Att tänka på innan du köper en bil

Att tänka på innan du köper en bil

När du ska köpa bil är det många saker att fundera på eftersom det är en stor investering förenad med en risk för flera, ibland oförutsedda, utgifter.

Det är ingen hemlighet att bilar snabbt sjunker i värde. Förutom att fundera på i vilken prisklass du vill lägga dig i – ska det vara en sprillans ny bil som är härlig att köra men som tappat en del i värde om fem år, eller snarare en bil som redan rullat på vägarna – så bör du se över din finansiering av köpet.

Räkna ut ägarkostnaden med hjälp av en kostnadskalkyl

För att få en bra uppfattning av vilka utgifter du kan komma att ha med din bil kan du göra en kostnadskalkyl före köpet. Nedan har vi listat det som bör ingå i en sådan, så att du kan göra ett noga avvägt val av bil.

  1. Inköpspris. Befarar du att bilen kommer minsta kraftigt i värde är det något du måste ta höjd för.
  2. Bränsleförbrukning. Gör en stor skillnad för din bils löpande utgifter. Välj bränsle utefter hur ofta och hur långt du kör.
  3. Fordonsskatt. Beror på bränsletypen. Vill du köpa en ny bil finns det ett bonus malus-system som ger skattelättnader för bilar med låga utsläpp. 
  4. Försäkring.
  5. Underhåll. Har bilen rullat på vägarna i några år kan man räkna med att den får allt högre kostnader för service och reparationer.
Att tänka på innan du köper en bil

Välj ett billån hos bilhandlaren, banken eller online

När du så kommit fram till vilken bil du vill köpa är det dags att fundera på finansieringen av köpet. Du kan ta billån direkt hos bilhandlaren om du köper från en sådan, men du kan även gå till banken eller göra det hos en onlinetjänst. Det finns för- och nackdelar med alla tre alternativ, som tabellen nedan visar.

BilhandlareBankenOnline
FördelarSmidigt, bra för dig som kan betala hög handpenningKänns tryggt, möjlighet att samla sina lån på ett ställeLättöverskådligt, enkelt att jämföra flera lån, möjlighet att få pengarna samma dag
NackdelarKräver god kredigvärdighet och handpenning på 20 %Kan vara tidskrävande att få lånelöfteKan kännas ovant och osäkert att göra online

Ditt val av långivare beror alltså på din ekonomi, hur mycket tid du har på dig att få ett lånelöfte och hur du traditionellt sett brukar ta lån. Fair-laan har samlat billån och billiga lån som du helt kostnadsfritt kan ta del av för att jämföra ränta, effektiv ränta och löptid. Du kan även sortera lånen utifrån dess önskade storlek, om de kräver handpenning eller inte och om de beviljar lån med anmärkning.

Kom också ihåg att kolla upp att bilen inte har någon obetald fordonsskatt, felparkeringsavgift, trängselskatt eller andra skulder innan du gör ditt köp. Visar det sig att sådana finns är du som som ny ägare till bilen ansvarig för dessa, och du kan antingen bli av med bilen eller få betala skulden. Gör det till en god vana att kontakta Transportstyrelsen om detta vid varje fordonsköp.

author
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.