Så funkar ränta på ränta-effekten

Ordet ränta förknippas ofta med lån, och är kort och gott vad det kostar att låna pengar. Ränta existerar dock även för sparade pengar, och här är räntan vinsten du gör när du sparar pengar. Räntan skrivs i procentform och varierar både när det kommer till att låna pengar och sparande, beroende på långivare eller bank. När man talar om ränta på sparade pengar används ofta även begreppet ränta på ränta-effekten. När du sparar pengar får du nämligen inte bara ränta på dina investeringar, du får även ränta på räntan. Men vad är egentligen ränta på ränta-effekten och vad innebär det för dig som kund? I den här artikeln reder vi ut just detta, och tipsar om vad du bör hålla utkik efter när du väljer var och hur du ska spara pengar.

Vad innebär ränta på ränta?

Ränta på ränta är faktiskt precis vad det låter som – ränta på räntan. Det kan verka aningen komplicerat, men vi ska göra det enkelt att förstå. När du sparar pengar hos en bank eller annat kreditbolag, så får du förhoppningsvis ränta på dina sparade pengar varje år. Hur mycket räntan ligger på varierar från olika banker, och är värt att jämföra och undersöka detta innan du väljer var du ska spara dina pengar. 

I de flesta fall utbetalas räntan på dina sparpengar i slutet på året, första året får du alltså ränta på de pengar du sparat ihop och satt in på sparkontot. Från år två och i fortsättningen när räntan ska beräknas, så får du ränta på ditt kapital och på räntan från föregående år. Därav begreppet ränta på ränta. Tänk på att banker vanligtvis drar av skatt på räntan, och därför utbetalas beloppet efter skatt. Skatten på räntan deklareras under ”inkomst av kapital” hos Skatteverket, med en skattesats på 30 %. Är räntan mindre än 100 kronor så dras ingen skatt, och sparar du hos något annat kreditbolag än en bank så kan du själv behöva fylla i ränteinkomsterna hos Skatteverket. 

Ränta på ränta är alltså räntan du får på föregående års ränta. Ränta på ränta-effekten innebär att ditt sparande ökar i värde genom räntan på sparpengarna och räntan på tidigare ränta. Värdet på sparande ökar därmed i värde utan att du själv behöver lyfta ett finger, och det gäller även om du slutar att sätta in pengar på ditt sparkonto. Dina pengar växer alltså allt snabbare för varje år. 

Hur räknas ränta på ränta?

Ett smidigt sätt att räkna ut ränta på ränta är att använda sig av en sparkalkylator. Du kan hitta dessa på olika hemsidor, och många banker erbjuder denna tjänst kostnadsfritt på deras hemsida. Som nämnt tidigare fås räntepengarna oftast en gång om året, i slutet av varje år. Men hur fungerar det i praktiken? Här kommer ett exempel!

Låt oss säga att du väljer att öppna ett sparkonto och göra en insättning för att låta pengarna växa genom ränta på ränta-effekten. Du sätter därför in 10,000 svenska kronor på ett sparkonto, med en sparränta på 4%.  Räntan du får in det första året blir då 400 kronor (4 % av 10,000), det vill säga att dina besparingar vid årets slut har vuxit till 10,400 kronor. När räntan utbetalas år två, så är den 4 % av ditt fulla sparkapital inklusive föregående års ränta, alltså 10.400 kronor. Räntan i år två blir därför 412 kronor, och ditt sparkonto har då vuxit till ett värde av 10,812 kronor. Såhär fortsätter det för varje år som går, och med tiden växer ditt sparkapital genom ränta på ränta-effekten. 

Om du månadssparar, och sätter in ett belopp på ditt sparkonto varje månad, så är det lite krångligare att räkna ut exakt hur mycket du tjänar genom ränta på ränta-effekten. Därför kan du med fördel använda dig av en kalkylator till detta. 

Därför är ränta på ränta fördelaktigt för dig som kund

Ju bättre räntevillkor du har för ditt sparkonto, desto snabbare växer dina pengar. Genom ränta på ränta-effekten växer pengarna ännu snabbare. Detta eftersom du får ränta både på dina sparade pengar och på räntan från föregående år, eller ränteperiod. Undersök därför vilka räntevillkor bankerna eller kreditbolagen kan erbjuda, för att på snabbast möjliga sätt få dina pengar att växa utan att du behöver jobba för det. Räntorna skiljer sig mellan olika sparkonton och kreditbolag, så börja med att fundera ut hur du har tänkt dig att spara, det kan till exempel vara en större engångsinsättning eller månadsvis.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Så funkar ränta på ränta-effekten