5 sätt att undvika ekonomisk knipa

Vi har nog alla varit där, i slutet av månaden när kontot ekar tomt. Ekonomiska bekymmer är ett problem som drabbar många, oavsett inkomst. Ibland möts man av oväntade utgifter, något går sönder, någon blir sjuk eller man blir av med jobbet. Det finns många orsaker till att man hamnar i ekonomisk knipa, och orsakerna kan man inte riktigt ändra på. Däremot finns det en rad saker du själv kan göra, för att undvika att bli allt för hårt påverkad ekonomiskt, om olyckan skulle vara framme. Nedan har vi listat våra fem bästa tips på hur du undgår att hamna i ekonomisk knipa.

Lägg upp en budget

Att lägga upp en budget är a och o när det kommer till att ta kontroll över din ekonomi, det kan inte sägas tillräckligt många gånger. En budget hjälper dig att få en överblick över hur mycket pengar som kommer in på kontot varje månad, och hur mycket pengar du gör av med. Hur mycket pengar du lägger på mat, hur mycket pengar du kan lägga undan och hur mycket pengar du har över när allt är betalat. En budget är helt enkelt den bästa utgångspunkten för att styra upp din ekonomi. Vilket tillvägagångssätt du har när du gör en budget, är helt upp till dig. Du kan vara kreativ med papper och penna, använda ett Excel-ark eller ta tillvara på någon av de många budgettjänster som finns tillgängliga online. Det behöver inte vara ett dugg komplicerat, du kan till exempel ladda ner en budgetmall från många bankers hemsidor och bara fylla i dina inkomster vs. utgifter. Du kan även använda dig av Konsumentverkets budgetkalkyl.

Ha alltid en buffert
En buffert är undansparade pengar till oförutsedda händelser. En buffert är otroligt viktigt, och en enorm trygghet för dig som privatperson. Man kan säga att den fungerar lite som ett skydd för om du skulle hamna i ekonomisk knipa. Hur stor bufferten bör vara är väldigt individuellt och beror på dina inkomster och utgifter, men ett normalt mått att gå efter är ca. två månadslöner. Bufferten är som en försäkring till dig, om olyckan skulle vara framme och du plötsligt står inför oväntade utgifter. Det kan till exempel vara att kylskåpet går sönder, att du får en dyr tandläkarräkning eller att ditt husdjur måste tas till veterinären. 

Låna ansvarsfullt

Att låna pengar kan vara lösningen på kortvariga ekonomiska problem. Ett lån är en liten ekonomisk fallskärm, men förr eller senare ska det även betalas tillbaka. Ett lån ska därför alltid vara ett genomtänkt beslut, och du bör alltid låna pengar ansvarsfullt. Om du lånar pengar, så se till att undersöka vilka lånemöjligheter du har hos de olika långivarna på marknaden. På så sätt kan du hitta det bästa låneavtalet för dig och din ekonomiska situation.

Se till att du har försäkringar

Försäkringar kan vara en tråkig utgift och kännas som att kasta pengar i sjön, men riktigt så är det inte. När du väl får användning för din försäkring kommer du att vara riktigt tacksam över att du har den. Att ha en försäkring innebär att du kan få några, eller alla utgifter täckta om olyckan skulle vara framme. En enorm trygghet helt enkelt! Det finns vissa försäkringar som alla bör ha, hemförsäkring, olycksförsäkring, bilförsäkring om du har bil, barnförsäkring om du har barn, och reseförsäkring om du ska resa. Det finns förstås en massa fler försäkringar än så, visste du till exempel att du kan försäkra ditt lån med hjälp av ett låneskydd?

Prioritera dina köp och handla med måtta

Sist men inte minst, tänk igenom vad du lägger dina pengar på. Det blir oftast tydligt när du lägger upp en budget. Om du har ont om pengar i slutet på månaden, eller bara vill spara ihop till en buffert eller ett sparkonto, så bör du granska dina inköp. Innan du tar fram plånboken, fråga dig själv om det här verkligen är något du behöver. Ett smart tips är att handla begagnat, då spar du nämligen både pengar och koldioxidutsläpp! Undvik impulsköp, och satsa på gamla hederliga inköpslistor så får du bättre koll på dina inköp.

author
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.