Vad kostar det att ha hund?

kostar hund

Det sägs att hunden är människans bästa vän – och det är nog många som håller med om det. Tänker du på att skaffa en hund? Det är inte bara själva hunden som kostar pengar, det är en hel del runt omkring också som kan vara bra att tänka på.

I denna artikel kan du läsa mer om vad det kostar att ha hund, lite tips på hur du kan gå till väga om du skaffar hund för första gången och saker som du kanske inte har tänkt på. 

Vi berättar om:

 • Vad det egentligen kostar att ha en hund
 • Saker du bör tänka på innan du skaffa hund
 • Hur går man till väga? 

En vän för livet

I ett samhälle som blir alltmer digitaliserat varnar all fler forskare om att både unga och äldre känner sig mer ensamma. Trenden går i fel riktning och det beror med all säkerhet på att vi spenderar mycket mer tid själva. Vi interagerar alltså inte med varandra lika mycket, som vi gjorde förut. Och det har sina konsekvenser.

För människan är – precis som hunden – ett flockdjur. Vi behöver alltså varandra och vi behöver interagera med andra för att må bra. 

En vanlig vardag kan vara tråkig under normala omständigheter och i krisande tider kan det kännas ännu värre. Men det är inte så enkelt att komma ut och träffa folk alltid. Ibland kan det kännas som ett hinder bara att ta sig ut genom ytterdörren, men en hund kan ändra på det. 

Starten på något nytt – skapa mening i vardagen

Plötsligt får vardagen en mening, någon att komma hem till som viftar på svansen när hen ser dig. Det är dessutom en utmärkt anledning för att komma ut och kanske både rasta sig själv såväl som hunden. 

kostar hund

Under trevliga promenader kommer man enkelt i kontakt med andra hundägare som är ute och rastar sina hundar. Samtalet hundägare emellan blir en naturlig del av hundägandet och kanske till och med starten på en ny vänskap. Men det är inte alltid lika enkelt att skaffa hund. Dels är det själva kostnaden för hunden, och dels andra saker som vi ska titta på strax. 

Att köpa hunden är en engångskostnad och den kan givetvis lösas genom att spara pengar över en tid eller på annat sätt. Om du vill låna pengar för att skaffa hund är det bra att titta närmare på lån där det är frivilligt att göra vad du vill med pengarna som du lånar. Jämför gärna olika lån för att se vilket som är billigast och passar dig bäst. 

Har du råd? 

Men innan du börjar att titta på koppel och så vidare kan det vara bra att gå igenom din privatekonomi så att du är säker på att du verkligen har råd med hunden. Själva engångskostnaden för att köpa hunden får du ju bara en gång, men de löpande kostnaderna kommer varje måndag.

Gör därför gärna upp en budget och försäkra dig om att det finns rum i din ekonomi för fler utgifter varje måndag.

Vilka utgifter ska man räkna med? 

Det är enkelt att bara tro att alla utgifter med en hund är bara att köpa hunden och sedan ska man bara köpa lite hundfoder, och sen är det klar. Men i själva verket är det flera saker man behöver och dessa har du kanske inte tänkt på. Du kanske har haft hund för en tid sedan har koll på de flesta grejerna som har med en hund att göra, men du kan såklart missa något. 

Därför har vi här gjort en enkel sammanställning med de vanligaste utgifterna som är förbundna med att ha hund. Det kan givetvis finnas fler saker som kan uppstå som kostnader med en hund, men dessa är de vanligaste:

 • Praktiska saker såsom koppel, matskål, vattenskål
 • Mat, foder
 • Vård såsom borste och klippare till klorna
 • Försäkring
 • Veterinär
kostar hund

Viktigt att tänka på innan du skaffar hund

 1. Börja räkna på om du har råd med att ha en hund genom att förslagsvis göra upp en budget över din privatekonomi. Rada upp de utgifter och inkomster du har varje månad och räkna sedan ut hur mycket som blir över. Det ger dig en bra pejling på om du har råd med en hund eller inte. 
 2. Gör ett allergitest. Även om du inte vet om det kan du vara pälsdjurallergiker, gå därför alltid och gör ett test på vårdcentralen för att vara säker på att du tål hundar. Det finns en hel del hundar som även allergiker kan ha, om du nu skulle vara allergisk. Om du vet med dig själv att du inte är allergisk kan du hoppa över detta steg.
 3. Titta på olika hundraser och letar upp just den hunden som du vill ha.
author
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.