Guide: Allt du bör veta om att ta ut semester

Guide: Allt du bör veta om att ta ut semester

När det kommer till semester, finns det lagar och regler som kontrollerar huruvida du får ta semester eller inte. Det är alltså inte upp till varje enskild arbetsgivare att besluta när och hur länge du kan ha semester varje år. I Sverige är det ofta fackförbund som förhandlar fram olika typer av semesteravtal med arbetsgivarna.

Om du är medlem i ett fackförbund eller inte, är inte avgörande för hur lång semester du kan ta. En del fackförbund har förhandlat fram bättre villkor för sina medlemmar och därför finns det personer i Sverige som har en extra semestervecka varje år. Det kan bland annat handla om att man har ett yrke eller särskilda krav på sig som arbetstagare och därför får man en extra semestervecka.

Faktiskt kan det också vara så att du har ett arbete som utförs under obekväma arbetstider och en av de personalförmåner som din arbetsgivare och fackförbund har förhandlat fram sinsemellan är då en extra semestervecka, vilket är en fördel för dig som har investerat i en sommarstuga, bland annat.

Men vad är det egentligen som gäller generellt i Sverige och vad har du rätt till som arbetstagare på den svenska arbetsmarknaden? Allt detta får du svar på nedan.

Semester kan bli ett dyrt nöje

Att strosa längs strandkanten och känna sanden mellan tårna nere i Sydeuropa är inte bara skönt, utan också avkopplande och egentligen väldigt viktigt. För att ladda batterierna behöver vi alla göra då och då.

Men flygbiljetter, tåg, hotell, mat och utflykter kan bli en ganska rejäl summa pengar att lyfta ur hushållsbudgeten, om man inte har sparat under en längre period. Därför väljer en del att betala semestern med kredit. Det gör att du kan dela upp betalningen över flera månader och slipper ligga ute med en stor klumpsumma. Beräkna de kostnader du vill att krediten ska täcka och välj sedan hur stor kredit du vill ansöka om online med ditt BankId. Tänk på att ränta, löptid och lånesumma påverkar hur stor amortering du får per månad.

Grundläggande regler

Vi ska göra titta mer på en del grundläggande regler när det kommer till semester i Sverige. Alla arbetsgivare måste följa den semesterlag som den svenska regeringen har tagit fram. Semesterlagen reglerar huruvida arbetstagare får semester eller inte, hur många semesterdagar man har rätt till varje år och alla andra frågor som rör semester. Därför kan det vara en bra idé att läsa igenom nedanstående om du är osäker på vad du har rätt till.

  • Alla ska ta ut minst tjugo dagar per år
  • Du har rätt till semester varje år
  • Du har rätt att spara semesterdagar från år till år
  • Alla svenska arbetstagare har minst 25 dagars semester per år
Den nuvarande semesterlagen i Sverige utformades 2010 och reglerar allt som rör semester för alla arbetsgivare och arbetstagare.

Corona finns fortfarande

Coronapandemin är inte längre en samhällsfarlig sjukdom, men pandemin är fortfarande aktuell i många länder runt om i världen. Därför kan det vara bra att sätta sig in i vilka regler som gäller om du ska resa utomlands. I vissa länder gäller fortfarande vissa restriktioner, bland annat kan du vara tvungen att gå med munskydd inomhus på vissa platser, som i kollektivtrafik, butiker och restauranger.

Det kan också finnas krav på vaccinbevis eller ett coronatest som visar ett negativt resultat som du kan visa upp när du ska resa in i ett land. Om du ska resa inom Europa kan du titta på europeiska unionens hemsida, där har de sammanställt en resevägledning där du kan välja ditt ursprungsland och den destination du ska åka till.

Europeiska unionen sammanställer resevägledningar för alla i EU.

Du får på sidan en utförlig beskrivning av vad som behövs för att resa in i det land du väljer, samt vilka restriktioner som gäller på destinationen. Det kan vara en bra idé att ta en titt på sidan innan du planerar din resa och köper biljetter så att du är medveten om vad du kan förvänta dig när du reser utomlands.

Trevlig semester!

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Guide: Allt du bör veta om att ta ut semester