Svensk el, billig eller dyr? Jämför själv så får du se!

Svensk el, billig eller dyr? Jämför själv så får du se!

Det råder inga tvivel om att elen har blivit dyrare. Faktiskt har en del länder i EU upplevt hisnande stigningar när det kommer till priser på elektricitet. Men hur ser det egentligen ut om vi tittar på hela EU, ligger de svenska elpriserna högt eller lågt jämfört med andra länder?

Elpriserna påverkar hushållen

När det sker stora stigningar av utgifter påverkar det hushållskassan i många hem. Stora utgifter innebär stor påfrestning på ens ekonomiska budget. En del väljer att ta ett lån för att dela upp stora utgifter i mindre delar. Om du väljer att ta ett lån är det viktigt att du alltid säkrar dig ett så bra och billigt lån som möjligt. Det kan du göra genom att jämföra de alternativ som finns på lånemarknaden i Sverige.

Det är flera olika orsaker som ligger bakom varför elen har stigit, men en av de främsta är givetvis Rysslands invadering av Ukraina – men egentligen går den europeiska energikrisen djupare än så. För i flera generationer har man pratat om att den europeiska energiförsörjningen har fungerat på ett miljömässigt undermåligt sätt.

Flera länder har istället för att producera egen el, köpt el från diverse länder utanför EU, bland annat Ryssland.

Så påverkas ekonomin

I och med Rysslands invasion av Ukraina har flera länder i samförstånd med EU valt att stoppa importen av rysk gas såväl som el. Vilket givetvis också har haft en effekt på ekonomin inte minst när det kommer till lån. Om du överväger att låna pengar är det därför viktigt att du ser över din ekonomi och gör upp en budget över dina inkomster och utgifter så du kan säkra dig att du har råd att betala tillbaka ditt lån, inom den löptid du har tagit på lånet. Det är alltid löptiden som är med och bestämmer hur mycket du ska betala av på lånet per månad.

Löptid är ett begrepp som används inom bank- och finansvärlden och syftar på hur lång tid du har på dig att betala tillbaka ditt lån till långivaren.

Sverige förebild när det kommer till hållbar el

Sverige ett av de modernaste länder inom EU när det kommer till elförsörjning och det svenska elnätet är väl utbyggt. Faktum är att Sverige är ett av de länder som exporterar mest el av alla EU länder. Därutöver har Sverige den mest hållbara och återanvändbara elproduktionen i hela EU med hela 60 %.

Men hur är det egentligen med de svenska elpriserna?

Ligger Sverige högt eller lågt när det kommer till elpriser i Europa och vilka länder har upplevt störst ökningar av elpriserna under den senaste perioden? Det finns egentligen två svar på denna fråga och det handlar om att de svenska elpriserna generellt sett ligger väldigt lågt i förhållande till många andra länder i Europa. Sverige har faktiskt tredje lägst pris på el när det kommer till företag, men samtidigt har Sverige upplevt störst ökningar på el under den senaste perioden jämfört med andra länder. Nu ska vi tittar närmare på elpriser i övriga europeiska länder och de är följande:

LandElpriser placering (1 billigast – 27 dyrast)
Sverige22
Danmark27
Nederländerna5

Prisstigning av el i EU

Ovan kan man se en sammanställning över de aktuella elpriserna i tre olika europeiska länder. Men  när vi tittar närmare på stigningen från föregående år till idag ser det något annorlunda ut:

LandStigning i procent
Estlandca. 50 %
Sverigeca. 45 %
Nederländernaca. 8 %
Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Svensk el, billig eller dyr? Jämför själv så får du se!