Att välja rätt långivare

Att välja rätt långivare_fair laan

I och med internets framfart så har marknaden fullkomligt exploderat av aktörer som erbjuder lån. För dig som låntagare kan det vara extremt svårt att hitta rätt bland bankerna och låneinstituten. Alla vill dem egentligen samma sak: att få dig som kund så att de i sin tur kan låna ut pengar till dig med ränta. Därför kan de komma med lockande erbjudanden som kanske ser bra ut till en början, men som mycket väl kan innehålla dolda avgifter och andra kostnader man kanske inte räknat med.

Att välja rätt långivare är därför naturligtvis mycket viktigt när man funderar på att ta ett lån. Eftersom marknaden är så stor, finns det en mycket god chans att hitta rätt långivare just för dig och dina behov. Olika banker kan vara specialiserade inom olika områden, såsom snabblån, lån utan UC, privatlån, bolån, billån eller lån med betalningsanmärkningar. 

Det allra första steget att ta när du ska välja långivare, är att fundera på vilken typ av lån du vill ta. När du fastställt detta är det dags att titta på din egen ekonomi. Gör upp en budget för att lokalisera dina olika utgifter, på så vis får du också en överblick över hur mycket du har råd att lägga på ett lån i månaden. Har du många smålån sedan innan, är chansen att du får en högre ränta större. Kanske är det värt att fråga en medsökande om de kan stå på lånet tillsammans med dig? Samma sak gäller lån med betalningsanmärkning. På Finansinspektionens hemsida finns många artiklar som kan vara till hjälp för dig som funderar på att låna pengar.

Fundera alltid en extra gång innan du tar ett lån som accepterar betalningsanmärkning, räntorna är oftast högre än de vanliga konsumtionslånen erbjuder och det kan bli svårt att betala tillbaka.

Guide till bra långivare

Innan man lånar pengar finns ett par viktiga steg att ta som kan hjälpa en på rätt väg, använd dig av vår guide nedan och se till att hitta det bästa lånet för dig och din situation.

  • Använd dig av en jämförelsesida för lån, där kan du enkelt jämföra räntor, avgifter och se vilka belopp de erbjuder. Titta alltid efter den effektiva räntan.
  • Undersök bankerna genom att titta på vad andra kunder skrivit, det finns flera recensionssidor på internet att använda sig av.
  • Hitta en låneförmedlare som samarbetar med flera olika banker, på det sättet tas bara en kreditupplysning som flera banker får dela på, vilket ser bättre ut i din kredithistorik.

Ett privatlån är alltid det bästa lånet, bankerna frågar inte vad du ska med pengarna till, det går oftast snabbt och smidigt att ansöka och du behöver inte lämna någon säkerhet. Att ha en medsökande kommer normalt att förbättra dina chanser till en bra ränta, men det är tyvärr inte möjligt att få reda på vad du kan få för ränta utan att du faktiskt ansökt om lånet. Det du kan se på vår hemsida är spannet på ränta de kan erbjuda och därefter jämföra vilka som erbjuder bäst villkor.

funderar på att låna pengar_fair laan

Om du har många smålån och krediter

Är du osäker på hur din kredithistorik ser ut, kan du alltid ta en upplysning på dig själv. På det viset ser du om du har oanvända krediter, hur många kreditupplysningar som tagits och ditt kreditvärde. Har du många smålån och krediter finns det långivare som är experter på att samla ihop dina lån till ett enda, vilket kommer att vara bättre för dig och din ekonomi. Säg också upp de krediter du inte använder för att öka dina chanser att få ett lån hos en seriös långivare.

Vet du med dig att du har många förfrågningar i din kredithistorik, kan det vara värt att försöka vänta tills dessa försvinner, då många av de bästa långivarna ser det som något negativt.
Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Att välja rätt långivare