Undvik oönskade köp av appar i App Store och Google Play

Undvik oönskade köp av appar

Har du en app i telefonen eller i surfplattan som du egentligen inte ville ladda ner? I denna artikel kan du läsa mer om hur du undviker att göra oönskade köp av appar i Apples app store eller Google Play. Men varför gör man oönskade köp egentligen?

För att kunna sätta sig in i vad som händer när en app laddas ner på ett oönskat sätt behöver man sätta sig in i vilka typer av appar som finns och hur dessa laddas ner, och framför allt hur man undviker att det sker i framtiden. 

I artikeln kan du läsa mer om:

 • Vilka typer av appar som finns
 • Vad skiljer Google Play och App Store?
 • Hur undviker du att göra oönskade köp på dina enheter?

Skillnaden på Google Play och App Store?

För att kunna ladda ner en app på någon av dina enheter såsom din mobiltelefon eller surfplatta, behöver du logga in på Google Play eller App Store. Vilken av dessa så kallade e-butiker du ska använda, beror på vilken typ av enheter du har. Eller rättare sagt vilket typ av operativ- eller styrsystem som enheten använder.

Om du har en av Apples enheter såsom iPhone eller iPad används App Store. Det är Apples egen webbutik där man kan ladda ner appar och program.

Alla program och appar var till en början utvecklad av Apple själva, men i dag är e-butiken öppen även för andra utvecklare. 

Google Play vänder sig till dig som har styrsystemet android. Det har de flesta andra telefoner och surfplattor som inte kommer från Apple. E-butiker med appar och program är öppen för alla och utvecklarna kan både vara på amatörmässig nivå såväl som professionell nivå. 

Varför laddas appar även fast du inte vill ha dem? 

Vi ska titta närmare på detta alldeles strax, men först ska vi gå igenom vilka typer av appar det finns. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan apparna för att kunna undvika att du laddar ner appar och program även fast du inte vill. 

Innan vi kommer in på vilka typer av appar det finns ska vi förstå vad skillnaden mellan en app och en hemsida är. Om man surfar in på en hemsida med exempelvis billiga lån som ger konsumenten möjlighet att jämföra olika lån så behöver man inte ladda ner något. Du kan enkelt se allt på hemsidan som i det här fallet handlar om att kunna jämföra lån från olika långivare.

Du kan enkelt klicka dig runt på sidan och se olika långivare och vilka typer av lån de erbjuder. Som lån utan uc eller liknande. Men annat är det med en app. Där ska du nämligen ofta vara inloggad för att kunna använda den. 

Appar och hemsidor är alltså två olika saker – du måste helt enkelt vara inloggad på din webbutik för att kunna ladda ner en app och sedan måste du ofta ha ett konto i själva appen för att kunna använda den.

Två typer av appar

Det finns två olika typer av appar:

 • Appar som är kostnadsfria
 • Appar som du betalar för

Vi kommer att titta närmare på de appar som kostar att ladda ner och hur du kan undvika detta. Först och främst finns även två olika typer av betalningsappar:

 1. Engångskostnad

Om vi exempelvis tar en app för matlagningsrecept – en del av recepten kanske är inkluderade i appen när du köper den, och sedan får du betala mer om du vill ha fler recept. Du kan givetvis alltid avinstallera appen och kommer då inte att ha fler kostnader, eftersom du inte köper någon i appen längre. Men du kan inte reklamera den, det är alltså ingen ångerrätt när du köper appar eller program på dina enheter

 1. Prenumeration eller abonnemang

Den andra typen av betalningsapp är den där du som konsument börjar abonnera på en app eller en tjänst som appen tillhandahåller. Förslagsvis en musikapp. För att kunna lyssna ostört ska du betala ett belopp varje månad. Det är en typ av hyrtjänst kan man säga. 

Undvik oönskade köp av appar

Hur blir man av med problemet? 

Du kan göra på två olika sätt. Det ena sätter gör att du inte kan ladda ner några appar alls och det andra att du inte kan ladda ner några appar som kostar pengar. 

För att stänga av funktionen att kunna ladda ner appar helt kan du göra på följande sätt: 

 1. Gå in under inställningar
 2. Välj google play-konto eller apple-id
 3. Välj logga ut

För att undvika appar som kostar pengar:

 1. Logga in i din App Store eller google Play
 2. Välj inställningar eller betalning
 3. Välj ta bort betalkort. Utan ett betalkort knutet till ditt konto kan inte du eller någon annan göra köp i din e-butik.
author
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.