Kontokredit

Ansök om en kontokredit idag och få svar direkt

Uppdaterad 1 mars, 2021
 • Nämndes i
 • Breakit
 • Nöjesguiden
 • Allt för föräldrar
 • Realtid
Kontokredit: 4.6/5 baserat på 37 betyg - Lägg till betyg

Kontokredit – Hitta billig kredit online

Vill du också ha extra pengar mellan dina händer i form av en flexibel och billig kontokredit till låga räntor?

Du behöver inte gå till din bank när du vill ta en kontokredit – du kan hitta kontokredit online på Fair-laan.se.

Vi förser dig med översikt över långivare av kontokredit till en låg månatlig ränta.

På denna sida får du:

 • Information om kontokredit, inklusive förmåner, nackdelar, räntor och allmänna villkor.
 • Översikt över utvalda online långivare av kontokredit.
 • Möjlighet att ansöka om en kontokredit idag.

Vi gör det enkelt för dig att hitta en billig kontokredit på bara några minuter!

Vad är kontokredit?

En kontokredit ansöker man om hos en bank eller ett konsumentkreditinstitut. Kontokrediten kan fungera som en ekonomisk buffert och är kopplad till ens bankkonto.

Till skillnad från ett kreditkort så är kontokrediten kortlös.

En kontokredit kan vara en lämplig idé om man till exempel plötsligt behöver låna en summa pengar för att ha råd med en oväntad utgift, men inte är helt säker på exakt hur mycket pengar man behöver låna.

Anledningen till att det är praktiskt med en kontokredit då är på grund av att man oftast enbart betalar ränta på den del av krediten som man faktiskt använder, till skillnad från ett privatlån där man betalar ränta på en klumpsumma pengar.

snabblån
privatlån

Kontokredit jämfört med ett vanligt lån

Ansökningsprocesserna för kontokredit och för vanliga lån är för det mesta väldigt lika. Man behöver fylla i sina personuppgifter samt information om ens inkomst, utgifter och boendesituation.

Oavsett om man ansöker om ett lån eller en kontokredit så är långivaren eller konsumentkreditinstitutet skyldiga att göra en kreditvärdering på den sökande, för att vara säker på att lånet eller kontokrediten inte riskerar att försätta låntagaren i en svår ekonomisk situation och i värsta fall skuldsätta sig.

Den stora skillnaden i ansökningen mellan ett lån och en kontokredit är att när det kommer till en kontokredit så behöver man i de allra flesta fall bara ansöka en enda gång, även om man behöver ta ut pengar från sin kontokredit flera gånger om.

När man blir beviljad en kontokredit så är det själva kreditgränsen man blir beviljad, det vill säga en övre gräns för uttag av pengar från själva kontokrediten.

Så länge man betalar tillbaka de pengar som man tar ut från kontokrediten och använder, så kan man ta ut nya pengar igen när man behöver det.

Fördelar med kontokredit 

Kontokredit för företag

Kontokredit är inte enbart till för privatpersoner som är i behov av lite extra pengar. Kontokredit finns också för företag.

När kontokredit erbjuds till företag så har det dock ett annat namn. Ofta benämns kontokredit då som checkkredit, men namnen kreditlina och rörelsekredit förekommer också.

En checkkredit kan hjälpa ett företag att ta sig igenom tillfälliga svåra ekonomiska situationer eller ett ojämnt kassaflöde. Ojämna kassaflöden kan till exempel uppstå under vissa säsonger eller vid nyanställningar.

Tanken är alltså att en checkkredit ska användas när pengarna tillfälligt tar slut på företagets saldo och för mer kortsiktiga behov och mål, till skillnad från en konstant tillgång.

En checkkredit son har blivit beviljad går dock att användas när som helst och det är den beviljade kreditgränsen som bestämmer hur mycket pengar man kan ta ut. När ett företag lånar en checkkredit brukar detta göras mot en kreditavgift, vilken sätts i relation till kreditgränsen, och en ränta.

Räntan är individuell för varje företag och beror på företagets kreditvärdighet.

Kreditvärdigheten bedöms genom en kreditprövning. Om ett företag har en låg kreditvärdighet blir räntan ofta lite högre och om man har otur så kan det vara svårt att få en ansökan om kontokredit godkänd, speciellt hos de större bankerna.

Numera finns det dock andra lån- och kreditgivare på marknaden som erbjuder kontokrediten även till de företag med låg kreditvärdighet och eventuella betalningsanmärkningar. Läs mer om lån med betalningsanmärkningar här.

Kontokredit utan UC

Letar du efter ett lån utan UC?

Alla som ansöker om ett lån eller en kontokredit måste få sin kreditvärdighet kontrollerad. Det är ett krav från finansinspektionen och det görs för att säkerställa så att den som lånar en kontokredit har möjlighet att betala tillbaka sitt lån och inte riskerar att skuldsätta sig.

Naturligtvis så skyddar det också det konsumentkreditinstitut som lånar ut pengarna. Många banker och kreditgivare använder sig av UC (Upplysningscentralen) för att göra en kreditupplysning, vilket är en av delarna av kreditprövningen.

Naturligtvis så skyddar det också det konsumentkreditinstitut som lånar ut pengarna.

Många banker och kreditgivare använder sig av UC (Upplysningscentralen) för att göra en kreditupplysning, vilket är en av delarna av kreditprövningen.

En del kredit- och låntagare föredrar en kreditprövning där man gör kreditupplysningen via andra företag än UC.

Det är på grund av att kreditupplysningar via UC i längden kan sänka ens kreditvärdighet, då man inte är anonym hos UC. Det innebär att andra långivare kan se hur många kreditupplysningar som har gjorts på en, och ju fler upplysningar desto lägre brukar ens kreditvärde bli.

Lån utan UC
låna direkt

Kontokredit – ränta, återbetalningstid och avgifter 

Ränta

Räntan för en kontokredit varierar mellan olika banker och långivare och också mellan låntagare. Det beror på att räntan sätts individuellt efter varje låntagares unika förutsättningar och kreditvärde.

Ofta kan det vara så att storbankernas räntor på kontokrediten är något lägre än hos övriga företag som erbjuder kontokrediten.

Det är på grund av att storbankerna oftast ställer högre krav på sina låntagare, och ibland kan man även vara tvungen att lämna säkerhet för att få sin ansökan beviljad.

Kraven hos andra långivare än storbankerna är alltså oftast lite lägre eller mildare, till exempel att man kan låna pengar utan säkerhet eller med betalningsanmärkningar, och det är därmed enklare att få en låneansökan godkänd.

Dock så innebär lägre krav för det mesta också en högre ränta. Därför är det viktigt att jämföra olika långivare och banker och deras unika villkor innan man bestämmer sig för vilken kontokredit man ska ta.

Här på Fair-laan.se kan man enkelt jämföra olika banker och konsumentkreditinstitut som erbjuder kontokrediter, för att hitta det alternativ som passar en allra bäst.

Återbetalningstid

Även här skiljer det sig mellan olika långivare. Generellt sett när det kommer till kontokrediter så brukar villkoren för återbetalning vara relativt flexibla.

En vanlig policy är att man betalar tillbaka en viss procent av sitt lån, det vill säga den del av krediten som man använt, varje månad.

Denna procent brukar ligga på mellan 5-6% och generellt brukar det minsta återbetalningsbeloppet ligga på mellan 350-600 kronor.

Avgifter

Det allra vanligaste är att kontokrediten beviljas tillsammans med en avgift.

Avgiften baseras på den kreditgräns som man blir beviljad, och betalas av månatligen tillsammans med räntan och amorteringen.

Låneexempel

Lånebelopp:10 000 kr
Effektiv ränta:47,64 %
Nominell ränta:39,60 %
Varighet:12 månader
Uppläggningsavgift:39,60 %
Minsta återbetalning per måned:400 kr

Hur ansöker man? 

Det första man bör göra när man bestämmer sig för att ansöka om en kontokredit är att jämföra olika alternativ och erbjudanden.

Här på Fair-laan.se kan man snabbt och enkelt skaffa sig en överblick över olika banker och långivare, och jämföra viktiga faktorer så som ränta, avgifter, lånekrav och återbetalningstid.

Följ dessa steg för en snabb ansökningsprocess hos de flesta konsumentkreditinstitut:

 1. Jämför olika långivare

  Jämför olika långivare och välj det företag vars villkor passar dina ekonomiska förutsättningar bäst. En bra idé är att använda sig av en låneförmedlare som riktar in sig på just kontokrediter.

 2. Fyll i ansökan

  Fyll i ansökan på företagets eller långivarens hemsida. Här anger an sina personuppgifter inklusive personnummer, så att företaget kan beställa en kreditupplysning på den sökande. Man anger också information om sitt arbete och inkomst, boendesituation och andra utgifter.

 3. Företaget gör en samlad kreditvärdering

  Företaget gör en samlad kreditvärdering på den sökande. Den första delen av värderingen består i att analysera de uppgifter som låntagaren angav i sin ansökan.

  Den andra delen består av kreditupplysningen. Tillsammans ger dessa två delar ett kreditvärde, vilket långivaren sedan baserar sitt beslut på. Om kreditvärde är väldigt lågt riskerar ansökan att bli nekad, eller bli beviljad tillsammans med högre villkor så som exempelvis en hög ränta.

 4. Kontokrediten kopplad till din bankkonto

  Om ansökan blir beviljad så blir kontokrediten kopplad till låntagarens bankkonto. När man behöver ta ut pengar från sin kredit så är det för det mesta bara till att logga in på företagets Mina sidor och begära ett uttag.

Ansök om kontokredit idag – få svar direkt

Den stora fördelen med att ansöka om en kontokredit jämfört med ett traditionellt privatlån är, som tidigare nämnts, att man bara behöver ansöka en gång för en beviljad kreditgräns oavsett hur många gånger man behöver ta ut pengar.

Dessutom så får man oftast svar direkt på sin ansökan, oavsett med eller utan UC, och pengarna överförs direkt!

De vanligaste frågorna om kontokredit

Går det bra att ha skulder när man ansöker om en kontokredit?

Innestående skulder hos kronofogden innebär tyvärr alltid en nekad ansökan. Dock finns det långivare som acceptera betalningsanmärkningar och avbetalda skulder. Hitta lån med betalningsanmärkningar här.

Vad händer om man inte lyckas återbetala sin använda kredit i tid?

Det första som brukar hända är att man blir ålagd en dröjsmålsränta. Storleken på denna varierar. Andra avgifter kan också tillkomma, så som påminnelseavgifter och extra aviavgifter. Om man inte fullföljer sina betalningsskyldigheter så kan det leda till betalningsanmärkningar hos kronofogden och att ens kontokredit dras in. Läs mer här.

Finns det några risker med att ha en kontokredit?

En kontokredit kan ibland vara lite för enkel och tillgänglig – så pass tillgänglig att det blir svårt att låta bli att ta ut mer pengar än vad man kan betala tillbaka. Läs mer på denna sida.

Varför en kontokredit istället för ett kreditkort?

Dessa två tjänster har liknande funktioner man villkoren skiljer sig något åt. När man använder ett kreditkort kan det ofta förekomma lite fler avgifter till exempel. Dessa avgifter inkluderar uttagsavgift och kortavgift. Läs om kreditkort här.

Det är vad våra användare säger

Andreas Linde
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Nämndes i