Så undviker du ID-kapning

ID-kapning eller identitetsstöld som det också kallas är när någon obehörig använder dina personuppgifter, legitimation, personnummer, BankID eller liknande till att t.ex. handla eller låna pengar i ditt namn. ID-kapning har blivit ett så pass vanligt problem att du som privatperson numera kan teckna ett så kallat ID-skydd. Detta skyddar mot just identitetsstölder och hjälper dig om du blir utsatt. Nedan går vi igenom vad du kan göra för att skydda dig mot ID-kapning, hur du upptäcker denna typ av bedrägeri samt vad du ska göra om olyckan är framme och du blir utsatt för identitetsstöld. 

Vad innebär ID-kapning?

ID-kapning innebär alltså att någon tar krediter eller köper saker i ditt namn, eller använder ditt namn eller dina personuppgifter för att köpa varor på nätet. Bedragaren kan även ha falska ID-handlingar på dig och utge sig för att vara dig när denne t.ex. hämtar ut paket. ID-kapning kan också innebära att någon obehörig använder dina personuppgifter för att låna pengar, handla på kredit eller spela på speltjänster online. Det kallas även ID-kapning om någon utger sig för att vara du på internet och/eller sociala medier, för att sen kontakta vänner eller familj och ber om pengar i ditt namn.

Skydda dig mot ID-kapning
Det finns faktiskt flera saker du som privatperson kan göra för att undvika ID-kapning. Det viktigaste är att du har koll på dina ID-handlingar och skyddar viktiga lösenord och inloggningsuppgifter. Du ska även hålla koll på om någon tar en kreditupplysning på dig. Var alltid extra försiktig när du skriver under avtal, när du tar ett banklån och lämnar ut dina person och bankuppgifter. 

Först och främst bör du dubbelkolla att du står skriven på rätt adress, detta gör du på Skatteverkets hemsida. Som tidigare nämnt kan man använda sig av ID-skydd som är en tjänst som skyddar dig om du blir utsatt för ID-kapning, samt minskar risken för identitetsstölder. Du kan även se till att spärra eventuella ändringar av din adress genom blankett, så att dessa endast kan göras via BankID. Det här kan du enkelt göra hos Skatteverket. Du kan även skaffa ett så kallat adresslås hos Svensk adressändring, som ser till att ingen annan än du själv kan ändra adress, eftersända eller lagra din post. Genom denna tjänst blir du också meddelad om någon skulle försöka ändra dina uppgifter.

Så vet du att du blivit utsatt

Det är inte alltid helt lätt att avgöra om man har råkat ut för en identitetsstöld. Några saker du bör vara uppmärksam är om du t.ex. upptäcker annorlunda uttag eller transaktioner på ditt bankkonto. Samma sak gäller om du får hem kreditupplysningar, orderbekräftelser eller fakturor som du inte känner igen. Det kan till och med hända att du får inkassokrav om någon har missbrukat din identitet. Kanske saknar du post eller räkningar som du borde ha fått? Detta kan också vara ett tecken på att något är fel. Får du fakturor från företag eller långivare som du inte har skrivit avtal med, kontakta genast dessa för att bestrida betalningskrav och förklara situationen. 

Om du blir utsatt

Det händer tyvärr allt oftare att privatpersoner utsätts för denna form för bedrägeri. Digitaliseringen har underlättat för oss i många situationer, men har tyvärr också bidragit till att svindlare har lättare åtkomst till våra personuppgifter och bankuppgifter. Skulle du råka ut för, eller misstänka att du blivit utsatt för ID-kapning så kommer här en lista över vilka åtgärder du bör vidta med en gång:

  • Anmäl identitetsstölden hos polisen
  • Spärra ditt personnummer hos ett eller flera av kreditupplysningsföretagen
  • Håll koll på din folkbokföringsadress så att denne inte ändras utan ditt medgivande
  • Bestrid eventuella betalningskrav om du har fått räkningar du inte känner igen
  • Håll koll på dina kort och dina kontohändelser
  • Spärra ditt kort för utlandsköp
author
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.