Vad bör du veta om hemförsäkring?

En hemförsäkring bör du ha oavsett om du bor i villa, radhus eller lägenhet, och oavsett om du äger eller hyr din bostad. Det finns olika hemförsäkringar beroende på vilket bostadssituation du är i. När du har hittat rätt hemförsäkring finns det i sin tur många olika försäkringsbolag att välja mellan. Det kan låta invecklat, men vi ska försöka reda ut några av dessa försäkringsbegrepp och bli lite klokare på just hemförsäkringar.

Vad är en hemförsäkring?

En hemförsäkring är den mest basala och viktigaste försäkringen du behöver i ditt liv. Den skyddar din bostad och dina ägodelar och är lika viktig oavsett om du bor i villa, radhus eller lägenhet. Är olyckan framme och du är utan hemförsäkring, kan det plötsligt bli väldigt dyrt. Därför är det viktigt att se till att du har en hemförsäkring som passar just dig och din bostad.

Hemförsäkringen täcker flera delar

Som vi precis har nämnt så skyddar hemförsäkringen alltså ditt hem och dina ägodelar. Det kan till exempel gälla om något i ditt hem förstörs, på grund av olyckor som brand eller vattenläckor. Hemförsäkringen ger dig också ersättning om något du äger blir stulet. En hemförsäkring skyddar dock inte bara dina saker, den skyddar även dig om du till exempel blir rånad eller misshandlad.

Dessutom täcker hemförsäkringen dina kostnader om du skulle bli akut sjuk under en resa och behöva vård utomlands. En hemförsäkring täcker ofta alla i hushållet, det vill säga alla som är folkbokförda på adressen där du bor. Hemförsäkringen brukar även täcka om du har barn under 18, som inte står skrivna på adressen.

En hemförsäkring består av flera olika delar och dessa kan variera lite mellan olika försäkringsbolag. Nedan har vi listat de mest grundläggande delarna som de allra flesta försäkringsbolag täcker.

 • Egendomsskydd kallas den ersättning du kan få för skador på dina saker, om de blir förstörda eller stulna.
 • Ansvarsskydd är ersättning vid eventuellt skadestånd, som du kan behöva betala när du använder din hemförsäkring.
 • Rättsskydd kan ersätta dina kostnader om du hamnar i rättsliga tvister.
 • Överfallsskydd gäller om du blir utsatt för till exempel misshandel eller sexualbrott.
 • Reseskydd är en reseförsäkring som täcker om du behöver akut vård eller hemtransport under en utlandsvistelse. Vanligtvis gäller denna försäkring i mellan 45 och 60 dagar, beroende på försäkringsbolag.

Hur väljer du rätt hemförsäkring?

Hur ska man då välja rätt bland alla dessa olika typer av hemförsäkringar och försäkringsbolag? Det kan vara svårt att veta hur och var man ska starta letandet efter den perfekta hemförsäkringen. En bra start är att utgå från följande fyra frågor:

 • Vad är din nuvarande bostadssituation?
  Vilken slags hemförsäkring som passar just dig beror främst på din bostadssituation. Bor du i villa, radhus, bostadsrätt eller hyresrätt? Är du studerande och bor i studentkorridor, eller pensionär på äldreboende? Försäkringsbolagen har nämligen olika hemförsäkringar beroende på hur du bor. Äger du din bostad och bor i bostadsrätt eller villa, behöver du även en bostadsrättsförsäkring eller en villaförsäkring.
  Den här försäkringen behövs för att själva egendomen och eventuell tomt ska vara försäkrade, och kan ofta kombineras med din hemförsäkring. Bor du i hyresrätt är det din hyresvärds ansvar att försäkra egendomen, du ska dock själv stå för hemförsäkringen.
 • Vad har du för krav på en hemförsäkring?
  Vad behöver ingå i försäkringen för att du ska känna dig trygg? Önskar du att hemförsäkringen ska täcka fler saker och behöver så kallade tilläggsförsäkringar? Utöver hemförsäkring finns en uppsjö av andra försäkringar. Vissa är kanske mindre relevanta för dig, medan andra kan vara värda att kika närmare på.
  Elektronikförsäkring, drulleförsäkring, djurförsäkring eller ett så kallat låneskydd är exempel på detta. Ett låneskydd är en försäkring du ofta tecknar direkt via din långivare om du har eller planerar att ta ett lån.
 • Vad har försäkringsbolaget för villkor?
  Vad gäller vid inbrott i källarförråd och vindsförråd? Behöver du kunna uppvisa kvitto på dina stulna eller förstörda ägodelar för att få ersättning? Vad är maxbeloppet för ersättning och vad ligger självrisken på? Alla försäkringsbolag har olika villkor och ställer olika krav när det kommer till din ersättning. Därför är det även viktigt att undersöka vad försäkringsbolagen har för villkor och krav på dig som kund.
 • Vad kostar försäkringen?
  Sist men inte minst så är försäkring en prisfråga. Den kostar olika mycket beroende på vilken hemförsäkring och vilket försäkringsbolag du väljer.

För att komma fram till vilken hemförsäkring du ska välja så finns massor av information att hämta hos de olika försäkringsbolagen. Du kan även använda jämförelsestjänster för att undersöka och jämföra priser på hemförsäkring. Lycka till!

author
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.