Regler när du ska ta ett lån

Det finns otaliga anledningar till varför man kan behöva ta ett lån. För många som ska köpa ett hus eller en lägenhet är bolån vanligt. Men det finns givetvis andra anledningar till varför man kan behöva låna pengar, exempelvis för att laga taket, byta ut värmepumpen eller för att betala av andra skulder. Det finns dock både rättigheter och skyldigheter för dig som vill låna pengar, detta ska vi kolla mer på.

Snabblån och räntetak

Du har förmodligen hört talas om snabblån, microlån och SMS-lån. Dessa lånetyper kallas lite olika namn men är samma sak – mindre lån med snabb utbetalning och hög ränta. Tidigare kunde långivare sätta orimliga räntor på den här sortens lån, något som satte många människor i svåra skulder, ibland omöjliga att ta sig ur. Dock infördes en ny konsumentkreditlag i Sverige  under 2018, så kallad högkostnadskredit. De nya förändringarna handlar bland annat om att snabblån nu får ett maxtak. Kostnadstaket är satt för att ge låntagaren en säkerhet och i stort sett handlar kostnadstaket om att långivaren aldrig ska behöva betala mer än lånebeloppet i sammanlagda kostnader. Om du tar ett snabblån på 10 000 kronor ska du aldrig behöva betala mer än totalt 20 000 kronor, inklusive lånebeloppet.

En annan lagförändring gällande dessa snabblån är bland annat att långivaren måste utföra kreditupplysningar även på små lån med mindre avgifter. Hela syftet med de nya reglerna handlar om att skapa en mer ansvarsfull marknad för just mindre snabblån. Eftersom långivare i regel har betydligt bättre koll på räntor, regler och lån generellt, och låntagaren inte har samma erfarenhet och kunskap Detta är bra att känna till om du behöver ta ett snabblån. Men när är snabblån bra att ta?

Snabblån är lån mindre summor som ofta har en ganska hög ränta. Lånen är till för dig som snart får in lön eller som vet med dig att du kan betala av lånet i tid. Om du behöver ta ett lån för att finansiera saker som resor, bil eller liknande, finns betydligt bättre lån med mer förmånliga lånevillkor.

Konsumentkreditlagen

I stort sett allt som rör avtal mellan långivare och låntagare regleras av den omfattande konsumentkreditlagen. (Här kan du läsa mer om konsumentkreditlagen.) Detta är inte bara en lag utan ett helt regelverk. I regelverket finns en tvingande lagstiftning som ligger till låntagarens fördel, detta gäller alltså både om det handlar om SMS-lån samt lån utan UC. Det finns totalt 54 paragrafer av regler i konsumentkreditlagen. Dock finns det vissa som står ute lite extra, bland annat:

  • Långivarens förklaringsplikt

Långivaren har en informationsplikt, vilket i stort handlar om att säkerställa att långivare förstår exakt vad som gäller. Det är alltså långivarens ansvar att informera om allt som långivaren behöver veta om lånet innan hen signerar. Information som ska delges är bland annat lånets storlek, löptid, den effektiva räntan och hur ångerrätten fungerar.

  • Kreditprövning

I konsumentkreditlagen finns även en paragraf som heter kreditprövning. Detta innebär att långivaren alltid måste utföra en kreditprövning för att säkerställa att låntagaren har de finansiella medel som krävs för att kunna betala tillbaka lånet.

  • Ränta och avgifter

Även om det sedan 2018 funnits ett maxtak när det kommer till kostnader för snabblån, är det fortfarande en fri prissättning som gäller för lån. Varje enskild långivare bestämmer alltså vilken ränta lånen har samt vilka avgifter som ska sättas.

  • Distansavtalslagen

När du ansöker om ett lån online och inte hos en fysisk bank, gäller distansavtalslagen som du kan läsa mer om hos konsumentverket.  Vad är då det? Bland annat innebär distansavtalslagen att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt. Detta gäller alltså även när det kommer till lån. Du kan teckna ett lån för att sedan ångra det senast inom två veckor.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Regler när du ska ta ett lån