Investering kan säkra en trygg pension

Investering kan säkra en trygg pension

När vi går i pension efter ett helt liv på arbetsmarknaden är de flestas dröm att kunna koppla av och inte behöva oroa sig över sin ekonomi. Av just denna enkla grund pensionssparar vi, för att säkra vår ekonomiska framtid. När vi går i pension så får vi pengar från staten, de allra flesta människor i Sverige pensionssparar dessutom genom sitt jobb. Däremot kan det krävas att man pensionssparar privat för att kunna säkra en trygg pension senare i livet. 

Men hur börjar man pensionsspara? Hur mycket bör man spara och när förväntas man att börja spara? Vad ska man tänka på när det kommer till pensionssparande, och hur fungerar det i praktiken? Här kommer en guide till dig som vill börja pensionsspara för att vara säker på att du får en bra och säker pension senare i livet. 

Så fungerar olika sparkonton

Att börja pensionsspara när man har många år kvar till pensionen kan kännas orealistiskt för många, men när du börjar spara kan faktiskt vara en avgörande faktor för hur din pension kommer att se ut rent ekonomiskt. Genom ränta på ränta-effekten växer pengarna nämligen med tiden, utan att det kostar dig något extra. Därför kan du med fördel börja pensionsspara i god tid, för att dra nytta av denna gynnsamma effekt. 

De allra flesta anställda i Sverige får tjänstepension från sin arbetsgivare, i tillägg till detta väljer många att pensionsspara privat för att slippa bekymra sig om ekonomin på ålderns höst. Detta kan göras på flera olika sätt, ett vanligt sätt är genom ett ISK-konto (investeringssparkonto) eller en kapitalförsäkring

Ett ISK-konto är oftast gratis att öppna, och fungerar lite som en förenklad version av att spara i fonder och aktier. En kapitalförsäkring är en annan sparform där du sparar dina pengar hos ett försäkringsbolag. Du sätter antingen in ett engångsbelopp eller sätter in pengar regelbundet, exempelvis månadsvis. Det positiva med en kapitalförsäkring är att du inte skattar på vinster vid försäljning av värdepapper, men däremot ska du betala avkastningsskatt varje år. 

Pensionsspara genom att amortera på bolån?

Har du ett bolån så kan amortering vara en väg till en trygg framtida pension. Genom att amortera på ditt bolån kan du sänka framtida lånekostnader till när du går i pension. Dessutom hamnar du i en tryggare situation om det skulle uppstå räntehöjningar, om du har betalat av mer på ditt lån. Med det sagt är det inte en dålig idé att pensionsspara privat vid sidan av, om du har ekonomin för det. 

Hur mycket bör man spara?

Hur mycket pengar just du bör pensionsspara är väldigt individuellt. Det beror helt och hållet på din nuvarande ekonomi, så lägg en budget för att se hur mycket du kan avvara till din pension. Det är viktigt att du ser till att kunna betala av andra utgifter som hyra och banklån innan du börjar spara. 

Även om något skulle gå fel en månad och du inte har råd att betala dina utgifter så har du möjlighet att ta ett snabblån eller ett SMS lån för att täcka dina kostnader. Se till att välja en långivare med bra lånevillkor för att få en så låg ränta som möjligt när du lånar pengar, så att du inte förlorar för mycket på det. Använd dig av en jämförelsestjänst för att få en bättre överblick över vad de olika långivarna kan erbjuda dig som kund, så slipper du lägga ner för mycket tid på att leta efter information på olika hemsidor. 

När du börjar pensionsspara är helt upp till dig själv, men som nämnt tidigare när det kommer till ränta på ränta-effekten så växer pengarna snabbare med tiden. Så trots att pensionen känns långt bort, gör din framtida pension en tjänst och börja i tid! Hos Minpension kan du logga in med BankID för att se status för hur din pension kommer att se ut. Här räknas den statliga pensionen, även kallad den ’allmänna pensionen’, ihop med ’tjänstepensionen’ som du får genom jobbet. Har du sparat pengar privat och registrerat det som pensionssparande så kan du även se ditt sparande här.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Investering kan säkra en trygg pension