Om du inte kan betala av dina lån i tid

Om-du-inte-kan-betala-av-dina-laan-i-tid

Ibland händer det oförutsedda som gör att du kan få svårt att betala av ditt lån en månad eller en längre tid. Det kan ske en stor vattenläcka i ditt hus, du kan förlora jobbet eller separera från din partner. Alla är faktorer om ger dig nya ekonomiska förutsättningar.

Det här händer om du inte betalar ditt lån

Betalar du inte av lånet en månad inleds en process där banken ber dig betala lånet, och om det inte görs hamnar ärendet till sist hos Kronofogden. Men det finns saker du kan göra för att undvika att hamna i den värsta knipan.

Förenklat följer hanteringen vid utebliven betalning av lån de här stegen:

  1. Först får du en påminnelse att betala tillsammans med en påminnelseavgift och dröjsmålsränta.
  2. I nästa steg får du ett betalningskrav, i vissa fall med en varning om att ditt lån kan komma att sägas upp av långivaren. Lånet kan enbart sägas upp om det rör sig om väldigt stora summor, om betalningen har uteblivit flera gånger eller om det föreligger ett annat väsentligt skäl.
  3. Därefter skickas fallet vidare till Kronofogden. Gäller det ett bolån kan din bostad i slutändan utmätas och säljas för att långivaren ska kunna få sina pengar tillbaka. Gäller det ett annat typ av lån har Kronofogden rätt att beslagta och sälja andra av dina ägodelar för att finansiera återbetalningen.

Vad du kan göra för att förebygga ekonomiska svårigheter

Det låter skrämmande att hamna i en situation där man mister kontrollen över sin ekonomi. Som tur är finns det saker du kan göra för att förebygga det.

Budget

Du kan exempelvis lägga upp en budget för din privatekonomi. En budget är ett sätt att hålla koll på dina intäkter och framförallt utgifter för varje månad. Det är något som alla med fördel bör göra för att få kontroll över sina tillgångar och på så sätt undvika att hamna i en situation där man inte kan betala sina lån.

Vill man ha hjälp att räkna på sin budget finns en lättanvänd kalkylator där du kan mata in dina uppgifter och se var det går att göra ändringar för att få mer över i plånboken vid slutet av månaden.

Se över ditt lån

Om du står i situationen att du har svårt att betala dina lån, eller exempelvis förlorar jobbet och märker att du riskerar att få svårigheter med betalningarna, kan du se över ditt lån för att göra det mer fördelaktigt för dig.

Prata med din långivare och se om ni kan göra ändringar i ditt befintliga lån. Kanske kan du betala ett mindre månadsbelopp en begränsad tid, eller ändra din typ av ränta. Om du vet att du står inför en stor utgift framöver kanske du kan ändra din månatliga inbetalning så att du istället betalar en större summa var tredje månad.

Undersök möjligheten att byta lån

Det kan också löna sig att söka efter andra billiga lån som kan ge bättre villkor för din situation. Det finns exempelvis billiga lån där du är fri att betala ränta eller avgifter under en bestämd period.

De billiga lånen är dock förenade med vissa risker. De är i regel utan säkerhet, vilket betyder att det inte är kopplat till en specifik ägodel som kan beslagtas om du inte kan betala av det – du kan istället komma att betala med andra ägodelar som inte har någon koppling till lånet. En del lån har även dolda avgifter som kan överses, så se därför till att läsa igenom villkoren ordentligt innan du tar ett lån.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Om du inte kan betala av dina lån i tid