Skydda dig och din familj på internet – innan det är försent

Skydda dig och din familj på internet – innan det är försent

Cyberkriminalitet ökar inte bara i Sverige utan i hela världen. Allt fler företag utsätts dessutom för attacker men även myndigheter och kommuner drabbas. Internet har gjort världen global och öppnat många dörrar för människor. Idag flyter kommunikationen tvärs över landsgränser utan vare sig kontroll eller pass.

Det är en stor fördel för nyhetsflödet och transparensen i världen, men det för även med sig mörkare sidor. Cyberkriminalitet har blivit ett allt mer utbrett problem och det kan vara svårt att veta hur man ska skydda sig som privatperson. Häng med här och lär dig allt du behöver veta för att säkra dig och din familj en trygg internetupplevelse.

Cyberkriminalitet är ett samlingsbegrepp som täcker över brott som begås på internet. Det kan exempelvis handla om bedrägerier, men även större dataintrång på myndigheter och företag av hackare.

När ska man vara vaksam? 

Det är alltid viktigt att vara vaksam när det kommer till betal- eller personupplysningar. Om du ska lämna ut känsliga uppgifter är det alltså viktigt att du försäkrar dig om att du är på en svensk sida. Alla svenska sidor ska leva upp till svensk lag angående skydd av personuppgifter och känsliga uppgifter som betalningsinformation.

Men andra regler kan gälla utomlands och därför är det viktigt att du är extra försïktig om du befinner dig på en utländsk sida.

Känsliga uppgifter syftar på personupplysningar såsom personnummer och adress. Men under begreppet ligger också betalningsinformation som exempelvis kortnummer på ditt betalkort, utgångsdatum, och CVC-kod.

Det gäller att ha koll på olika begrepp när det kommer till säkerhet. Om du ska ansöka om ett lån utan säkerhet betyder det inte att låneprocessen inte är säker eller att det inte är någon säkerhet på sidan där du ska ansöka om lånet. Säkerhet när det kommer till lån har en annan betydelse och syftar på ett bevis på att du återbetala ditt lån. 

Så skyddar du dig på internet

Inom Europeiska unionen finns det flera olika direktiv som alla företag som verkar i EU ska leva upp till. Förutom direktiv som reglerar internethandeln och säkerheten på internet finns betalnignsdirektiv som reglerar betalningar inom EU. Men trots alla direktiv och insatser för att göra internet till en säker plats är det viktigt att man själv tar till vissa säkerhetsåtgärder för att vara på säkra sidan. 

Bedrägerier på internet ökar_fair-laan

Här nedan är en lista på saker som är relativt enkla att införa men som kan förbättra din säkerhet på internet avsevärt:

  • Skaffa ett antivirusprogram
  • Var försiktig med att lämna ut betalnings- och personuppgifter
  • Handla på svenska sidor
  • Använd sunt förnuft, är något för bra för att vara sant?

Om man är osäker på om man har blivit utsatt för ett brott på internet kan det vara en bra idé att se över en samlad lista över vanliga bedrägerier som finns på polisens hemsida. Listan uppdateras och du kan samtidigt får tips på hur du skyddar dig på internet och hur du ska gå till väga om du har blivit utsatt för brott på nätet. 

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Skydda dig och din familj på internet – innan det är försent