Så får du ihop pengar till bostadsköpet

Så får du ihop pengar till bostadsköpet

Att köpa bostad kan vara något som många förknippar med oro och kanske till och med ångest. Men egentligen ska ett bostadsköp vara en glädjande nyhet. Tänk att få inreda ett helt hem precis så som du vill ha det – välja färger och textilier och skapa ett hem som gör att du kan trivas och må bra.

Men ofta är det den ekonomiska aspekten av att köpa bostad som kan skapa en oroande känsla i kroppen. Med några bra och heta tips kan du hänga på trenden och snabbt få ihop pengar till att köpa din bostad, utan att behöva oroa dig för hur din privatekonomiska situation ska påverkas.

De flesta behöver ta ett lån när de ska köpa bostad. Många väljer att ta ett lån för att antingen betala hela bostaden eller bara till kontantinsatsen. Om du bara ska ta ett lån till kontantinsatsen för din bostad blir lånet ofta mindre. Ett lån för hela din bostad blir ofta större. Men oavsett vilket typ av lån du är ute efter att det viktigt att du alltid väljer rätt lån när du ska låna pengar.

Vad ska man tänka på?

  1. Hitta rätt lån. En del lån är ämnade för specifika ändamål. Se över vilka villkor som gäller för det lån du vill ansöka om.
  2. Gör en budget över din ekonomiska situation för att säkra att du har råd att låna pengar. Samtidigt blir det enklare för dig att avgöra hur lång löptid du behöver på ditt lån samt hur mycket du kan amortera per månad.
  3. Se över vilka lånemöjligheter som finns på marknaden.
  4. Ansöka om ditt lån digitalt med hjälp av ditt BankID.

Så får du ihop pengar till din hushållskassa

Det finns många orsaker som kan göra det enklare eller svårare för att få ett lån. Om du till exempel har haft en sämre ekonomisk situation, något som många har upplevt under det tilltagande elpriser som har varit aktuella på grund av den invasion som Ryssland har gjort mot Ukraina – så kan du påverka din ekonomi i positiv riktning genom ett par enkla tips och tricks.

  1. Sluta äta lunch ute på stan, gör istället matlådor och ta med dig på jobbet så sparar du in en massa pengar
  2. Investera i en termos och ta med dig kaffe på vägen till jobbet istället för att köpa take-away kaffe på närmaste café.
  3. Rensa ut garderoben och dina lådor hemma i din bostad och sälj av saker och kläder som du inte längre använder.
  4. Har du dyra värdesaker hemma som du inte använder? I så fall att det tid att sälja av dessa.
Genom att dra ner på dina utgifter får du ett större belopp över efter att du har betalat alla dina räkningar och utgifter varje månad. Antingen kan du välja att spara pengarna eller använda dessa för att betala av existerande lån och krediter.

Påverka din ekonomi

Du kan förbättra din ekonomiska situation och därmed öka dina chanser för att bli beviljad lån och krediter i framtiden. En faktor som påverkar din ekonomi i hög grad är betalningsanmärkningar, se därför till att alltid sätta alla dina räkningar på autogiro så att beloppen till dessa dras automatiskt. Det säkrar att du inte får betalningsanmärkningar och att räkningarna blir betalda i tid.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Så får du ihop pengar till bostadsköpet