Köp en bostad och investera i din framtid

Äga eller köpa bostad: Är du säker på vad som är bäst för dig?

Det är många som drömmer om att äga sin bostad, där man kan släppa loss, bygga, inreda och göra lite som man vill. På så vis kan man skapa sin drömbostad och förverkliga sig själv. Men ägandet av bostaden, oavsett om det är ett hus eller bostadsrätt, är också en investering som man ska tänka igenom noga. Gör man ett noga avvägt val och har god timing är det också en bra investering för din framtid.

Läs om följande i artikeln:

  • Hur investerar man smart?
  • Tänk på detta om du ska köpa bostad
  • Tips att ha i åtanke

En smart investering för alla

Alla behöver ju någonstans att bo, och därför kan det vara smart att äga sitt boende. Det blir på så sätt inte ”bara” ett skal där du lever ditt liv, utan också en ägodel med ett värde i sig som du på sikt kan sälja vidare och tjäna pengar på. Det är inte alla som är intresserade av att investera i exempelvis aktier eller guld, men genom att investera i bostadsmarknaden gör man något som i slutändan kan ge dig en ekonomisk fördel.

I de flesta fall betyder ett husköp även ett bolån, och dagens förhållandevis låga räntor gör att fler har råd att köpa. Fair-laan har samlat de mest prisvärda och populära bolånen, så att du helt kostnadsfritt kan jämföra de lån som passar dig och få ett lånelöfte innan din bostadsjakt börjar. 

Köp vid rätta tillfället 

De senaste åren har priset på bostäder stigit, och det mer än vad lönerna gjort. Enkelt förklarat gör de låga räntorna att fler har råd att köpa bostäder, och på så sätt pressas priserna upp. Om bostadsmarknaden blir mer osäker höjs räntorna, och då faller priserna på hus och lägenheter. Den här risken är något man får räkna med när man ger sig in på bostadsmarknaden. 

Det är precis som med aktier – med den rätta timingen kan man göra ett gott köp till låg ränta, och sedan göra en stor vinst vid försäljningen. Det gäller bara att ha is i magen och sitta ner i båten när det stormar.

Äga eller köpa bostad: Är du säker på vad som är bäst för dig?

Med ett långsiktigt tänk kommer man långt

Nyckeln är att tänka på lång sikt. Att köpa sin bostad är nästan alltid en bra investering, men det förutsätter att du håller dig kvar på bostadsmarknaden med en stabil bostadssituation under flera år.

Ett annat sätt att tjäna pengar på sin bostad är att hyra ut den i andra hand. Ha dock koll på lokala tidsbegränsningar hos bostadsrättsförening om det är en lägenhet, samt ta höjd för att räntan kan komma att stiga och därmed dina omkostnader – såvida du inte höjer hyran. Hyran måste fortfarande dock vara skälig, alltså inte för hög. Då kan du riskera att bli återbetalningsskyldig för delar av hyran.

Väljer du att sälja och flytta till en hyreslägenhet eller utomlands redan efter ett par år kan det bli en förlustaffär, som kan tvinga dig till att ta dyrare blancolån utan lika stor säkerhet. Det kan vara svårt att inte blanda in känslorna när man hittar sitt drömboende, men tänk igenom en extra gång innan du köper – är det här en bra investering rent ekonomiskt?

Utgifter som betalar tillbaka sig själva 

Med en bostad som du äger kommer självfallet en del utgifter:

  1. Amortering
  2. Betalning av ränta 
  3. Oförutsedda utgifter som trasigt kylskåp, vattenläckor eller renoveringar

Det är utgifter som du måste bekosta. En bostad som underhålls på ett bra sätt behåller eller rentav ökar dock i värde.

author
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.