Håll semester med en budget

budget

Att strosa längs strandkanten med solen i horisonten och känna sanden mellan tårna, är kanske något av det bästa som finns. Vågornas brus, solens strålar och sommarens blåa himmel ger oss energi och ro i själen. Men det är i själva verket inte bara nöje att ha semester, det är faktiskt också viktigt. Att hela tiden vara upp i varv och aldrig få koppla av kan ha förödande konsekvenser. 

Och visst behöver man ha semester ibland, men vad gör man om pengarna under madrassen redan börjar ta slut, reskassan är nästintill tom och de sparade pengarna på kontot är ett minne blott? Lugn – det finns faktiskt några bra tips på hur du kan göra din semester billig, utan att du behöver kompromissa med kvaliteten eller effekten av att få koppla av med en paraplydrink i poolen eller en härlig bok på stranden. Häng med här så får du lite tips på vad du kan hitta på för att göra semestern billig och ändå få ett riktigt härligt sommarminne. 

Här i artikeln berättar vi mer om följande:

  • Vad kostar en semester?
  • Hur kan du minimera eller utesluta kostnader?
  • Tips och tricks för en billig semester

Vad kostar det egentligen att åka på semester?

Att åka på semester kan vara en dyr historia, men det beror helt på hur du planerar och vart du tänker åka. Ofta är det så att om du håller dig inom Sverige, blir det billigare, men det är inte alltid sant. Det kan vara bra att tänka på kostnaderna som en semester för med sig, i olika delar. Man kan säga att resan till destinationen är en del. Uppehälle är en annan del och löpande kostnader såsom fickpengar och matkostnader är en sista del. 

  • Själva resan till semester-destinationen
  • Boende såsom hotell, stuga eller lägenhet
  • Löpande kostnader som mat, utgång, sevärdheter och fickpengar

Visst kan man snabbt tro att bara för att man åker en kort sträcka och semestrar i närområdet så blir det billigare, men det är ofta inte sant. Levnadsomkostnaderna, matpriser och hyra är ofta höga i Sverige. Genom att åka bort till ett land där levnadskostnaderna är billigare kan göra hela semestern billigare, men mer om detta strax. 

Om du har en slant sparat kan du försöka göra upp en budget över vad din semester kommer kosta. Men var realistisk.

Ibland kan det vara en bra idé att åka lite längre bort än bara grannkommunen – eftersom levnadsomkostnaderna ofta är billigare utomlands. 

Ska du ta ett semesterlån för att åka till ett billigare land kan det vara en bra idé att jämföra olika lån som är billiga. Du ska ta ett lån som låter dig göra vad du vill med de pengar du lånar så om snabblån, privatlån, mikrolån eller liknande. Jämför olika långivare för att se till att du får ett lån med så bra villkor som möjligt. 

Undvik onödiga kostnader

När du väl är på din semesterdestination gäller det att kostnaderna inte rusar iväg så du blir ruinerad när du kommer hem. Gör därför upp hur mycket pengar du ska lägga på de olika sakerna i förväg. Du kan exempelvis titta närmare på olika sevärdheter och vad dessa kostar. Planera in vad du har råd med och skär bort det som blir för dyrt. Det är ett utmärkt sätt att förväntnings-avstämma med dig själv. Något som gör att du blir medveten om vad du kommer få ut av semestern och det du inte kommer ha råd till. 

Kom ihåg att kriminaliteten ofta är högre utomlands, har du möjlighet att använda ett annat betalkort när du är utomlands, än de som är knutet till ditt bankkonto kan det vara en bra idé. Så du inte får ditt kort skimmat eller id kapat när du är i ett annat land

Inspiration till bra och billiga semestrar

Börja med att bestämma dig för vilken typ av semester du vill åka på. Vill du till en storstad eller är det sol och bad som gäller? Kanske är det rent av en äventyrsresa du ska åka på? 

I större städer finns det ofta bra och billiga alternativ till att gå ut och äta. Om du hyr en lägenhet i stället för att bo på hotell kan du även göra mat hemma eller förbereda fika och mellanmål som du kan ta med dig på din rundvandring i stan. 

En äventyrsresa kan till exempel gå till en skidanläggning på sommaren. Många skidanläggningar stor tomma på sommaren och de erbjuder ofta billiga stugor som man kan hyra och mountainbikes. Skidbackarna blir plötsligt perfekta cykelbanor mitt i skogen. 

Checklista:

  1. Vilken typ av semester ska du åka på?
  2. Hur ska du finansiera din semester? 
  3. Kolla upp kostnader och planera vad du ska göra
  4. Håll dig till din budget
Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Håll semester med en budget