakt ränta du får innan du godkänner något lån. Men det kan såklart bli jobbigt om du ska gå in på många olika sidor för att kontrollera olika låneföretag.

Men det finns idag enklare sätt för dig att jämföra dessa.

Främst genom just jämförelsesidor som ger dig en bra överblick över de olika företagen och lånen de erbjuder.

När du använder oss på fair-laan.se så kan du kostnadsfritt och säkert kolla in olika långivare.

Du kan själv se hur höga räntor de har, vilka fördelar det finns med företaget samt de krav som du måste uppfylla. Du binder inte upp dig för något genom att använda oss för att jämföra olika låneföretag.

Med oss blir det enkelt att hitta den rätta långivaren för just dig och dina behov.

Genom att använda detta tillvägagångssätt slipper du själv gå in på flera av bankernas egna hemsidor och jämföra lånen på egen hand. När du endast vill ta ett små lån krävs det också oftast kortast betänketid för dig vilket gör att det är skönt när det kan gå snabbt och enkelt.

Smålån – Så här ansöker du

För att du ska hitta det bästa låneerbjudandet är det viktigt att jämföra flera långivare. Alla långivare sätter nämligen sina egna villkor för lånet. Detta innebär att räntan kan variera beroende på vart du lånar pengar.

Räntan för ett lån kan enklast förklaras som kostnaden för lånet. Om räntan är hög innebär det att lånet är dyrt.

Du bör därför se till att jämföra flertalet banker och långivare för att hitta det bästa erbjudandet.

Du kan ansöka om ett smålån direkt på nätet, vanligtvis behöver du registrera dig med hjälp av BankID.

Vanliga frågor och svar om smålån

För dig som går i tankarna kring att ta ett smålån finns det en del saker som är bra att ha koll på. Smålån kallas även för smslån, microlån eller snabblån, men är alltså i princip samma sak – lån utan säkerhet.

Smålån är vanligtvis lån med mindre belopp och som betalas ut väldigt snabbt, oftast inom några timmar. Långivare av den här typen av lån brukar vanligtvis låna ut till de flesta, oavsett vilken inkomst man har. Dock är hög ränta något som smålån kännetecknas av, alltså själva kostnaden för att få ta lånet.

Här har vi sammanställt lite frågor och svar som är bra att känna till om smålån.

Kan jag låna litet utan UC?

UC står för Upplysningscentralen och är det mest använda kreditupplysningsföretaget i Sverige. Men detta innebär inte att det inte finns andra aktörer som utför kreditupplysningar. Många långivare utför sin kreditupplysning via andra företag, då registreras inte kreditupplysningen hos UC. Hitta lån utan UC här.

Hur mycket pengar kan jag låna?

Storleken på lånet beror alltid på din inkomst, dina betalningsförutsättningar, och kan därför vara svårt att svara på. Men när det kommer till smålån brukar man kunna låna mellan 1000 till 50 000 kronor, dock kan storleken variera beroende på vilken långivare du väljer.

Hur lång tid tar det att få pengarna?

När det kommer till smålån brukar man kunna få ett godkännande direkt och pengarna brukar då föras till kontot inom några timmar. Ett vanligt banklån tar vanligtvis längre tid att få utbetalt, några arbetsdagar minst. Du kan hitta snabba lån här.

Vad innebär smålån utan säkerhet?

När du ska ansöka om ett smålån handlar det om ett privatlån, eller ett lån utan säkerhet. Detta innebär att långivaren inte har någon sorts garanti på att du kan betala tillbaka. När du ansöker om ett bolån har du alltid en bostad som säkerhet. Läs mer om lån utan säkerhet här.

Vad händer om jag inte betalar tillbaka i tid?

Om du inte betalar din månadsavgift för lånet i tid kommer du få en betalningspåminnelse, en så kallad dröjsmålsränta. Dels måste du betala en avgift för att du är försenad med betalningen och därefter behöver du betala en ränta varje dag som går som du inte betalar. Snart kommer ävenłskuldkrav från inkassoföretag att börja komma hem till brevlådan. Sist av allt hamnar skulden hos Kronofogden och du får en betalningsanmärkning. Du kan dock låna med betalningsanmärkningar – läs mer här.

Hur många smålån kan jag ta?

Om du redan tagit ett snabblån men behöver mer pengar kan du teoretiskt sätt ta ett till snabblån, dock inte från samma långivare. Vill du låna mer pengar hos samma långivare bör du se om det är möjligt att öka lånet. Kom ihåg att du snabbt kan hamna i en farlig cirkel om du tar nya lån för att finansiera gamla.

Kan jag förlänga avbetalningstiden för lånet?

Hos de flesta långivare har man möjlighet att justera avbetalningstiden, exempelvis betala i förskott eller förlänga avbetalningstiden för att få en lägre månadskostnad. Dock har alla banker och långivare olika regler, så det är bra att kolla upp sådant i förväg. Kom ihåg att ju längre avbetalningstiden är, desto mer ränta måste du betala = dyrare lån. Läs mer här.

Kan jag ta ett nytt lån för att betala av andra?

Om du har flera spridda smålån kan det vara mer förmånligt för din ekonomi om du samlar dina lån. Du kan hitta en bank eller långivare som ger dig bra villkor för att samla samtliga lån.

Fördelen är att du dels slipper betala av flera olika lån varje månad och samtidigt har du goda möjligheter att förhandla dig till en lägre ränta. Din månadskostnad kan bli betydligt lägre. Hitta billiga samlingslån här.

Det är vad våra användare säger

Andreas Linde
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Nämndes i