Dyrare tider att vänta för privatpersoner

Dyrare tider att vänta för privatpersoner

Ekonomin i Sverige såväl som i Europa är ostadig just nu. Det beror bland annat på kriget i Ukraina, coronapandemin och andra externa faktorer. Ekonomin går alltid upp och ner, det är helt normalt, och under en del perioder kan det betyda att du får mer pengar i plånboken medan under andra perioder kan betyda att du får mindre pengar över i din hushållskassa.

Den största förändringen vi kan se inom samhällsekonomin i Sverige just nu är priserna på bostadsmarknaden. Bostadsmarknaden i Sverige har under flera år gått uppåt och priserna på bostäder, framför allt i de större städerna, har pressats uppåt – något som nu har vänt. Trenden är tydlig bostadspriserna sjunker, särskilt i de större städerna.

Samtidigt har räntan på bostadslån varit extremt låg under en längre period, vilket gjort det möjligt att köpa bostad billigare. Om man har valt rörlig ränta kan det dock betyda att dina boendekostnader kommer öka avsevärt när räntan nu stiger för att hejda den skenande inflationen. Eftersom räntan på bostadslån stiger tvingas bostadspriserna på marknaden ner – samtidig blir boendekostnaderna högre.

Så hanterar du högre boendekostnader

När räntan stiger blir dina boendekostnader högre. Det beror på att dina lån som du har tagit för att köpa din bostad blir dyrare. Det kan därför vara en bra idé att se över alla, eller en del av dina lån. Eventuellt kan du titta närmare på refinansiering av dina lån och på så sätt få möjlighet att sänka dina lånekostnader och därmed även dina boendekostnader.

Refinansiering betyder att du lägger om dina lån och på så sätt får möjlighet att välja lån med bättre villkor. Det kan därmed sänka dina utgifter och resultera i mer pengar i plånboken.

När du jämför olika lånealternativ är det viktigt att du tittar på följande:

  • Avbetalningsperiod
  • Ränta
  • Avgifter

Vad styr räntan?

Du har sannolikt tänkt på vad det är som styr räntan? Samhällsekonomin går upp och ner och den officiella instans som har till uppgift att se till att den svenska ekonomin är i balans är Riksbanken. Ett av Riksbankens främsta verktyg är den så kallade reporäntan. Reporäntan är den ränta som banker, långivare och kreditinstitut får när de lånar pengar av Riksbanken. Därför påverkar reporäntan även dig som privatperson i förlängning av ditt lån.

Riksbanken använder reporäntan för att hämma en ekonomisk utveckling och hålla inflationen på en stabil nivå på 2 % varje år. När den ekonomiska utvecklingen av inflationen är högre än 2 % höjs reporäntan för att hämma utvecklingen. På samma sätt kan Riksbanken boosta den ekonomiska utvecklingen i samhället genom att sänka räntan.

Reporänta är ett av Riksbankens främst verktyg för att styra inflationsnivån i samhället.

Flera faktorer avgör

Men det är givetvis inte bara räntan som är avgörande när det kommer till dina utgifter. Om du har ett lån som har en lång löptid blir dina månadskostnader med all säkerhet lägre än om du har ett lån bundet till en kortare period. Därför är även avbetalningstiden på ditt lån, alltså den period som du har på dig att betala tillbaka ditt lån till långivaren, avgörande för dina utgifter. På samma sätt tar olika långivare ut avgifter i större eller mindre grad. Därför är det även viktigt för dig som låntagare att titta närmare på vilka avgifter du har när du lånar pengar.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Dyrare tider att vänta för privatpersoner