6 sätt att få en lägre elräkning redan idag

lägre elräkning

Elräkningen kan vara en stor utgift för många, oavsett om man bor i hyresrätt eller äger sin bostad som lägenhet och villa. Höga elkostnader kan lämna ett stort hål i plånboken och kan föra med sig både frustration och ekonomiska svårigheter. Men din elräkning är faktiskt inte huggen i sten. Det finns många sätt att sänka dina kostnader för att spara in på både pengar och energi. 

Fördelar med att sänka din elräkning

Med pengarna du sparar från din elräkning kan användas och investeras på massvis av olika sätt. Kanske har du något du vill köpa till hemmet? Kanske vill du spara och investera i ett fordon eller sportutrustning? Kanske lägger du undan pengar till kontantinsatsen för att ta lån och köpa bostad? Följ våra tips här nedan och drömmen kan snart bli verklighet.

lägre elräkning

6 sätt att spara in på elen

  1. Installera LED-glödlampor

LED-glödlampor är ett fantastiskt sätt att få ner kostnaderna för elen som används från glödlamporna i dina tak- och bordslampor. En lågenergilampa drar ungefär 80% mindre el än en vanlig glödlampa. Lågenergilampor har dessutom betydligt mycket längre livstid än en vanlig glödlampa. På så sätt sparar du dessutom in eftersom du inte behöver köpa lampor alls lika ofta. 

  1. Höj temperaturen på kyl och frys

Genom att reglera temperaturen i kyl och frys kan du spara in på elförbrukningen. Till kylen räcker en temperatur på 5 grader. Till frysen rekommenderas -18 grader. Är temperaturen lägre än så ökar elförbrukningen 3–5% per grad. På så vis kan du vinna en hel del på att höja temperaturen till den rekommenderade nivån. 

  1. Tvätta i lägre grader

I de allra flesta fall räcker det att tvätta kläder i 30 grader. Maskinprogram på 40–60 grader krävs oftast inte för lätt smutsad tvätt. Mycket av energin och elen som dras från din tvättmaskin kommer från uppvärmningen av vattnet.  

Genom att sänka temperaturen kan du spara flera slantar.

  1. Stäng av stand-by och dra ur kontakter

Många apparater som TV-apparater och datorskärmar har ett så kallat standby-läge som kan dra en hel del el utan att man lägger märke till det. På dessa apparater finns det ofta en av-knapp som stänger av standby-läget. Men även andra maskiner så som kaffemaskiner, mixrar, köksmaskiner och även laddare drar el bara genom att kontakten sitter i. Ett smart sätt att komma omkring detta är att ha kontakterna i en förlängningssladd med strömbrytare. Då kan du helt enkelt slå av elen och behöver inte dra ut kontakterna.

lägre elräkning
  1. Sänk temperaturen i ditt hem

Genom att sänka inomhustemperaturen kan du spara in stort. För varje grad du sänker har du möjlighet att spara hela 5% i energiförbrukning. 

  1. Investera i en diskmaskin

Trots att det låter motsägelsefullt kan en diskmaskin spara på energiförbrukningen mer än vad en handdisk gör. Att diska för hand kan dra fyra gånger mer energi, enligt Energimyndigheten. Så man kan lätt säga att en investering i en diskmaskin är en win-win. 

Nästa steg för att få full kontroll på ekonomin

Nu är elräkningen under kontroll och du har fått smak för att spara in på dina utgifter, vad är nästa steg? När du har börjat göra dina besparingar finns det flera sätt att placera dessa. Du kan såklart spara dem på ett vanligt bankkonto. Detta är bra om du har något speciellt du vill investera i.

Har du något att spara till kan du göra upp en sparplan för att komma dit snabbare. Det finns massvis med sätt att bli ekonomi-smart och medveten om dina utgifter och var dina pengar tar vägen.

Steg ett är absolut att bygga upp en budget.

Du får då full koll på alla dina utgifter för att kunna identifiera var dina pengar tar vägen. Med en budget ser du lättare vilka områden du kan se över och var du har möjlighet att göra besparingar. Sedan finns det ingen gräns på hur långt du kan bespara och investera!

author
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.