Läge att omförhandla ditt låns ränta?

Läge att omförhandla ditt låns ränta?

Om någon gång har tagit ett lån och kommit överens med din långivare om en viss ränta betyder det inte att den kommer ligga kvar på samma nivå under hela betalningsperioden. Det hör snarare till det vanliga att räntan varierar och justeras flera gånger, oavsett om man från starten satt den till fast eller rörlig. 

Läs mer om:

  • Vad som är viktigt att tänka på
  • Steg för steg – så går du till väga
  • Så jämför man banker

En procent kan göra stor skillnad

Även om det kan kännas som en lång uppförsbacke att förhandla om räntan finns det goda möjligheter att spara mycket pengar i längden, bara man stålsätter sig. En procent lägre i ränta kan betyda 10 000-tals besparade kronor varje år. 

Bolån är en vanlig typ av lån med förhållandevis mycket spelrum till förhandling. Dess ränta baseras på lånets storlek och hur stort lånet är i förhållande till bostadens värde. Din ekonomi och trovärdighet är också avgörande faktorer som kan väga till din fördel vid förhandlingsbordet. 

Att tänka på för att få den mest förmånliga räntan

När bindningstiden för din ränta är på väg att gå ut är det dags att omförhandla den och se över vilka möjligheter du har att få ett mer gynnsamt lån. Och här finns det pengar att spara.

Det är inte bara när din bindningstid går mot sitt slut som det är läge att förhandla om räntan. Om bankernas bruttomarginal stiger, det vill säga att skillnaden mellan deras utgifter och intäkter för lånen ökar, tjänar bankerna mer på lånen. Det kan göra banken mer frikostig och ger dig som kund läge att förhandla.

Nedan ger vi dig handfasta tips så att du står rustad när det är dags att förhandla om räntan.

Se över ditt nuvarande lån.

Börja där du står och se till att sätta dig in i ditt låns ränta, löptid och vilka villkor som gäller. Läs på om vad som den nuvarande räntan baserats på. På så sätt är du beredd att förhandla när löptiden går mot sitt slut. 

Dina behov styr valet av långivare

Om du är missnöjd mitt ditt nuvarande lån kan det vara läge att förhandla om det helt. Det är dock ganska komplicerat, särskilt om du vill flytta det till en ny bank. Ett enkelt sätt att ge dig bättre villkor på ett förhållandevis enkelt sätt är att enbart förhandla om räntan. En del banker specialiserar sig i just att erbjuda låga räntor, medan andra vänder sig till dig med höga lånebelopp. Att byta långivare är generellt ett bra sätt att ge dig ett bra förhandlingsläge. 

Läge att omförhandla ditt låns ränta?

Jämför flera banker

  1. Se alltid till att vända dig till flera långivare innan du accepterar ett bud. Med det första budet får du en referenspunkt att ställa mot de andra. 
  2. Istället för att själv höra av dig till alla banker finns det idag ett flertal tjänster som på ett lättöverskådligt sätt gör det enkelt för dig att hitta det lån som passar dig och dina behov på bästa sätt. Med hjälp av Fair-laans jämförelsetjänst kan du få en överblick över de mest aktuella och populära lånen på den svenska marknaden. 
  3. Med de olika buden på bordet kan du sedan välja det som passar dig bäst, och kanske även pressa räntan ytterligare genom att berätta för banken att du även är i dialog med andra. 

Gör dig till en viktig kund

Genom att visa att du är påläst, har en stabil ekonomi och har få eller inga betalningsanmärkningar visar du att du är en pålitlig kund, och det ger dig bättre möjligheter att förhandla räntan. Hör dig för – kanske kan du göra ännu mer för att bredda dina chanser, så som att använda dig av fler av bankens tjänster eller samla din ekonomi där. Har du dessutom fått ett nytt jobb sitter du med ännu ett trumfkort på hand.

Ha koll på snitt- och listräntan

Ha ett finger i luften och stäm av vad bankens snittränta ligger på innan du gör ditt val. Snitträntan är den genomsnittliga ränta banken ger sina kunder varje månad. Är erbjudandet du fått högre än snitträntan har du goda möjligheter att förhandla. Det gäller särskilt om konkurrenternas ränta är lägre, och du har en god ekonomi. Ha även koll på listräntan, som är den som banken marknadsför utåt i sina kanaler.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Läge att omförhandla ditt låns ränta?