Kan jag samla lån trots många förfrågningar?

Samla lån trots förfrågningar

Att ha många dyra lån och krediter är inte roligt. Det försvårar även möjligheterna för dig att uppskatta ett normalt liv utan ekonomiska begränsningar.

Du kanske t.o.m. har hamnat i en situation där du inte ens kan göra rätt för dig med den ekonomi du har.

Oavsett så kan det vara bra att samla alla dina lån i ett, men hur går det till om du redan har många förfrågningar?

Vad är förfrågningar?

Enligt Konsumentkreditlagen måste alla långivare vidta en noggrann kontroll på dig innan de kan bevilja ett lån.

Den här kontrollen innebär att de främst tar en titt på din ekonomi och kreditvärdighet. Syftet är för att se om du verkligen kan betala tillbaka det lån du ansökt om.

Det finns flera kreditupplysningsföretag i Sverige som erbjuder kreditupplysningar.

Upplysningscentralen (UC) är Sveriges främsta och lik andra kan erhålla information om dig och din ekonomi. En tidigare förfrågan är en tidigare kreditupplysning kan man säga.

Just UC är unika då de registrerar samtliga förfrågningar på dig i upp till ett år. För dig som ansöker om lån och har många förfrågningar är detta ingenting positivt.

Låt oss säga att du ansöker om ett lån där långivaren använder sig av UC. Om du då har många nekade förfrågningar så är det ett tydligt tecken på att andra långivare inte litar på dig baserat på det resultat de fick fram.

Har du många beviljade förfrågningar så kan det även vara ett tecken på att du ofta behöver låna vilket inte heller är bra.

Man kan tycka att många beviljade resultat borde visa på bra affärsmöjligheter för långivare, men tyvärr är så inte fallet.

Ett lån utan UC betyder helt enkelt att långivaren inte använder just UC vid kreditupplysningen. Här kan de använda sig av en rad andra företag som t.ex. Bisnode eller Creditsafe. Om du då ansöker om ett lån och långivaren använder sig av Creditsafe kommer din s.k. förfrågan endast registreras där och inte hos de andra.

Det eliminerar inte risken att nekas ett lån, men det stärker definitivt dina chanser under sådana omständigheter.

Hur ska jag gå tillväga för att samla mina lån?

Till att börja med behöver du skriva upp belopp, ränta och återbetalningstid för samtliga lån och krediter som du har. Bevis på inkomster och utgifter är också bra att ha framtaget. Allt detta kommer ge både dig och långivaren en bättre översikt och förenkla möjligheterna att fatta ett beslut.

Nästa steg är att jämföra de olika långivarna som kan erbjuda dig att samla dina lån. När du väl har funnit en långivare du känner dig trygg med är det tid att ta kontakt.

Snabbare svar får du om du söker direkt via internet, men det kan vara bra att ringa långivaren ändå om du vill diskutera din specifika situation.

Var noga med att presentera dig, din situation och vad du hoppas med lånet så ska du se att det kan öppna möjligheter.